Mainos

Natsit ja neuvostoliittolaiset käyttivät näitä mystisiä jäänteitä aatteidensa tukena – 900-luvulla eläneen miehen luuranko askarruttaa yhä

Arkeologit ovat vuosikymmeniä kiistelleet Prahasta löytyneen luurangon alkuperästä. Vuosien saatossa sekä natsit että neuvostoliittolaiset ovat käyttäneet jäänteitä omien poliittisten ideologiensa ajamiseksi.

Kyse on 900-luvulla eläneen miehen luurangosta, joka löydettiin Prahan linnasta vuonna 1928. Sen jälkeen vuosikymmenet on kiistelty siitä, mistä luuranko on peräisin.

Natsit väittivät viikingiksi, neuvostoliittolaiset slaaviksi

Kun saksalaiset miehittivät Prahan vuonna 1939, he tarrautuivat nopeasti viikinkiteoriaan, jonka mukaan luuranko kuului viikinkimiehelle.

Natsit ihailivat viikinkejä, joten luurangon pitäminen viikinkinä sopi hyvin yhteen natsien rotuopin kanssa.

Toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliiton painostuksen alla alettiin esittämään väitteitä, että luuranko olisikin slaavilaista alkuperää.

Tulkinnan mukaan luuranko kuului slaavilaiselle miehelle, joka hallitsi Böömiä. Uusi tulkinta oli täyskäännös sodan aikaisille viikinkitulkinnoille.

Mistä luuranko on kotoisin?

Mutta mikä on totuus luurangon alkuperästä?

– Tiedämme varmasti, että hän ei ole syntynyt täällä Böömissä. Soturin hampaiden analyysi osoitti, että hän on kasvanut Pohjois-Euroopassa, todennäköisesti Itämeren etelärannikolla tai Tanskassa, professori Jan Frolik kertoo BBC:n haastattelussa.

Vaikka luurangon tiedetään olleen viikinkien asuttamalta alueelta, se on edelleen jäänyt epäselväksi, kuuluiko luuranko viikinkimiehelle.

– Se, että hän on syntynyt Baltiassa, ei tarkoita automaattisesti, että hän oli viikinki. Silloin Baltian etelärannikolla asuivat myös slaavit, baltilaiset heimot ja muut, Frolik sanoo BBC:lle.

Lähteet: BBC, Antiquity

Artikkelia muokattu 29.10. kello 9.36. Korjattu englanninkielinen nimi Bohemia suomen kielessä käytössä olevaan Böömiin.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja