"Nämä ovat hyviä uutisia" – THL:n ylilääkäri kommentoi Pfizerin onnistuneita rokotekokeita koronaa vastaan

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi MTV Uutiset Livessä, että uutiset Pfizerin koronarokotetutkimuksen tuloksista vaikuttavat lupaavilta.

Lääkejätti Pfizer ja saksalaisyhtiö Biontech kertoivat tänään, että heidän kehittelemänsä koronarokote on kolmannen vaiheen testien mukaan estänyt koronaviruksen 90-prosenttisen tehokkaasti.

Pfizerin toimitusjohtaja Albert Bourla arvioi, että yhtiöt ovat nyt lähellä läpimurtoa, joka voisi tarjota maailmalle ratkaisua koronapandemian päättämiseksi.

Nohunek: "Hyviä uutisia"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi MTV Uutiset Livessä, että nämä ovat hyviä uutisia.

– Sen lisäksi, että rokote on osoittautunut aikuisilla ja vanhemmilla ikäryhmillä 85-vuoteen asti immunogeeniseksi, nyt näyttää siltä, että ne käytännössäkin pystyvät ehkäisemään infektiota. Joka on sitten tietysti 7 päivää toisen rokoteannoksen jälkeen eli lyhytaikainen tieto, mutta antaa viitettä siitä, että rokote ainakin näyttää toimivan, hän sanoi.

Tiedotteen mukaan rokote toimi 90 prosentilla rokotetestiin osallistuneista. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

– Siinä puhutaan siitä, että rokotettujen keskuudessa ei tavattu juuri laisinkaan sars-koronavirusta. Sen sijaan rokottamattomien keskuudessa tavattiin, Nohynek selittää.

– Tässähän verrataan nyt infektion ilmaantumista rokotetuilla ja rokottamattomilla, ja tässä tapauksessa valtaosa havaituista tautitapauksista havaittiin rokottamattomien keskuudessa. Silloin se kertoo siitä, että rokotettujen keskuudessa rokottaminen auttaa estämään taudin ja toivottovasti myös infektioon.

Nohynek huomauttaa, että kyse on vasta alustavista tutkimuksista, joka perustuu yhteensä 94 havaintoon. Tutkimusta jatketaan siihen asti, että havaintoja on 164:stä tapauksesta ja silloin lasketaan uudet tulokset.

Työ siis jatkuu, mutta sen lisäksi tarvitaan lisätietoa rokotteen turvallisuudesta.

– Valtaosa rokotteiden haitoista tulee noin kuuden viikon kuluttua rokottamisesta, ja tässä nämä tulokset mitkä on saatu itse suojatehosta, niin ovat 7 päivää sen toisen annoksen jälkeen eli vielä tarvitaan lisää seurantaa, Nohynek sanoo.

Ennen kuin tämä rokote saataisiin käyttöön, niin tarvitaan vielä lääkeviranomaisen katsonto kaikkeen tutkittuun tietoon.

– Lääkeviranomainen punnitsee hyötyjä ja haittoja ja antaa niiden pohjalta myyntiluvan, joka on todennäköisesti ehdollinen myyntilupa, eli pitää jataka seurantaa vielä eteen päinkin, Nohynek selittää.

Sitä Nohynek ei osaa arvioida, milloin rokotetta voitaisiin saada Suomeen.

Lue myös:

    Uusimmat