Nämä 14 murhamiestä vapautuvat tänä vuonna vankilasta – mukana tiiliskivihukuttaja, kaksi elävältä hautaajaa ja nuotion uhrinsa päälle sytyttänyt

0:45
Video kertoo: Miten elinkautisvanki voi päästä vapaaksi?

Jälleen tänä vuonna joukko elinkautisvankeja pääsee ehdonalaiseen vapauteen. Heihin lukeutuvat muun muassa ruumista lastenrattaissa työnnellyt mies ja kasvatti-isänsä murhaaja.

14,5 vuotta. Sen ajan Suomessa elinkautiseen tuomitut vangit keskimäärin elävät vankeudessa. Viime vuonna Suomen vankiloissa oli yhteensä 183 elinkautisvankia. Määrä on pysynyt noin kahden sadan tuntumassa jo viimeiset kymmenen vuotta. Luvut käyvät ilmi Rikosseuraamuslaitoksen tilastoista

Elinkautisvanki voi vapautua aikaisintaan 12 vuoden vankilassaolon jälkeen, jolloin hän voi anoa pääsyä ehdonalaiseen vapauteen. Vapauttamishakemukset käsittelee Helsingin hovioikeus.

Vanki voi päästä vapaaksi myös presidentin armahduksella. Tosin viime vuosina presidentti Sauli Niinistö on pitänyt tiukkaa linjaa. Hän ei armahtanut yhtäkään vankia yli kahteen vuoteen ennen tämän vuoden helmikuuta, jolloin armon sai hätävarjelun liioitteluna tehdystä tapon yrityksestä tuomittu nainen. Uhri oli naisen mies, joka oli pahoinpidellyt vaimoaan lukuisia kertoja.

  • Elinkautisen vankeusrangaistusten pituus on keskimäärin 14,5 vuotta
  • Viime vuosina elinkautisvankeja on vapautunut vuosittain 13–16
  • Yleisimmin elinkautiseen tuomitaan murhasta
  • Toistaiseksi pisimmän elinkautisen on Suomessa istunut ryöstömurhasta tuomittu Pasi Räty 22 vuoden tuomiollaan

Vaikka vankilanportti aukeaa, ex-vangin jalassa säilyy yhdenlainen pallo: Ehdonalaiseen vapautuneelle elinkautisvangille määrätään aina kolmen vuoden koeaika. Jos hän syyllistyy sen aikana uusiin rikoksiin, hänelle voidaan määrätä jäännösrangaistus. 

Vapauttamista puoltavina perusteina hovioikeuden päätöksissä mainitaan usein muun muassa vangin hyvä käytös, opiskelut, päihteettömyyteen sitoutuminen, siviilielämää tukevat perhesuhteet ja rangaistusajalle laaditun suunnitelman onnistuminen.

Vapautuspäätösten tueksi hovioikeus saa lausunnot Rikosseuraamuslaitokselta ja Psykiatriselta vankisairaalalta: ne joko puoltavat tai eivät puolla vangin vapautusta.

MTV Uutiset pyysi Helsingin hovioikeudesta elinkautisvankien vapautuspäätökset, joissa vapauttaminen ajoittuu tai on jo ajoittunut kuluvalle vuodelle. 

Hovioikeuden tietojen perusteella vapaaksi pääsee 14 elinkautisvankia, jotka kaikki ovat murhasta tuomittuja miehiä. Tässä he ovat:

1) Kaksinkertainen tappaja

Mies tuomittiin ruotsalaisessa tuomioistuimessa vuonna 2007 murhasta elinkautiseen vankeuteen. Hän tappoi avopuolisonsa lyömällä tätä veitsellä useita kertoja eri puolille kehoa. Naisen kehossa oli ainakin 60 pisto- ja viiltohaavaa.

Ennen avopuolisonsa murhaamista mies oli syyllistynyt myös toiseen henkirikokseen. 

Hovioikeus määräsi vapauttamispäiväksi 1.2.2021, jolloin vankilassaoloaikaa tuli kertyneeksi 13 vuotta 6 kuukautta.

2) Kiviveistämömurhaaja

Tekoaikaan parikymppinen mies oli tunkeutunut Espoon Muuralassa sijaitsevan kiviveistämön tiloihin joulukuussa 1987. Yrityksen talouspäällikkö oli samana päivänä jäänyt ylitöihin ja joutui miehen uhriksi. Mies kuristi itselleen täysin entuudestaan tuntemattoman naisen ja löi tätä kiskopyörällä päähän.

Rikos jäi alkuun täysin pimeäksi. Oikeusprosessi oli erikoinen, sillä mies ehti sekä tunnustaa että kiistää tekonsa useaan otteeseen, eikä erityistä teknistä näyttöä asiassa ollut. Murhatuomio luettiin vasta yli 20 vuotta rikoksen jälkeen.

Vapauttamista puoltavina seikkoina hovioikeus huomioi pitkän yhtämittaisen vankilassaoloajan sekä elinkautiseen vankeusrangaistukseen johtaneesta rikoksesta kuluneen poikkeuksellisen pitkän ajan.

Rikosseuraamuslaitos ei puoltanut miehen vapauttamista.

Mies pääsi hovin päätöksellä vapaaksi 3.5.2021, jolloin hän oli ollut vankilassa hieman yli 13 vuotta.

3) Soramonttusurmaaja

Vapaaksi pääsee myös mies, joka oli yhdessä rikoskumppaniensa kanssa surmannut miehen lyömällä häntä kirveellä ja lapiolla useita kertoja pään ja kasvojen alueelle.

Veriteon jälkeen tekijät hautasivat uhrinsa kuoppaan soramontulle. Kyseessä oli niin sanottu Muhoksen soramonttusurma, josta mies sai tuomion vuonna 2007.

Rikosseuraamuslaitos ei puoltanut miehen vapauttamista vielä tässä vaiheessa. Hovioikeus kuitenkin määräsi vapauttamispäiväksi 14.4.2021, jolloin vankilavuosia ehti kertyä 13 vuotta 9 kuukautta.

4) Elävältä hautaaja

Murha tapahtui Rovaniemellä Pullinrannassa kesällä 2010. Mies oli yhdessä rikoskumppaniensa kanssa tappanut entuudestaan tuntemansa miehen. Uhri yritettiin ensin hukuttaa. Lisäksi tekijät pahoinpitelivät häntä ja hautasivat vielä elossa olleen uhrin maakuoppaan, jossa hän kuoli tukehtumalla.

Myöhemmin miehet kaivoivat ruumiin ylös ja siirsivät sen parinkymmenen kilometrin päähän autiotaloon.

Koska mies oli rikoksentekoaikaan alle 21-vuotias, hän pystyi hakemaan vapaaksi jo 10 vuoden istumisen jälkeen. Vanhemmilla rikoksentekijöillä hakuraja on 12 vuotta.

Hovioikeus määräsi miehen vapauttamispäiväksi 4.1.2021, jolloin hänen elinkautisensa ehti kestää 10 vuotta 6 kuukautta.

5) Toinen elävältä hautaaja

Samasta, edellä mainitusta teosta tuomittiin aikanaan myös mies, joka oli rikoksen tehdessään 18-vuotias. 

Hovioikeus määräsi hänen vapauttamispäiväkseen 4.4.2021, eli mies vapautui kolme päivää rikoskumppaniaan myöhemmin. Miehestä laadittu riskiarvio uuteen väkivaltarikokseen syyllistymisestä puhui hovioikeuden mukaan "jossakin määrin" vapauttamista vastaan.

Miehelle kertyi vankilavuosia 10 vuotta 9 kuukautta. Myös hän pystyi ikänsä puolesta hakemaan vapaaksi jo 10 vuoden vankilassaolon jälkeen. 

6) Tiiliskivihukuttaja

Vapaaksi päässyt mies sai elinkautisen Kuusamossa kesällä 2007 tehdystä murhasta. Mies oli yhdessä toisen miehen kanssa pahoinpidellyt uhriaan ravintolaillan päätteksi useita kertoja.

Uhri kuoli hukkumalla, sillä miehet olivat upottaneet hänet tiiliskivet jalkoihin sidottuna Joukamojärveen. 

Vapaus koitti 3.5.2021, jolloin mies oli ollut vankilassa 12 vuotta 11 kuukautta.

7) Tuttavansa tappanut 

Mies sai murhatuomion vuonna 2007. Hänen uhrikseen joutui tuttu mies, joka menetti henkensä lyöntien, potkujen ja rintakehän polkemisen seuraksena.

Tekijä oli ennen henkirikosta syyllistynyt myös törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen. 

Hovioikeuden päätöksellä mies vapautuu 2. elokuuta 2021, jolloin vankilassaoloaikaa tulee kertyneeksi noin 15 vuotta

8) Lastenvaunumurhaaja

Mies oli tuomittu elinkautiseen vankeuteen tuttavansa murhasta. Hän oli muun muassa lyönyt ja pistänyt miestä veitsellä. Veriteko tapahtui Forssassa ryyppyillan aikana, kun riitatilanne oli edennyt väkivaltaisuuksiin.

Tuomittu yritti ensin laittaa uhrin jätesäkkiin, mutta lopulta vainajaa siirreltiin kerrostalon varastosta anastetuilla lastenrattailla.

Rikosseuraamuslaitos ei puoltanut vangin vapauttamista. Hovioikeus kuitenkin määräsi vapauttamispäiväksi 1.4.2021, jolloin vankilavuosia ehti kertyä noin 16 vuotta.

9) Volkan Ünsalin palkkamurhaaja

Mies oli tuomittu elinkautiseen vankeuteen lokakuussa 2003 tehdystä ruotsinturkkilaisen Volkan Ünsalin murhasta. Mies oli yhdessä kahden rikoskumppaninsa kanssa palkkiota vastaan tappanut entuudestaan tuntemansa Ünsalin. 

Miehen elinkautinen vankeusrangaistus käsitti myös kaksi törkeää huumausainerikosta.

Hän vapautui 22.2.2021, jolloin vankilavuosien saldoksi muodostui 17 vuotta.

10) Janne Raninen

Niin ikään Volkan Ünsalin palkkamurhasta elinkautiseen tuomiottu Janne Raninen vapautui 1. maaliskuuta tänä vuonna, 17 vuoden vankilassaolon jälkeen. Rikosseuraamuslaitos ei puoltanut vapauttamista.

Raninen teki ensimmäisen henkirikoksensa 20-vuotiaana Solvallan raviradalla Ruotsissa vuonna 1998. Hän ampui pahamaineista gangsterijohtajaa Dragan Joksovicia kaksi kertaa niskaan raviradan jonossa.

Vapautumisensa jälkeen Raninen on ollut runsaasti julkisuudessa ja kirjoittanut muun muassa vankilaelämää käsitteleviä kirjoja.

11) Nuotiomurhaaja

Vapaaksi pääsee myös mies, joka oli murhannut entuudestaan tuntemansa miehen vuonna 2010. Hän oli lyönyt uhria nyrkillä ja eri astaloilla, sekä viiltänyt lasinpalasella kaulaan ja pään alueelle. Pahoinpitelyn jälkeen tekijä oli sytyttänyt uhrin päälle nuotion.

Hovioikeuden päätöksestä ilmenee, että miehellä on keskitasoinen väkivaltarikosten uusimisriski ja vireillä oleva rikosasia.

Näistä huolimatta mies pääsee vapaaksi loppuvuodesta. Hovioikeus määräsi vapauttamispäiväksi 15. joulukuuta 2021. Vankilassaoloa ehtii kertyä siihen mennessä noin 13,5 vuotta.

12) Kuopankaivaja

Mies oli kesällä 2007 tappanut Oulussa entuudestaan tuntemansa miehen pahoinpitelemällä, retuuttamalla ja maahan heittämällä niin, että uhrin kaularangan nikama oli murtunut.

Tekonsa jälkeen mies tarttui lapioon ja kaivoi läheiselle pellolle kuopan. Hän asetti uhrin kuopan pohjalle ja lapioi maata päälle. Vielä elossa ollut uhri oli kuollut hiekkapitoisen maa-aineksen hengittämisen aiheuttamaan tukehtumiseen.

Vankilavuosia tuomitulle ehtii kertyä hieman yli 14 vuotta. Vapauttamispäivä on hovioikeuden päätöksen mukaan 1.11.2021.

13) Ex-kihlatun kumppanin puukottaja

Mies tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen Joensuussa elokuussa 2006 tehdystä murhasta. Hän oli tappanut entisen kihlattunsa uuden seurustelukumppanin lyömällä uhria veitsellä lukuisia kertoja ympäri vartaloa.

Elinkautiseen vankeusrangaistukseen sisältyi liuta muitakin rikoksia: törkeä kotirauhan rikkominen, törkeä pahoinpitely, törkeä rattijuopumus ja kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta.

Miehen rikollinen toiminta oli alkanut omaisuus- ja liikennerikoksilla. Vuoden 1987 jälkeen hänet oli tuomittu myös muun muassa petoksista, ryöstöstä ja pahoinpitelyrikoksista.

Rikoshistoriansa perusteella mies oli syyllistynyt uusiin rikoksiin nopeasti aina vapautumistensa jälkeen. 

Menneistä huolimatta miehen vapauttamispäivä on hovioikeuden päätöksen mukaan 30.11.2021. Hän ehtii siihen mennessä olla vankilassa 15 vuotta ja 4 kuukautta.

14) Kasvatti-isän murhaaja

Mies teki murhan Espoossa vuonna 2007. Tuomittu oli surmannut kasvatti-isänsä lyömällä ja viiltämällä häntä mukanaan olleilla kahdella keittiöveitsellä 29 kertaa. Hän käytti teossa myös puutarhasaksia. 

Mies lasketaan vapaaksi hovioikeuden päätöksellä 16.11.2021, vaikka hänellä katsottiin olevan "väkivaltarikoksen riskiä nostavia tekijöitä".

Elinkautisvankeusvuosia tuomitulle ehtii kertyä paria viikkoa vaille 14 vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja