Mies hautasi uhrinsa elävältä ja kaivoi ruumiin myöhemmin ylös – hovioikeus päästää murhaajan ehdonalaiseen vapauteen lähes 11 vankeusvuoden jälkeen

0:45
Video selventää käytännön: elinkautisvangin ehdonalaiseen päästäminen ei ole yksinkertainen menettely

Helsingin hovioikeus on tänään antanut päätöksen elinkautisvangin vapauttamisesta ehdonalaiseen. Rovaniemellä tehtiin kesällä 2010 raaka murha, johon mies rikoskumppaneineen katsottiin syylliseksi.

Ehdonalaiseen vapauteen hakenut vanki on tuomittu elinkautiseen murhasta, törkeästä varkaudesta ja hautarauhan rikkomisesta, hovioikeus kertoo tiedotteessaan.

Mies ja hänen rikoskumppaninsa olivat haudanneet elossa olleen uhrin maakuoppaan kesällä 2010 Rovaniemellä. Uhri kuoli tukehtumalla. 

Ennen elävältä hautaamista he olivat yrittäneet hukuttaa uhrin ja tehneet hänelle väkivaltaa. Illan aikana oli nautittu alkoholia. Myöhemmin miehet kaivoivat ruumiin ylös ja siirsivät sen parinkymmenen kilometrin päähän autiotaloon.

Mies oli rikoksen tehdessään 18-vuotias.

Vapaaksi lähes 11 vuoden jälkeen

Hovin päätöksen myötä mies pääsee ehdonalaiseen vapauteen 4. huhtikuuta 2021, jolloin vankilassaoloaikaa on kertynyt 10 vuotta ja yhdeksän kuukautta.

Hovioikeus teki päätöksen Rikosseuraamuslaitoksen ja Psykiatrisen vankisairaalan lausunnon pohjalta. Elinkautisen vankeusrangaistuksensa aikana hakija ei ollut syyllistynyt uusiin rikoksiin.    

Hovin mukaan vapauttamista puolsi muun muassa se, että miehen rangaistusajan suunnitelman kaikki tavoitteet olivat edenneet ja hakija oli muutenkin käyttäytynyt vuodesta 2012 lähtien vankilassa lähes moitteettomasti.

Mies on opiskellut menestyksekkäästi yliopistotasolla ja hänen ihmissuhteensa tukevat päihteettömyyttä ja rikoksettomuutta, hovioikeus kertoo.

Ehdonalaiseen pääsevän miehen lisäksi tekoon osallistunut toinen mies tuomittiin murhasta. Hänen pääsystään ehdonalaiseen 4. tammikuuta 2021 hovioikeus on päättänyt jo aiemmin.

Kolmas teosta tuomittu henkilö oli tekohetkellä alaikäinen. Hänet tuomittiin taposta. Kaikki saivat lisäksi tuomion törkeästä varkaudesta ja hautarauhan rikkomisesta.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja