Naisilla vahvempi immuniteetti kuin miehillä

Olet varmasti joskus kuullut myytistä nimeltä miesflunssa? Monesta saattaa tuntua, että mies sairastaa kovemmin ja kauemmin. Myytti paljastuikin todeksi kun tutkijat huomasivat naisilla olevan vahvempi immuniteetti kuin miehillä.

Ghentin yliopistossa Belgiassa teetetty tutkimus paljastaa, että naisilla on vahvempi immuunipuolustus kuin miehillä, minkä seurauksena heillä on pienempi todennäköisyys sairastua syöpään.

BioEssay -lehdessä julkaistu tutkimus kertoo että naisen ylimääräinen X-kromosomi olisi syynä vahvempaan immuniteettiin.

– Tilastotiedot näyttävät, että naiset elävät pidempään kuin miehet ja ovat kykeneväisempiä puolustautumaan sairauksilta, kertoo tutkimusta johtanut Claude Libert. Tutkimusryhmä uskoo, että syynä tähän olisi poikkeavuudet kromosomipareissa.

– Ihmisellä X-kromosomi sisältää 10 prosenttia microRNA:ta, millä on tärkeä tehtävä immuniteetin kannalta. Naisella X-kromosomeja on kaksi ja miehillä vain yksi.

Liberten johtama tutkimusryhmä esittää väitteen, jonka mukaan X-kromosomin biologisilla mekanismeilla olisi suuri vaikutus yksilön geeneihin. Kehittääkseen hypoteesiaan, tutkimusryhmä tuotti yksityiskohtaisen kartan kaikista niistä microRNA-jaksoista, joilla tiedetään olevan yhteys immuniteettiin ja syöpään.

Tutkimukset osoittavat, että geenien määräytyminen jättää miehet immuunipuolustuksen osalta alakynteen, koska miehellä on vain yksi X-kromosomi. Miehellä toisen X-kromosomin tilalla oleva Y-kromosomi sisältää vähemmän geenejä.


MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja