Suomalaismies surmasi ensin isäpuolensa, muutti myöhemmin Ruotsiin ja puukotti avovaimonsa kuoliaaksi – pääsee vapaalle jalalle

0:45
Elinkautisesta vankeudesta ehdonalaiseen pääseminen ei ole yksinkertainen prosessi, ainakaan mikäli asiasta tehtyä kaaviota on uskominen.

Helsingin hovioikeus päätti päästää ehdonalaiseen vapauteen miehen, joka tappoi isäpuolensa ja myöhemmin murhasi avovaimonsa.

Isäpuolen surma tapahtui vuonna 2001 Suomessa. Vain kaksi vuotta vapautumisensa jälkeen kolmikymppinen mies päätyi murhaamaan nelikymppisen, tuoreehkon avovaimonsa Ruotsin Tumbassa vuonna 2007.

Mies oli surmannut naisen vähintään kuudellakymmenellä veitseniskulla asunnon parvekkeella. Pisto- ja viiltohaavat kohdistuivat naisen kaulaan, rintakehään, vatsaan, selkään, ylempiin sukupuolielimiin ja reisiin.

Julmaa tekoa edelsi valittaminen

Metro-lehden mukaan poliisin saapuessa paikalle asunto oli hirveässä kunnossa, ja paikalta löydettiin lopulta kolme teossa käytetyksi epäiltyä veistä.

Tekoa edelsi pariskunnan juominen, ja miehen mukaan nainen oli ennen teon kohteeksi joutumista kironnut ja valittanut. Tämän jälkeen miehen muistikuvat tapahtuneista kuitenkin katkesivat, ja seuraavaksi hän muistaa kertoneensa sedälleen tappaneensa avovaimonsa. Setä soitti poliisille.

Oli rakentanut tukiverkostoa ulkomaailmaan

Helsingin hovioikeus katsoi, että miehen vapauttamista puolsivat hyvin sujunut vankilassaoloaika ja sitoutuminen päihteettömyyteen. Myös rangaistusajan suunnitelmat olivat toteutuneet tai edenneet. Mies oli myös kouluttautunut ja osallistunut vankilan työ- ja ohjelmatoimintaan, sekä rakentanut tukiverkostoa vankilan ulkopuolelle.

Vapauttamista vastaan puhuivat tekotavaltaan tavanomaista julmempi ja raaempi rikos sekä henkirikoksen toistuminen. Lisäksi Psykiatrisen vankisairaalan lausunnossa oli esitetty eräitä vapauttamista vastaan puhuvia seikkoja, joita ei oikeuden tuomiossa tarkemmin eritellä.

Hovioikeus kuitenkin päätti, että mies voidaan vapauttaa ehdonalaiseen vuonna 2021, kun hän on istunut vankeudessa hieman yli 13 vuotta 6 kuukautta.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja