Nämä keksinnöt ovat tehneet naisten elämästä helpompaa

Useita naisen elämää helpottavia keksintöjä pidetään helposti itsestäänselvyyksinä. Naiset ovat kuitenkin selviytyneet arjesta myös ennen lääketieteen mullistuksia ja esimerkiksi tamponin keksintää.

Naisten avuksi on vuosien kuluessa otettu useita lääketieteellisiä harppauksia ja keksitty käteviä apuvälineitä arjen tueksi.

Tamponi

Jo muinaiset egyptiläiset turvautuivat kuukautisten aikana tamponia muistuttaneeseen pehmennettyyn papyrus-tuppoon, joka helpotti kuukautisten kanssa selviytymistä. Nykyaikaisen tamponin keksi kuitenkin Earle Haas vuonna 1929. Asettimellisen tamponin lääkäri patentoi vuonna 1931.

Ehkäisypilleri

1960-luvulla markkinoille saadut ehkäisypillerit olivat suuri edistysaskel. Siitä asti suositut ehkäisypillerit ovat mahdollistaneet luotettavan raskaudenehkäisyn suun kautta. Tätä ennen käytettiin lähinnä ulkoisia ehkäisykeinoja, kuten kondomia.

Epiduraalipuudutus

Lääkäri John Bonica kehitti epiduraalipuudutuksen sen jäljeen, kun hänen vaimonsa oli kuolla nukutuksen aiheuttamiin komplikaatioihin synnytyksen aikana. 1940-luvulla kehitetty epiduraali on tänäkin päivänä usean naisen tuki ja turva kivuliaan synnytyksen aikana.

Irtosolututkimus

Irtiosolututkimus, eli tuttavallisemmin Papa-koe keksittiin vuonna 1941. Esimerkiksi syövän esiasteista kertovan tutkimuksen kehitti George Papanicolaou. Papa-kokeen avulla syövän esiasteita ja tulehduksia pystytään tunnistamaan jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

HPV-rokote

Papilloomaviruksen eri muotoja vastaan ja niiden haittavaikutuksia ehkäisemään kehitetyn HPV-rokotteen tarkoitus on estää kohdunkaulansyöpää. Tällä hetkellä useissa maissa käydään keskustelua HPV-rokotteen lisäämisestä osaksi kansallisia rokoteohjelmia.

MTV3/Helmi

Lähde: Health.com

Kuva: Splash

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja