Mainos

Nautitun ruoan määrä riippuu seurasta ja sukupuolesta

Juhliin kuuluu perinteisesti makoisa ruoka enemmän tai vähemmän hyvän seuran parissa. Tutkimusten perusteella sosiaalinen tapahtuma ja seura vaikuttavat nautittavan ruoan määrään sekä laatuun. Kanadalainen tutkimusryhmä selvitti miten seura vaikuttaa eri sukupuolilla ruoan valintaan.

Seurueen lukumäärä lisää nautitun ruoan määrää

Varsinkin naiset pukevat juhliin parasta ylle, ja muun muassa pikkumusta saattaa olla hyvinkin tyköistuva. Moinen asuvalinta on aina takuuvarma miesten kaataja. Kannattaa kuitenkin ensin huomioida seurueen määrä, ennen kuin pistää ylleen liian piukkaa asua.

Yhdysvaltalainen tutkimus nimittäin osoittaa, että ystävien kanssa nautitaan enemmän ruokaa kuin yksin ollessa. Nautitun ruoan määrä vieläpä lisääntyy sen mukaan, kuinka monta henkilöä on paikalla. Piukka pikkumusta saattaa siten illan myötä ikävästi ahdistaa, mikäli ravintolassa ollaan syömässä koko työtiimin kanssa. Ruokaa kun voi tulla nautittua ihan liian kanssa.

Mielenkiintoinen tutkimustulos on myös se, että televisio korvaa ystävät. Mikäli ihminen syö katsellessaan televisio-ohjelmia, hän nauttii huomattavasti enemmän ruokaa kuin syödessään ruokapöydän ääressä. Laihduttajan ja kiloistaan tarkan henkilön kannattaakin ruokaillessaan pysyä visusti ruokapöydän vierellä.

Sukupuolella on merkitystä

Meredith Young tutkimusryhmineen halusi tarkentaa, vaikuttaako seura samalla tavoin miesten ja naisten ruokailuun. Tutkimukseen osallistui 469 henkilöä. Henkilöiden ruokailukäyttäytymistä seurattiin yliopiston ruokalassa neljän päivän ajan sekä päivällisellä että lounaalla.

Tutkimuksen perusteella naiset valitsevat vähäkalorisempaa ruokaa, mikäli seurueeseen kuuluu miehiä. Etenkin komeiden miesten läsnäolo saa naiset tarkkailemaan nautitun ruoan kaloripitoisuutta. Tutkijat epäilevät kyseisen käyttäytymisen syyksi stereotypian, jonka muukaan niukasti syövä nainen on miesten silmissä viehättävämpi. Naiset nauttivat ruokaa vapautuneemmin, mikäli seurueessa on ainoastaan saman sukupuolen edustajia.

Miehet vastaavasti syövät hiukan enemmän ruokaa naisten seurassa kuin miesten kanssa. Tämä johtunee tutkijoiden mukaan luultavasti siitä, että naiset pitävät atleettista vartaloa viehättävämpänä kuin hintelää kehoa. Miesten käytös on sikäli hupaisaa, koska hintelästä miehestä ei todellakaan tehdä lihaksikasta urosta yhden aterian aikana.

Miehet saattavat myös valita ruokalistalta kalliin ruoan osoittaakseen naiselle varallisuuttaan. Miehen varallisuus kun on yksi parivalinnassa vaikuttavista kriteereistä. Miesten ruokailukäyttäytymisen muutos naisten seurassa ei kuitenkaan ole tilastollisesti niin suuri kuin naisten käyttäytymisen muutos miesten seurassa.

Sosiaalinen tapahtuma

Ruokailu on muutakin kuin nälän poistamista. Ruokailussa on kyse erittäin sosiaalisesta tapahtumasta. Varsinkin vieraiden henkilöiden läsnä ollessa ruoan syömistä pidetään kohteliaisuuden osoituksena.

Esimerkiksi hääjuhliin osallistuvat henkilöt hakevat ruokaa, vaikka heillä ei olisi lainkaan nälkä. Syömättä jättämistä kun pidettäisiin loukkauksena tai vähintäänkin merkillisenä.

Ruokailulla pyritään myös vaikuttamaan ryhmäsiteisiin ja näyttämään heterosuhteessa kiehtovalta vastakkaisen sukupuolen silmissä. Näiden seikkojen vuoksi ihmisen nauttiman ruoan määrää säätelevät siis myös muut tekijät kuin pelkkä ravinnon tarve.


Teksti: Kari Heusala

Kuvat: Shutterstock, Futureimagebank.com

Lähde: Food for thought. What you eat depends on your sex and eating companions. (2009). Appetite.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.