Nappaa vinkit: Itsenäisyyspäivänä on aikaa vain olla

Jos haluat unohtaa turhat juhlallisuudet, kunnioita tärkeää päivää viettämällä aikaa perheen ja ystävien kanssa hieman perinteisempään tapaan.

Itsenäisyyspäivää voi viettää juhlavasti iltapuku päällä – tai sitten mukavasti villasukissa kotisohvalla. Vietitte päivän sitten ulkosalla tai kotona oleillen, kannattaa siihen valmistautua kunnolla.

Pelilaudat esiin

Unohtakaa kerrankin televisio ja tietokoneet, ja viettäkää iltaa kuten ennen vanhaan. Järjestäkää piirustuskilpailu, askarrelkaa joulukoristeita, pelatkaa pelikorteilla tai lukekaa hyvää kirjaa ääneen peittojen alla loikoillen.

Kerää kasaan vanhat lautapelit ja viettäkää päivä yhdessä selvittämällä kuka on Monopolin katujen kuningas tai Trivial Pursuit -tietäjä. Jos ette omista pelejä, lainaa niitä tuttaviltasi tai osta vaikka ennenaikainen joululahja koko perheelle.

Viis lumesta, kunhan tunnelmaa riittää!

Osassa maata itsenäisyyspäivä on jo kauniin luminen, osassa valkeaa peitettä vielä odotellaan. Ulkona on silti mukava viettää aikaa yhdessä: Menkää vaikka pitkälle kävelylle tai tehkää koko perheen temppurata tai olympialaiset metsikköön: Lajeina voi olla vaikka kesäinen mölkky, viestijuoksu ja yhdellä jalalla hyppely.

Pakkaa mukaan lämmintä kaakaota ja voileipiä, niin nälkä ei yllätä ulkoilun lomassa.

Kotiin tullessa on mukavaa kerääntyä höyryävän padan ympärille, jonka voit jättää hautumaan kannen alle tyhjiä vatsoja odottamaan. Vaihtoehtoisesti voit myös tehdä ruoan valmiiksi ja lämmittää sen myöhemmin uudelleen. Itsenäisyyspäivän parhaita perinneherkkuja ovat esimerkiksi karjalanpaisti, lihakeitto taijouluinen riisipuuro.

Perinteinen karjalanpaisti

 • 500-600 g naudan paistia
 • 300-400 g porsaan lapaa tai etuselkää, tai noin 1 kg karjalanpaistilihoja
 • 2 sipulia lohkoina
 • 15 maustepippuria
 • 2 laakerinlehti
 • 2 kuorittua porkkanaa lohkoina
 • suolaa
 • vettä

Aseta pataan kerroksittain lihapaloja, sipulia, porkkanaa ja mausteita. Kaada pataan kiehuvaa vettä niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Kypsennä uunissa ensin 225 asteessa puoli tuntia ja peitä pata sitten kannella. Laske lämpötila 150 asteeseen ja anna hautua 2-3 tuntia.

Lue myös:

Hannele Lampela, hannele.lampela(at)mtv.fi

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja