Nelipäiväinen työviikko saa brittitutkimuksessa suitsutusta – näissä tapauksissa asiantuntija suosittelisi työuupumukseen muuta lääkettä

Miksi työuupumus lisääntyy erityisesti nuorilla? Organisaatiopsykologi vastaa 1:20
Näistä syistä työuupumus lisääntyy Pekka Töllin mukaan nyt erityisesti nuorilla.

Tutkimukseen osallistui 61 yritystä, joista 92 prosenttia on ilmoittanut jatkavansa nelipäiväistä työviikkoa myös kokeilun jälkeen.

Sosiaalinen media sekä työpaikan kahvipöytäkeskustelut ovat kiehuneet viime päivinä erityisesti yhden aiheen ympärillä. Nelipäivästä työviikkoa koskeneen brittitutkimuksen tulokset yllättivät monet.

Yli puolet kokeiluun osallistuneista työntekijöistä koki työkykynsä parantuneeen ja 40 prosenttia kertoi nukkuvansa paremmin. Yritysten mukaan kokeilu ei laskenut yritysten tuottavuutta ja työntekijöiden poissaolot ja vaihtuvuus vähenivät. 92 prosenttia yrityksistä ilmoitti jatkavansa nelipäiväistä työviikkoa myös kokeilun jälkeen.

Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut organisaatiopsykologi Pekka Tölli pitää tuloksia rohkaisevina, vaikka tutkimus jättää myös monia kysymyksiä ilmaan.

– Kuinka pitkään nämä tulokset kestävät ja mitä kaikkea muuta tuossa tutkimuksessa tehtiin? Työn joustavuuden kannalta ajateltuna ainakin tämä nelipäiväinen työviikko varmasti monelle voi olla hyvä ratkaisu.

"Voi olla elämän pelastus" – näissä tapauksissa kannattaa kuitenkin miettiä muuta ratkaisua

Nelipäiväistä työviikkoa on tarjottu ratkaisuksi muun muassa kasvavaan työuupumusongelmaan. Joihinkin elämäntilanteisiin se sopiikin Töllin mukaan loistavasti, mutta yksi ratkaisu ei kuitenkaan toimi kaikille uupuneille.

– Pienten lasten takia tai muun arjen pyörittämisen kautta, se voi olla aivan elämän pelastus. Sitten jos ne ongelmat ovat ennemmin työssä itsessään, työilmapiiri on huono tai työ on huonosti johdettua, miettisin ennemmin, voisiko sitä työtä muokata niin, ettei se kuluttaisi niin paljon.

Tölli muistuttaa myös, että ihminen on kokonaisuus ja elämäntilanne voi olla myös muilta osin kuormittava. Uupumukseen pitäisi kuitenkin saada apua.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Monia asioita ei voi työssä ratkaista ja sillä tavalla mietin ehkä tällaista kokonaisvaltaisempaa tarkastelukulmaa kuin vain tämä työ- ja työuupumus.

Katso yllä olevalta videolta, miksi työuupumus Pekka Töllin mielestä lisääntyy nyt erityisesti nuorilla. Alla olevalta videolta näet Töllin haastattelun kokonaan.

Nelipäiväinen työviikko saa suitsutusta brittitutkimuksessa – esimerkiksi työuupumusta se ei kuitenkaan yksin ratkaise 11:15
Viiden jälkeen -ohjelma pureutui nelipäiväiseen työviikkoon ja työuupumukseen. Mitä muita ratkaisuja uupumukseen olisi olemassa?

Lue myös:

    Uusimmat