Neliöhintavertailu paljastaa: Näin huonekorkeus vaikuttaa asuntosi arvoon

Kiinnitätkö asuntokaupoilla huomiota huoneiston tilavuuteen? Ehkä kannattaisi.

Helsingissä asuntojen neliöhintoja verrataan ahkerasti, mutta harvempi tulee esimerkiksi asuntokaupoilla tarkastelleeksi huoneiston tilavuutta neliöhintaan vaikuttavana tekijänä. Monen mielestä huonekorkeus lisää asumismukavuutta, mutta selvityksen mukaan se muuttaa myös Helsingin kaupunginosien välistä neliöhintoihin perustuvaa listausta.

Helsingin hinnaltaan hulppeimmat neliöt sijaitsevat Kaartinkaupunkissa, Kaivopuistossa ja Punavuoressa. Luottotietoyhtiö Bisnoden kaupunginosavertailun mukaan huonekorkeus ei näillä alueilla juuri hetkauta neliöhintaa.

Kruunuhaassa ja Kamppi-Etu-Töölössä huonekorkeus on puolestaan arvostettua, ja alueiden sijoitus nousee ”kuutiorankingissa” yhden pykälän pelkkään neliöhintaan verrattuna, kun taas Katajanokan sijoitus vastaavasti laskee yhden.

Huonekorkeutta on perinteisesti pidetty vanhempien arvoasuntojen hyveenä, mutta toisaalta myös uudisrakentamisen trendinä. Tämä näkyy osittain myös kaupunginosavertailussa. Huonekorkeus vaikuttaa positiivisesti muun muassa kehittyvien asuinalueiden, kuten Hermannin ja Etelä-Vuosaaren sijoittumiseen listauksessa. 

Näissä postinumeroissa huonekorkeus vaikuttaa vertailussa positiivisesti – ja näissä negatiivisesti:

Kun kaupunginosien välillä tapahtuvaan neliöhintavertailuun otetaan mukaan asuntojen huonekorkeus, se muuttaa osittain kaupunginosien välistä neliöhintoihin perustuvaa rankingia.

Suurimmat nousijat:

00580, Hermanni, nousu 6 sijaa

00980, Etelä-Vuosaari, nousu 6 sijaa

00700, Malmi, nousu 6 sijaa

00380, Pitäjänmäki, nousu 4 sijaa

00790, Viikki, nousu 4 sijaa

Suurimmat laskijat:

00630, Oulunkylä, lasku 7 sijaa

00370, Pitäjänmäki, lasku 5 sijaa

00910, Puotila, lasku 5 sijaa

00320, Etelä-Haaga, lasku 4 sijaa

Asunnon tilavuuden perusteella tehdyn tilaston suurimpia häviäjiä puolestaan ovat Oulunkylä, joka putoaa neliöhintalistaukseen verrattuna seitsemän sijaa, Pitäjänmäki ja Puotila joiden pudotus on viisi sijaa ja Etelä-Haaga, joka putoaa neljä sijaa.

– Suomessa on totuttu tuijottamaan tiukasti neliöhintaa, vaikka se ei kuitenkaan kerro asunnon arvosta koko totuutta. Lisäksi on hyvä muistaa, että vanhoissa taloyhtiöissä pinta-aloja ei ole välttämättä tarkkuusmitattu, joten todellinen neliöhinta voi tulla yllätyksenä tarkastusmittauksen yhteydessä, Bisnoden toimitusjohtaja Juha Airaksinen muistuttaa.

Näin vertailu tehtiin: kaupunginosien neliöhintavertailuun otettiin mukaan asuntojen tilavuus (huonekorkeus) laskemalla postinumeroille kerrostalojen keskimääräiset huonekorkeudet, hakemalla Tilastokeskuksesta postinumeroiden vuoden 2014 keskimääräiset neliöhinnat ja kertomalla ne huonekorkeudella. Näin saatiin alueen kuutiohinta, jota voitiin verrata neliöhinnan kanssa.

Entä vaikuttaako sisustus asunnon arvoon? Katso video:

Jos video ei näy mobiililaitteellasi, valitse selaimen täysversio.

Lähde: Bisnode

Lue myös:

    Uusimmat