Verisesti vanginvartijan Pelsossa hengiltä moukaroinut mies yritti vapauduttuaan tappaa vaimonsa – syyttäjä vaatii vaarallisuusarviota ja neljää vuotta vankeutta

Pirkanmaan käräjäoikeus alkoi tänään käsitellä tapon yritystä, josta epäillään Pelson vankilamurhasta viime elokuussa vapautunutta nelikymppistä miestä. Rikollisjärjestö United Brotherhoodiin kuuluva mies yritti puukottaa vaimoaan kaulaan tammikuun lopussa Pirkkalassa.

MTV Uutisten tietojen mukaan nainen odotti miehensä vapautumista vuosikausia, taisteli tämän oikeudesta tavata parin yhteisiä lapsia ja uskoi miehensä muuttuneen. Mies ehti olla vajaat puoli vuotta vapaalla, kun nainen joutui pahoinpidellyksi omassa kodissaan.

Syyttäjän mukaan mies kävi naiseen käsiksi tammikuun puolivälissä potkaisemalla tätä silmäkulmaan, tarttumalla kiinni kurkusta ja painamalla seinää vasten. Kun nainen yritti paeta, mies tarttui naista hiuksista ja riuhtoi niin, että nainen kieri portaat alas.

Samana päivänä mies löi myös sählymailalla kolmevuotiasta poikaansa selkään kahdesti. Mies pahoinpiteli naisen vielä uudestaan nostamalla tämän kurkusta kuristaen seinää vasten.

MTV Uutisten tietojen mukaan nainen hakeutui lapsineen turvakotiin suojaan.

Väkivalta jatkui

Kun nainen palasi perheen yhteiseen kotiin tammikuun lopussa, mies yritti puukottaa naista. Mies painoi naisen jälleen seinää vasten, otti puukon ja uhkasi viiltää tämän kurkun auki.

Mies myös yritti toteuttaa tekonsa, mutta nainen onnistui torjumaan veitsen viillot kädellään ja onnistui rimpuilemaan pakoon tilanteesta.

Syyttäjä epäilee myös vaimoa pahoinpitelystä. Syyttäjän mukaan tilanne jatkui pariskunnan kodin pihamaalla, jossa mies makasi jostakin syystä maassa. 

Nainen huitoi miestä veitsellä, jonka seurauksena miehen leukaperään aiheutui naarmu.

Poliisi löysi miehen hallusta Smith &Wesson -merkkisen 22 kaliiberin pistoolin, kaksi lipasta ja 114 kappaletta patruunoita.

Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta tapon yrityksestä, kahdesta vaimoon kohdistuneesta pahoinpitelystä ja yhdestä poikaan kohdistuneesta pahoinpitelystä sekä ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta. Naiselle syyttäjä vaatii rangaistusta pahoinpitelystä.

Mies ehti olla elinkautisen vankeutensa jälkeen vapaana vajaat puoli vuotta. Hän on ollut vangittuna tammikuun lopusta lähtien.

Syyttäjä vaatii miehelle neljän vuoden ehdotonta vankeutta. Lisäksi syyttäjä vaatii, että miehelle on tehtävä mielentilatutkimus ja sen yhteydessä vaarallisuusarvio.

Syyttäjä katsoo tärkeäksi selvittää, onko miestä pidettävä erittäin vaarallisena muiden henkilöiden terveydelle ja hengelle. 

Oikeus antaa asiasta ratkaisunsa myöhemmin.

Taustalla verinen vankilamurha

Tapon yrityksestä epäilty mies on aiemmin tuomittu elinkautiseen vankeusrangaistukseen Pelson raa'asta vankilamurhasta. Uhriksi joutui 47-vuotias vanginvartija.

Rikos tapahtui, kun mies päätti paeta helmikuussa 2004 Pelson vankilasta kymmenen vuotta itseään vanhemman vankilatoverinsa kanssa. Miehet pahoinpitelivät vartijan hengiltä muiden muassa kirvestä ja isokokoista vasaraa käyttäen.

Tämän jälkeen miehet kohdistivat erittäin voimakasta väkivaltaa samoilla välineillä myös puutöiden siviiliopettajaan, joka vammautui teossa vaikeasti.

Kaksikko pakeni Pelson vankilasta pahoinpidellyn opettajan autolla, mutta poliisi sai heidät kiinni jo muutaman kymmenen kilometrin päästä.

Mies tuomittiin elinkautiseen vankeuteen murhasta ja murhan yrityksestä talvella 2006. Oikeus piti tekoja silmittöminä ja pitkäkestoisina.

Rikosvyyhti on Suomen historian verisimpiä vanginvartijoihin kohdistuneita väkivallantekoja.

Vapautuminen peruttiin kerran

Helsingin hovioikeus päätti vuonna 2018 päästää murhasta tuomitun miehen ehdonalaiseen vapauteen vuoden 2019 lopussa, kun mies oli ollut vapautensa menettäneenä yli 14 vuotta.

Hovioikeuden mukaan miehen vapauttamista puolsivat muun muassa hänen lämpimät ja vakiintuneet perhesuhteensa sekä vahva tukiverkosto.

Lisäksi mies oli vankeusaikanaan opiskellut muun muassa lukio-opintoja ja osallistunut erilaisiin kursseihin.

Vapauttamista vastaan puhuivat puolestaan tuomioon johtanut teko, vankila-aikaiset päihteisiin liittyvät rikkeet sekä miehen jäsenyys järjestäytyneessä rikollisryhmässä. Mies oli liittynyt vankeusaikana United Brotherhoodiin.

Jälkimmäinen seikka ei tosin painanut hovioikeuden mukaan tarpeeksi, sillä mies oli liittynyt ryhmään vasta vankilassa, eikä hän ollut tehnyt rikoksia sen lukuun.

Hovioikeuden ratkaisusta äänestettiin.

Lue myös:

    Uusimmat