Toimi näin, jos tunnet burnoutin orastavia oireita: "Tärkein asia"

Näin työuupumuksen hoitoa tulisi kehittää 8:41
Miten joulun pyhinä voi edistää työssä jaksamistaan? Katso koko haastattelu videolta.

Mistä orastavan burnoutin tunnistaa ja miten oireisiin pitäisi reagoida?

Työssä jaksamisesta puhutaan paljon, mutta siitä huolimatta ongelma ei ota kadotakseen.

Vuonna 2011 joka neljäs työssäkäyvistä suomalaisista kärsi työuupumuksesta, eikä oireilun määrä ole Työterveyslaitoksen tuoreen selvityksen mukaan sen jälkeen vähentynyt. Uutisaamussa keskusteltiin suomalaisen työelämän sitkeästä ongelmasta.

Tutkimusprofessori Jari Hakanen löytää ilmiön takaa useita eri syitä. Edelleen on huonoa johtamista ja huonoa työn organisointia. Työelämä on kehittynyt suuntaan, jossa koko ajan pitää saada enemmän aikaan pienemmällä porukalla. Toimimattomat tietojärjestelmät kuormittavat nekin työntekijöitä.

Kirsikkana kakun päällä on korona ja sota.

– Jostain näkökulmasta voisi ajatella, että asiat voisivat olla vielä huonomminkin, Hakanen sanoo.

Orastavan työuupumuksen oireet

Työuupumuksen keskeisiä oireita ovat kokonaisvaltainen jatkuva väsymys, etääntyminen töistä sekä häiriöt tiedonkäsittelyssä ja tunteiden hallinnassa. Ne voivat olla merkkejä kuitenkin muustakin syystä kuin työstä johtuvasta stressistä.

Usein nimenomaan työstä johtuvaan kuormitukseen liittyy Hakasen mukaan kokemus sitä, että ihmisellä on liikaa töitä, koko ajan kiire ja jatkuva tunne siitä, etteivät asiat ole hallinnassa. Kun oireilu syvenee, alkaa tuntua, ettei elämään mahdu muuta kuin työ.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Yksityiselämän kriisit ja huolet yhdessä vuosiakin jatkuneen työkuormituksen kanssa ovat yksinkertaisesti liikaa. Lopulta kamelin selkä katkeaa ja edessä voi olla pitkäkin sairausloma.

– Se tapahtuu usein siinä kohtaa, kun ei yksinkertaisesti pääse enää suihkusta aamulla ulos. Ihmiset ovat hyviä sinnittelemään ja venyttämään omia voimavarojaan, Hakanen sanoo.

Mitä sairauslomalla kannattaisi tehdä, jotta oireilu ei palaisi heti töihin palattua? Juttu jatkuu videon alla.

Mitä sairauslomalla kannattaisi tehdä, jotta työuupumus ei palaisi heti töihin palattua? 0:45
Videolla vinkit siihen, miten sairauslomalla kannattaisi toimia.

Tilanteeseen, jossa sairausloma on ainut ulospääsy tilanteesta, ei tulisi hänen mukaansa koskaan päätyä, sillä siinä vaiheessa toipuminen on hidasta.

– Työuupumus kuitenkin kehittyy pitkän ajan kuluessa. Siinä on monta kohtaa ja mahdollisuutta ihmisellä itsellään, esihenkilöllä, työyhteisöllä ja työkavereilla huomata ja puuttua.

Työuupumuksen hoito

Jotta ongelmat eivät kärjistyisi, tulisi työuupumukseen puuttua mahdollisimman varhain.

– Tärkein asia ihan ehdottomasti on ottaa asia puheeksi jonkun kanssa. Itse suosittelisin omaa esihenkilöä, joka on todennäköisesti ihminen, joka tuntee ihmisen itsensä ja työtehtävät kaikista parhaiten, työterveyden ylilääkäri Jukka Pitkänen neuvoo.

Mikäli uupumuksesta on vaikea puhua esihenkilölle, on työterveys hyvä vaihtoehto. Mahdollista on myös kertoa oireilusta sekä esihenkilölle että terveydenhuollon ammattilaiselle.

Pitkäsen mukaan työuupumuksen hoito on Suomessa pääsääntöisesti hyvällä mallilla, vaikka työsarkaa riittää. Yksi lisä hoitovalikoimaan voisi olla esimerkiksi lyhytpsykoterapia, jonka hyödyistä sairauspoissaolojen vähentämisessä on saatu Terveystalossa lupaavia tuloksia.

Selvityksen mukaan työterveydessä saatu lyhytpsykoterapia vähensi mielenterveyssyistä johtuvia sairauspoissaoloja noin 40 prosentilla. Työuupumus ei ole mielenterveyshäiriö, mutta siihen liittyy kohonnut riski esimerkiksi masennuksen ja päihdehäiriöiden kehittymiseen.

– Lyhyt interventio, keskimäärin 12 kertaa, vaikuttaa tosi merkittävästi: parantaa toimintakykyä, vähentää oireita, vähentää sairauspoissaoloja, Pitkänen kertoo.

Työuupumusta voi hoitaa ja ennaltaehkäistä myös omilla toimillaan. Riittävästä palautumisesta ja levosta niin työpäivän aikana kuin vapaa-ajalla kannattaa huolehtia. Työaikoja tulisi noudattaa, jolloin aikaa jää mielekkäille harrastuksille – työsähköposteja ei vapaa-ajalla tarvitse katsella.

Terveelliset elämäntavat luovat pohjaa voimavaroille. Ravinteikas ruoka ja säännöllinen liikunta lisäävät palautumista ja hyvinvointia paljon enemmän kuin roskaruoka ja pötköttely.

Mikäli työntekijä joka tapauksessa joutuu jäämään sairauslomalle uupumuksen vuoksi, on työpaikalla peiliin katsomisen paikka. Miten voisi toimia toisin, jotta vastaava ei toistuisi? On nimittäin hyvin mahdollista, että moni muukin on kuormittunut ja sinnittelee työssään.

– Kyllä me tarvittaisiin enemmän pysähtymisen hetkiä, Hakanen toteaa.

Osittaislähde: Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat