Nainen osti taulun kirppikseltä neljällä dollarilla – vuosia myöhemmin selvisi ostoksen todellinen arvo

Mistä tunnistaa nurkkaan unohtuneen arvoesineen rihkamasta? 11:17
KATSO MYÖS VIDEO: Huutokauppias kertoo, miten tunnistat arvoesineet rihkamasta

Amerikkalaisnainen teki kirpputorilta löydön, joka vuosia myöhemmin osoittautui paljon luultua arvokkaammaksi.

Kirpputoreilta voi joskus tehdä yllättävänkin arvokkaita löytöjä. Näin kävi eräälle naiselle Yhdysvalloissa, kun hän sattui ostamaan kirpparilta neljällä dollarilla (noin 3,75 eurolla) taulun, joka myöhemmin huutokaupattiin 191 000 dollarilla (noin 179 280 eurolla). Tapauksesta kertovat CNN ja uutistoimisto UPI.

Taulu löytyi kirpputorilta

Huutokauppakamari Bonhams Skinnerin edustajat kertovat CNN:lle, että nainen oli tietämättään tullut ostaneeksi arvoteoksen etsiessään käytettyjä kehyksiä. Löytäessään taulun vuonna 2017 nainen oli nähnyt siinä allekirjoitukselta näyttäneen merkinnän. Taulun allekirjoittaja näkyi olevan pennsylvanialainen taiteilija N.C. Wyeth. Wyethien perheeseen kuului muitakin arvostettuja taiteilijoita.

Maalaus oli nojannut seinää vasten piilossa sekalaisten tavaroiden pääasiassa vahingoittuneiden julisteiden ja tulosteiden seassa. Naisen kerrotaan vitsailleen, että ehkäpä teos todella saattoi ollakin Wyethien taiteilijasukuun kuuluvan henkilön käsialaa. 

Kuva taideteoksesta.Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ostettuaan taulun nainen yritti kotonaan etsiä siitä tietoa pikaisella nettihaulla, mutta ei ollut löytänyt mitään. Usean vuoden ajan teos oli hänen makuuhuoneensa seinällä, kunnes hän pisti sen vaatekomeroon.

Facebook-julkaisu vei todellisen arvon jäljille

Nainen muisti teoksen olemassaolon tämän vuoden toukokuussa siivotessaan kotiaan. Silloin hän kirjoitti teoksesta julkaisun erääseen vanhoja esinelöytöjä koskevaan Facebook-ryhmään. 

Julkaisun nähneet vaativat häntä olemaan yhteydessä Lauren Lewisiin, joka entisenä taidekuraattorina oli perehtynyt Wyethin suvun taiteeseen. Lewis kertoo The Boston Globe -sivuston mukaan olleensa 99-prosenttisen varma, että teos oli aito.

– Vaikka siinä selkeästi oli jotain pikkunaarmuja ja pintaputsaus voisi olla tarpeen, se oli merkittävän hyvässä kunnossa ottaen huomioon, että kukaan ei tiedä, missä kaikkialla se oli ollut viimeisen 80 vuoden aikana, hän kertoi The Globelle.

Uutissivusto UPI kertoo, että kirpparilöydön tehnyt nainen päätti huutokaupata teoksen sen jälkeen, kun hän oli saanut tietää sen alkuperän. Se myytiin lopulta 191 000 dollarilla.

Taideteos kirjaa varten

CNN kertoo, että Wyeth teki usein teoksia kirjoja ja novelleja varten. Tämä kyseinen teos on nimeltään "Ramona" ja se on yksi neljästä teoksesta, jotka Wyeth teki samannimisen kirjan vuoden 1939 uusintapainokseen. Kirjailija Helen Hunt Jacksonin vuonna 1884 julkaistusta Ramona-kirjasta julkaistiin tuolloin uusi versio.

Teos kuvaa tilannetta, jossa orvoksi jäänyt nuori nainen on riitelemässä kasvattiäitinsä kanssa.

Huutokauppakamari Bonhams Skinnerin mukaan kaksi neljästä taulusta maalauksesta on löydetty. Asiantuntijat uskovat, että kustantamo on saattanut luovuttaa teoksen toimittajalle tai tekijän kuolinpesälle.

Katso myös video: Mikroskooppisen pieni käsilaukku kaupattiin kymppitonneilla!

Mikroskooppisen pieni käsilaukku huutokaupattiin kymppitonnien hintaan! 0:46
Newoyrkilaisen taidekollektiivin mikroskooppisen pieni Louis Vuitton -logolla varustettu ja 3D-tulostustekniikalla tehty laukku myytiin kesäkuun lopulla huutokaupalla yli 63 000 hintaan.

Lähteet: CNN, UPI

Lue myös:

    Uusimmat