Nämä suomen murteet ärsyttävät lukijoita – ”Siitä ei saa mitään selvää”

Studio55.fi pyysi lukijoita jakamaan mielipiteitä maamme murteista. Monien ärsytyskynnyksen ylittivät Turun, Rauman ja Savon murteet – samat, joita useat tosin myös pitivät murteista parhaimpina. Tunteita herättivät lisäksi esimerkiksi pääkaupunkiseutulaisten ässän käyttö, stadin slangia vääntävien ”ylimielisyys”, forssalaisten ”jodlaus”, pohjanmaalaisten rehvakkuus sekä poliittinen jargon.

Lounaismurteet ja lounaiset välimurteet – ”Siitä ei saa mitään selvää”

Turun murre. Se vaan kuulostaa niin vajaaälyiseltä. Mäksämöksö jne.

Lähes kaikki sukulaisistani asuu Turussa ja puhuvat Turun murretta, se on kamalaa! En paljon järjestä sukujuhlia.

Turun murre on ärsyttävintä ja ylimielisintä, mitä tästä maasta löytyy.

Turun murre ärsyttää, mutta siinäkin ärsytys liittyy asenteeseen, jolla asioita esitetään.

Todellakin ärsyttävin on Turun ns. murre, siitä ei saa mitään selvää, piste.

Ruminta murretta puhutaan jossain Turun kupeessa, se kuulostaakin niin vaikealta puhua.

Turun ja koko länsirannikon murre on kaikkein kauheimpaa kuunnella. Kauhea murre.

Turun ja rauman murre ärsyttävintä. En ymmärrä edes kaikkien sanojen merkitystä.

Eniten ärsyttää Turun ja Rauman murre, kun sanoja lyhennetään ja puheesta tulee töksyttelyä.

Kaikki muut murteet ovat ihan hyväksyttäviä, ainoastaan Turun murre on ärsyttävä. Ärsyttää eniten se, että siinä raiskataan Suomen kieltä: esim. kävisin siellä eilen. Suomeksi: Kävin siellä eilen. Väärät, Suomen kieltä loukkaavat sanonnat ovat tosi ärsyttäviä. Turun murre pitää kieltää…

"Alemmuudentunto omasta murteesta on yhtä tyhmää kuin jonkin muun murteen pilkkaaminen. Erilaisten murteiden hengissä pysyminenhän on suuri, hauska rikkaus kulttuurillemme, ylpeyden aihe taitajilleen. Leikitelkää siis iloisesti monenlaisilla murteillanne, kaikki te, jotka niitä vielä osaatte!"

Rauman murre ärsyttää, koska sitä ei ymmärrä.

Eniten ärsyttää Rauman murre, josta ei saa tuon taivaallisen selvää, on kuin puhuisi ulkomaalaisen kanssa.

Lounaismurteet, joissa katkotaan sanoja, on kamalinta kuunneltavaa.

Ärsyttävimpiä murteita ovat lounaissuomen murteet; tökkiviä, lyhyen takovia, naukuvia. Konditionaalin käyttö väärässä paikassa on rasittavaa: ”Mää menisin lenkille eilen.” Miten tuo on mahdollista?

Savon murre – ”Pystyvätkö he sanomaan mitään lyhyen ytimekkäästi?”

Itseäni ärsyttää ihan eniten savo. Olen itse savolainen, ja onneksi se on vähän kuolemaan päin oleva murre. Savon murteen kaikki piirteet ovat mielestäni junttimaisia ja käy vain vajaaälyisen suuhun.

Savo on kauhein murre, koska en ymmärrä sitä! Olin Helsingissä apteekissa töissä, kun savolaismies tuli reseptin kanssa jotain selvittämään. Yhtään en ymmärtänyt, mitä hän oli vailla, ei myöskään paikalle kutsumani apteekkari ymmärtänyt. Aika kummallinen tunne, kun toinen siinä suomea vääntää ja selvää ei saa! No, kynällä ja paperilla siitä sitten selvittiin.

Savolaisten murre ärsyttää eniten. Siitä ei saa selvää. Kaupassa pyydät tuotetta ja sinulle tarjotaankin aivan muuta. Mielestäni puhun aivan normaalia suomen kieltä.

Nopean ja lyhyen murteen taitajana inhokkini on hidas ja ”viäntävä” Savon murre, joka on hermoja raastavaa saivartelua, ja aikaa kuluu turhaan. Pystyvätkö he sanomaan mitään lyhyen ytimekkäästi?

Savon murre raastaa hermoja.

Savon murre ärsyttää suunnattomasti! Tunnen muutamia savolaisia, ja heillä kaikilla on tapana kettuilla ns. huumorin varjolla.

Kyll Savon murre on ihan hirveetä viäntämistä! Sanoo kauniin Karjalan murteen käyttäjä.

Savo ärsyttää, liian leveää, en tykkää!

"Minua ärsyttää eniten savon murre ja savolaiset, jotka ovat kiekumassa ylimpänä tunkiolla. Suljen radion tai ainakin korvani, kun savoa alkaa möykätä. Harmittaa sanoa tätä, sillä yksi hyvä ystäväni on sudeettisavolaisia ja aivan ihana ihminen."

Rumin ja karsein on ehdottomasti savon murre – vai oma kielensäkö tuo lienee.

Savon murre – kun kuulen sitä puhuttavan, varaudun siihen, että joku yrittää kieroilla.

Rumin murre on savolaisten murre. Sitä ei voi ärsyyntymättä kuunnella.

Savolaiset puhuvat äänekkäästi. He ovat varmaan eläneet niin eristyksissä, etteivät osaa huomioida Helsingissä muita ihmisiä mm. ruokaravintolassa. Hyvä päivällinen oli yhden äänekkään savolaisen vuoksi pilalla.

Pahinta on savon murre, ihan kamalaa. Tulen heti huonolle tuulelle, kun kuulen sitä. Muka ovat vielä humoristisia – en ole koskaan nähnyt huumoria savolaisessa.

”Pääkaupunkiseudun puhuminen ottaa eniten korvaan”

Vähiten miellyttää pääkaupunkiseudun TOTASITNIINKUTAJUUTSÄ-murre/kieli.

Helsingin murre ärsyttää, mikään muu ei. Lienee siihen vaikuttaa ainakin se, että Helsingin murresanoja ja sanontatapoja pakkosyötetään median kautta ja sillä tapetaan paikallisia, omaleimaisia murteita.

Vantaan ja teinityttöjen päästelemä Espoon murre. Itse olen Oulusta ja aika hankala sietää. Kuulostaa kovalta ja teennäiseltä.

Kaikkia muita murteita on hauska kuunnella, mutta Stadin slangi ja ylipäätään pääkaupunkiseudun s-kirjaimella sievistelevä ja puheen nuottia sanan viimeiselle tavulle nostava puhetapa on todella ärsyttävää.

Helsinkiläisten tapa puhua ja ylipäätänsä etelän suurkaupungit, ”moikkamoi” jne, yäk. Teennäinen ääni.

"Ainoa mikä ehkä hieman ärsyttää on se, kun ihmiset yrittävät puhua jotain murretta osaamatta sitä. Esim. Helsinkiin muuttaneet luulevat olevansa oikeita stadilaisia, jos he käyttävät joitakin opeteltuja slangisanoja."

Pahinta kuultavaa on ehdottomasti stadin slangi, jota ei aina edes puheeksi tajua.

Stadin slangi on ärsyttävin, se saa ihmiset kuulostamaan siltä, että he yrittävät olla jotain mitä oikeasti eivät ole. Liikaa ruotsinkielisiä lainasanoja käytössä, ja sitten vielä valitetaan pakkoruotsista. Eihän muu Suomi kohta ymmärrä Helsinkiläisiä ollenkaan, jos ruotsin opetus ei ole enää pakollista.

Stadin eli pääkaupunkiseudun puhuminen ottaa eniten korvaan. Ne typerät muotihokemat, kuten niinku jne.

Ruminta murretta puhutaan pääkaupunkiseudulla, leuhkaa, itsensä korostavaa lässytystä.

Pahin ärsyttäjä on stadin slangi tai yleensäkin pääkaupunkiseudun puhetyyli, koska siitä tulee ylimielinen vaikutelma.

Etelä-Suomen murre ärsyttää, syy saattaa olla siinä, että haluaisin muuttaa täältä pois.

Ärsyttävimpiä murteita ovat nämä itsetietoista ja tökkivää aksenttia edustavat länsimurteet, joista tietenkin ns. stadin slangi on ylivoimaisesti pahin.

Helsingin ruotsi on ainoa murre, joka kyllä tosiaan ärsyttää. Se kuulostaa ylimieliseltä.

Etelä-Pohjanmaan murre – ”Se suunnaton leveily”

Etelä-Pohjanmaan murteen intonaatiossa, nuotissa, on ärsyttää uhoaminen ja liioittelu. Sanat ymmärtää, kun vähentää osan kirjaimista.

Pohjanmaan murre kamalinta, perusteluna: se suunnaton leveily, ja itteensä täynnä oleva nuukuus.

Etelä-pohjanmaan murre on kamalinta – rehvakasta, rumaa, oikein öykkäröivää mielestäni. Ärsyttää hirveästi, kun sitä puhutaan julkisesti esim. haastatteluissa.

Nämäkin mainittiin – ”Sitä ei osaa matkia edes imitaattorit”

Forssan nuottimurre on kamalin kuulemani... Muualla Suomessa täysin tuntematon, valitettavasti. Ilmeisesti sitä ei osaa matkia edes imitaattorit. Suosittelen kakkos- ja kymppitietä kulkeville poikkeamaan vaikka forssalaiseen markettiin kuulemaan paikallisten ”jodlaamista”.

"Kaikki murteet on kauniita ja hauskoja omalla tavallaan. Hesalaisia on kiva härnätä puhumalla omaa murrettaan. Joskus sitä häpesi, nykyisin ei mitään väliä, senkun lasettaa vaan. Vanhuus antaa kaikenlaisia vapauksia. Ja vaikkei antaisi, minähän otan."

Karjalan murre on hirveetä miukumista. Yhdestä miehestä käytämme nimeä miu-mau mies.

Karjalaisten mie, sie ja hää saa minut poistumaan paikalta.

Pakkoruotsi ministerin suussa.

Poliittisen eliitin fantastinen jargon.

Tampereen murre, kuulostaa vaan niin juntilta. Eikä tämä Oulussa puhuttavakaan paljoa jälkeen jää ärsyttävyydessään.

Tampereen murre tietenkin täytyy mainita ärsyttävänä näin turkulaisena. Se vaan on niin ”kaukana” tästä turun rakkaasta murteesta, aivan toinen ääripää.

Olisiko Oulun seudun murre se, joka pahiten korvaani särähtää. Ja itämurteet yleensä, esim. liudennettu ällä. Se kuulostaa niin lipevältä, tuo mieleeni venäjän kielen.

Jos pitää valita yksi pahiten korvassa särähtävä, se on ehdottomasti Kankaanpään murre eli yksi muunnos satakuntalaisesta puhetyylistä. Jäykkää ja soinnitonta. Asuin pitkään Kankaanpäässä, enkä Pohjois-Karjalan tyttönä tottunut satakuntalaisuuteen.

Tornionjokilaakson murre. Se hoon päältä puhuminen ja sanojen vääntely on vaan niin teennäisen kuulosta ja todella ärsyttävää.

Lue myös:

    Uusimmat