Mies kuristi vaimonsa hengiltä, koska ei halunnut aiheuttaa naiselle pettymystä – vapautuu nyt elinkautisesta

Helsingin hovioikeus on hyväksynyt elinkautisvangin vapauttamista koskevan hakemuksen. Vapauteen haki pian kuusikymppinen mies, joka murhasi oman vaimonsa. Henkirikoksen motiivi oli poikkeuksellinen.

Mies tuomittiin elinkautiseen vankeuteen hovioikeuden päätöksellä vuonna 2009. Henkirikos tapahtui vuotta aiemmin maaliskuussa 2008 Helsingissä.

Tuomion mukaan mies oli surmannut vaimonsa tyynyllä tukehduttamalla. Mies oli ensin yrittänyt yllättää nukkumassa olleen naisen lyömällä tätä lihanuijalla päähän. Lihanuijan nuijaosa oli kuitenkin irronnut varresta ja pudonnut naisen päälle, mihin nainen oli herännyt.

Mies oli tämän jälkeen ryhtynyt kuristamaan naista kaksin käsin ja myöhemmin painanut vielä tyynyä naisen kasvoja vasten useiden minuuttien ajan, kunnes nainen meni elottomaksi.

Sai potkut töppäilyn takia

Henkirikokseen johtanut tapahtumasarja oli saanut alkunsa paria kuukautta aiemmin, kun mies oli saanut potkut työpaikaltaan rikoksen takia.

Mies ei ollut kertonut potkuista vaimolleen, vaan oli jatkanut elämää kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Mies oli esittänyt käyvänsä edelleen päivittäin töissä.

Tapahtumien aikaan pariskunta oli puhunut lapsen adoptoimisesta. Mies ymmärsi, ettei se tulisi hänen töppäilyjensä jälkeen onnistumaan.

Hän oli ryhtynyt suunnittelemaan karkaamista Kaakkois-Aasiaan ja hankkinut lentoloput Thaimaahan vaimonsa piikkiin.

Sai ajatuksen tappamisesta

Eräänä maaliskuisena yönä pariskunta oli palannut kotiin juhlimasta. Kaksikon välillä ei ollut ollut riitaa, vaan he olivat menneet nukkumaan normaalisti.

Yöllä mies oli kuitenkin saanut ajatuksen vaimon tappamisesta, jotta tämä säästyisi adoption epäonnistumisen aiheuttamalta pettymykseltä ja muulta harmilta.

Mies oli ensin kuristanut vaimonsa koiran ja käynyt sen jälkeen naisen kimppuun.

Henkirikoksen jälkeen mies pakeni suunnitelmansa mukaisesti Thaimaahan ja sieltä toisaalle Aasiaan, missä hän lopulta ilmoittautui itse poliisille.

Mies on ollut vankilassa yhtäjaksoisesti vuodesta 2008. Vankeutensa aikana mies on saanut uuden tuomion huumausainerikoksesta, sillä hän oli yrittänyt kuljettaa vankilaan Subutexia ja SIM-kortteja kehonsa sisällä.

Mies tuomittiin vankeutensa aikana myös huumausainerikoksesta. Hän oli yrittänyt kuljettaa kehonsa sisällä Helsingin vankilaan Subutexia sekä SIM-kortteja.

Vapautuu 15 ja puolen vuoden jälkeen

Hovioikeus katsoi, että mies voidaan päästää vapauteen, kun mies on suorittanut elinkautisrangaistustaan 15 ja puoli vuotta. Aika tulee täyteen ensi vuoden syksyllä.

Miehen vapauttamista puolsivat hovioikeuden silmissä muun muassa miehen osallistuminen vankilan toimintaan, "suhteellisen hyvä" vankila-aikainen käytös sekä miehen opiskeluinto ja halu päästä kiinni työelämään.

Mies on myös itse kertonut haluavansa elää päihteetöntä elämää, ja hovioikeuden mukaan miehellä on halu kehittää itseään. Hänellä on lisäksi tukenaan lähiomaisia.

Vapauttamista vastaan puhuivat puolestaan päihteidenkäyttöön liittyvät epävarmuustekijät sekä jotkin muut miehen henkilökohtaisiin ominaisuuksiin liittyvät seikat.

Hovioikeus huomautti, että mies oli vankeutensa aikana ollut kahdesti avovankilassa, mutta hänet oli molemmilla kerroilla siirretty takaisin suljettuun vankilaan päihteidenkäytön takia.

Hovioikeus myös katsoi, että mies oli syyllistynyt sen laatuiseen rikokseen, että vankilassaoloajan oli selvästi ylitettävä elinkautisrangaistuksen minimiaika, eli 12 vuotta.

Joka tapauksessa hovioikeus päätyi siihen, että miehen vapauttamishakemus voidaan hyväksyä, ja että mies voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen ensi vuonna. Ehdonalaisen koeaika ja jäännösrangaistus ovat kolme vuotta.

Mies joutuu siis takaisin vankilaan, jos syyllistyy tuona aikana uusiin rikoksiin.

Myös Rikosseuraamuslaitos puolsi aiemmin miehen vapauttamista sen jälkeen, kun mies on suorittanut elinkautistaan 15 vuotta ja 6 kuukautta.

Lue myös:

    Uusimmat