Näkökulma: Kuinkas tässä näin kävi – muhiiko Tokiossa suomalainen keihäspommi?

4:03
Tulosruutu: Lassi Etelätalo heitti olympiafinaaliin.

Pauli Nevala olympiakultaa 1964, Kimmo Kinnunen kultaa ja Seppo Räty hopeaa 1991, Tero Pitkämäki kultaa 2007. Suomalaisten saldo, kun keihään arvokisafinaali on heitetty Japanissa.

Suomalaisilta keihäsmiehiltä ei odotettu tänä vuonna Tokiosta yhtään mitään. Kappas vain, Lassi Etelätalo onkin menestyjäkandidaatti olympiafinaalissa.

Pelikenttä on yllättävän auki. Loukkaantumiset ovat karsineet miesten keihäskärkeä julmasti ja esimerkiksi olympiavoittaja Keshorn Walcott sekä maailmanmestari Anderson Peters jäivät karsintaan. Myös maailmanlistan kakkonen Marcin Krukowski ja vitonen Gatiss Cakss karahtivat karsintaan.

Johannes Vetter on ainoa suosikki voittamaan kultaa, mutta hänen takanaan voi tapahtua mitä vain. Eikä Vetterinkään karsinta mikään riemumarssi ollut.

Se on fakta, että Etelätalolta kaivataan hyvään sijoitukseen jopa uran paras heitto. Kun karsinnassa tuli arvokisauran paras ja omasta ennätyksestä 84,98 puoli metriä jäänyt heitto, Etelätalo osoitti jälleen kerran, että hän on loistava arvokisaheittäjä.

Aiemmat arvokisakäynnit ovat tuoneet kaksi neljättä sijaa, 2014 EM-kisoista ja 2019 MM-kisoista. Karsintaheitto 84,50 irtosi rennolla vedolla ja täytyy vain toivoa, että tekniikka pysyy mukana, kun suomalainen kiristää tehoruuvia kireämmälle.

Lauantain finaalissa mitataan monen miehen kantti ensimmäisen kerran. Etelätalo on jo osoittanut, että pää kestää, siitä ei jää kiinni. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Karsinnan voittanut Neeraj Chopra heittää tasaisesti yli 85 metrin, mutta hän on ensimmäistä kertaa ison arvokisan loppukilpailussa. Omat odotukset ovat varmasti korkealla, joten on mielenkiintoista nähdä, miten Chopra ne käsittelee. Sijoitus voi olla mitä vain, onnistuessaan intialainen on mitalimies.

Loppukilpailussa on monia muitakin kovia tuloksia heittäneitä, joille arvokisafinaali on ensimmäinen. Chopran tavoin Dohassa karsintaan jäänyt Pakistanin Arshad Nadeem on parantanut ennätystään parissa vuodessa yli viisi metriä, mutta kuinka Tokion isot panokset vaikuttavat? Romanian Alexandru Novac, valkovenäläiset Aliaksei Katkavets ja Pavel Mialeshka sekä Moldovan Andrian Mardare täydentävät sen, että finaaliheittäjistä puolet on ensi kertaa koko maailman mittakaavan loppukilpailussa.

Jokainen heistä voi yhtä hyvin onnistua kuin epäonnistua, mutta Etelätalolla on heihin vertailtaessa selkeä etu – hän tietää itsekin, että pystyy pärjäämään. Takaraivossa ei kaiherra epävarmuutta omasta tekemisestä.

Loppukilpailuissa kykynsä osoittaneita ovat Vetterin ja Etelätalon lisäksi Saksan Julian Weber, Ruotsin hymypoika Kim Amb sekä tshekkiketut Jakub Vadlejch ja Vitezslav Vesely. Jälkimmäinen on ollut jo pitkään hiipuva mestari, mutta heitti karsinnassa parastaan viiteen vuoteen. Myös Vadlejch, Novac ja Amb heittivät karsinnassa kauden parhaansa.

Etelätalolta sopii odottaa vähimmäistavoitteena sitä, että hän heittää loppukilpailussa kuusi heittoa. Jos hän siinä onnistuu, sijoitus voi olla yllättävänkin kova. Kärjessä on tilaa.

Miesten keihäsfinaali alkaa perjantaina kello 14.00 Suomen aikaa.

Loppukilpailun heittojärjestys, suluissa ennätys ja kauden paras:

1. Andrian Mardare MDA (86.66, 86.66)
2. Neeraj Chopra IND (88.07, 88.07)
3. Kim Amb SWE (86.49, 82.40) 
4. Alexandru Novac ROU (86.37, 83.27)
5. Vitezslav Vesely CZE (88.34, 83.04) 
6. Julian Weber GER (88.29, 84.95)
7. Lassi Etelätalo FIN (84.98, 84.50) 
8. Johannes Vetter GER (97.76, 96.29) 
9. Arshad Nadeem PAK (86.38, 86.38) 
10. Pavel Mialeshka BLR (85.06, 85.06) 
11. Jakub Vadlejch CZE (89.73, 84.93) 
12. Aliaksei Katkavets BLR (86.05, 85.10) 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja