Mainos

Naispoliisi ei ehtinyt pukea ylleen paksumpaa suojaliiviä

Hyvinkään ampumisessa vakavasti haavoittunut poliisiharjoittelija ei ehtinyt laittaa ylleen paksumpaa suojaliiviä ennen kuin häntä ammuttiin.

Poliisiammattikorkeakoulun rehtorin mukaan partion tarkoituksena oli ottaa raskaat taktiset varusteet esiin. Poliisiharjoittelijanaista ammuttiin hirvikiväärillä, ja luoti läpäisi harjoittelijan henkilökohtaisen suojaliivin. Poliisiauton sivuovi oli auki, rehtori Kimmo Himberg kertoo.

– Raskas liivi olisi joko estänyt tai merkittävästi suojannut häntä. Hän olisi varmasti selvinnyt vähemmin vammoin. Haluan korostaa, että kaikki tämmöinen pohdiskelu on spekulaatiota. Se ei muuta tapahtunutta millään tavalla. Tässä ei ollut millään tavoin kyse, että toiminta olisi voinut olla parempaa tai nopeampaa.

Partio tuli paikalle minuutin kuluttua hälytyksestä. Auto oli Himbergin mukaan pysäköity oletuksen mukaan suojaan. Himbergin mukaan tilanteessa oli onnetonta, ettei hälytyskeskuksen ensitiedosta käynyt ilmi, että ampuja oli katolla ja että hänen ampumasektorinsa oli niin laaja.

– Ensimmäinen hälytystieto on ollut se, että kyseisen ravintolan (Amarillo) edustalla ammutaan.

Partio oli palaamassa Nurmijärvelle

Ensimmäisenä paikalle ajanut poliisipartio oli vain käymässä Hyvinkäällä. Keski-Uudenmaan poliisilaitoksen valvonta- ja hälytysyksikön johtajan mukaan läheisen Nurmijärven alueen partio oli tuonut kiinniotetun henkilön Hyvinkään poliisiasemalle. Paluumatkalla partio päätti ajaa keskustan halki.

Tilanne muuttui, kun tuli hälytys, että ravintola Amarillon edessä ammutaan. Kenttäjohtaja ja partiota johtanut vanhempi poliisi tekivät päätöksen, että tapahtumapaikkaa lähinnä ollut Nurmijärven alueen auto ajaa Amarillolle. He päättivät, että auto ei aja kohteeseen vaan se jätetään etäälle ja siellä puetaan suojavarusteet päälle.

Poliisilla on partioidessa päällään henkilökohtainen suojaliivi, ampuma-ase ja voimankäyttövälineitä. Uhkaavan tilanteen koittaessa ylle laitetaan raskaampi lisäliivi ja kypärä. Autosta löytyy tarvittaessa myös esimerkiksi suojakilpi.

Kun laukaus osui poliisiharjoittelijaan, partionjohtaja eristi aluetta, huusi sivulliset sisään, siirsi toverinsa suojaan, aloitti ensiavun ja kertoi radiolla, että poliisia on ammuttu.

Toinen partio saapui paikalle heti perään. Paikalle tuli nopeasti lisää partioita muun muassa poliisilaitokselta, jonka pihassa varusteita pukeneet poliisit kuulivat laukausten ääniä.

Harjoittelija partionjohtajan ohjauksessa

Poliisiharjoittelijalla on samat tehtävät, toimivaltuudet, oikeudet ja velvollisuudet kuin muillakin poliiseilla, kertoo valvonta- ja hälytysyksikön johtaja Timo Leppälä Keski-Uudenmaan poliisista. Opiskelija toimii omalla virkavastuulla, mutta hän on erityisesti partionjohtajan ohjauksessa. Jokaisella työharjoittelijalla on henkilökohtainen ohjaaja, joka tässä tapauksessa oli opiskelijan partiokaveri.

Leppälän mukaan Hyvinkäällä partio toimi ohjeiden ja koulutuksen mukaisesti.

Leppälä kehuu partiota johtanutta poliisia rauhalliseksi ja analyyttiseksi kaveriksi, joka toimii harkitusti. Hän korostaa, että opiskelijuudella ei ollut tapauksen kannalta merkitystä. Hänen mukaansa tulos olisi ollut sama, vaikka partion kummatkin poliisit olisivat olleet työssään kokeneita.

(MTV3 - STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja