Katkera mies murhasi kasvatti-isänsä veitsellä ja puutarhasaksilla rahojen takia – pääsee syksyllä kiven sisältä

10:02
Henkirikosten määrä on laskussa Suomessa – länsinaapurissa tilanne päinvastainen, tästä ilmiössä on kyse

Kasvatti-isänsä murhannut mies pääsee ehdonalaiseen vapauteen ensi marraskuussa, päätti Helsingin hovioikeus.

Mies oli vuonna 2007 murtautunut iäkkään kasvatti-isänsä asuntoon Espoossa ja murhannut tämän viiltämällä miestä kahdella keittiöveitsellä 29 kertaa ja useamman kerran puutarhasaksilla. Veitsistä vammoja tuli uhrille pään, kaulan, rintakehän, vatsan, selän ja oikean käden alueelle, puutarhasaksista taas päähän. Uhrin tappoivat veitseniskut sydämeen, maksaan ja vatsaonteloon.

Teon motiivina olivat lehden mukaan raha ja katkeruus, kun mies jäi ilman rahoja, joiden katsoi kuuluneen itselleen.

Oikeus huomioi vapaa-ajan shakkiharrasteen

Vuonna 2008 elinkautiseen vankeuteen tuomittu mies vetosi hakemuksessaan muun muassa siihen, että teko ei ollut murhaksi erityisen raaka ja julma. Tällä tarkoitettaneen sitä, että teko ei ollut lajissaan sillä tavalla poikkeava, että se puoltaisi keskimääräistä pidempää vankeusaikaa.

Oikeuden päätöksestä ilmenee, että mies on opiskellut kiinteistönhoitoalaa ja on jo joitain vuosia huolehtinut vankilan ulkoalueista. Lisäksi hänelle on myönnetty eläke. Lomilla mies on tavannut iäkästä äitiään ja osallistunut shakkiturnauksiin. Hän myös kertoi aikovansa jatkaa psykologin vastaanotolla käyntiä vapaudessa, kuten myös AA-toimintaan osallsitumista.

Miehen saama hoito puhui vapauden puolesta

Oikeuden mukaan miehen vapauttamista vastaan puhuivat ”hänellä oleva sairaus ja sellaiset väkivaltarikosten uusimisriskiä nostavat tekijät, joiden vuoksi riski voi vankilasta vapautumisen jälkeen nousta”.

Oikeus katsoi tilanteen kuitenkin parantuneen hoidon myötä, ja miehen mahdollisuus hoidon jatkamiseen ja tämän positiivinen suhtautuminen siihen puhuivat vapauttamisen puolesta. Lisäksi oikeus huomioi miehen suunnitelmat elämästä tuetussa asumisessa ja vankila-ajan käytöksen ja suhtautumisen.

Mies pääsee hovioikeuden päätöksellä ehdonalaiseen vapauteen marraskuussa, jolloin hän on ollut vankilassa 14 vuoden ajan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja