Mainos

Nämä asiat jokaisen 4-vuotiaan lapsen pitäisi tietää

Vanhempien pelko jälkikasvunsa puolesta kasvaa vuosi vuodelta, kun lapselle karttuu ikää. Kun lapsi oppii kävelemään ja puhumaan, tulevat myös säännöt ja ohjeet tarpeeseen. 

Liikennesääntöjen opettelu on yhtä tärkeää kuin ohjeistus siitä, ettei tuntemattomien kyytiin saa lähteä. Mutta koska kaikkea ei voi opettaa kerralla, pidä huoli siitä, että jo neljävuotiaana lapsesi tietää ainakin seuraavat asiat.

Vanhempien yhteystiedot

Se tärkein tieto, minkä lapselle voi iskostaa muistiin, on vanhempien nimet ja kotiosoitteet. Hukkaan joutunutta lasta ei voi auttaa pelkän "äidin" ja "isän" avulla, mutta kutsumanimi johtaa oikeille jäljille helpommin ja osoitteen perusteella hukkaan joutuneen lapsen voi palauttaa kotiovelle.

Oma keho on arvokas ja oma

Ei ole väliä, minkä ikäinen tai kokoinen lapsi on, hänen kehonsa on arvokas. Ennen kaikkea lapsen tulee tietää, ettei kenelläkään ole oikeutta koskea hänen kehoonsa luvatta. 

Tuntemattomatkin voivat olla avuksi

Jos vieras aikuinen tulee pyytämään lasta mukaansa, pyytää apua tai tarjoaa kyytiä, pitää lapsen osata varoa tilannetta. Vaikka tuntemattomien aikuisten matkaan ei saakaan lähteä, on tilanteita, joissa lapsen on turvauduttava vieraisiin ihmisiin.

Hukkaan joutunut lapsi tarvitsee apua, joten on tärkeää opettaa lapselle myös tuntemattomiin aikuisiin luottamista. Jos lähistöllä sijaitsee pelastusasema, poliisilaitos tai muu vastaava instanssi, on lapsen hyvä tietää, että sinne uskaltaa aina mennä.

Turvallinen vaihtoehto on opettaa oma lapsi pyytämään tarvittaessa apua omien lastensa kanssa liikkuvalta äidiltä.

Älä syö mitään tuntematonta

Jo pienen lapsen olisi tärkeä tietää, että tuntemattomien antamia herkkuja ei kannata syödä ilman oman vanhemman lupaa. Syömättä kannattaa jättää myös vieraiden tarjoamat asiat, joita ei tunnista. 

Lähde: Netmums

***

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.