Mainos

Nämä kirjailijat kisaavat Finlandia-palkinnosta – teokset raadin arviossa "upealla tavalla törkeitä" ja "täsmällisyydessään hykerryttäviä"

2:08

Kuusi kirjaa kisaa kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta. Ehdokkaat julkistettiin tänään.

Ehdokkaina ovat Hanna Hauru teoksellaan Jääkansi (kustantajana Like), Juha Hurme teoksellaan Niemi (Teos), Tommi Liimatta teoksellaan Autarktis (Like), Miki Liukkonen teoksellaan O (WSOY), Cristina Sandu teoksellaan Valas nimeltä Goliat (Otava) sekä Jaakko Yli-Juonikas teoksellaan Jatkosota-extra (Siltala).

Palkinnon voittajan valitsee ministeri Elisabeth Rehn. Voittaja julkistetaan 29. marraskuuta. Yksikään kirjailijoista ei ole voittanut Finlandia-palkintoa aiemmilla teoksillaan.

Palkinnon valintalautakunnan puheenjohtajana toimii kulttuuritoimittaja Aleksis Salusjärvi ja jäseninä entinen kirjakaupan päällikkö Eva Uggla sekä tuottaja Heidi Backström.

Arvioissa hehkutusta

Raadin arvioissa ei superlatiiveja säästelty.

– Miki Liukkosen O on maksimaalisuudessaan pysäyttävä teos. Sen kieli on täsmällisyydessään hykerryttävää ja kieliainekseltaan se näyttää ehtymättömältä.

– Jaakko Yli-Juonikkaan Jatkosota-extra on upealla tavalla törkeä.

– Juha Hurmeen Niemi vastaa Suomea ja suomalaisia koskevaan myyttiin kaikella sillä tiedolla, jota kulttuurimme kantaa.

– Valas nimeltä Goliat osoittaa, että kansakuntien haavat ovat monesti yhtäläisiä, vaikka päättäisimme tältä silmämme ummistaa ja jakautua parempiin ja huonompiin, voittajiin ja häviäjiin, ihmisiin ja toisiin. Romaniankielinen kulttuuri elää Sandun romaanissa kiinteänä osana suomalaisuutta.

– Hanna Haurun Jääkantta ei voi lukea ulkokohtaisesti, se puhuttelee lukijaansa kuin ystävää ja sen jokainen lause on kevyt lukea, mutta painava kantaa.

– Kun maaseutu tyhjenee ja infrastruktuuri sammuu syrjäseuduilta, sinne jäävät ihmiset saavuttavat autonomian[...] Tommi Liimatan Autarktis on suurenmoinen riippumattomuuden ylistys.

– Juha Hurmeen Niemi vastaa Suomea ja suomalaisia koskevaan myyttiin kaikella sillä tiedolla, jota kulttuurimme kantaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.