Nainen ammatissa: Vaatesuunnittelija työllistää itse itsensä

Vaatesuunnittelijan työ on monen naisen unelma-ammatti. Turkulainen putiikinpitäjä ja vaatesuunnittelija Riikka Mellin, 34, paljastaa, miten kovassa kilpailussa pärjää.

Vaatesuunnittelijan ammatista haaveilee moni. Ura vaatteiden parissa vaatii kuitenkin Suomessa tavallista enemmän päättäväisyyttä. Kilpailu alalla on kovaa, joten kukaan ei tule hakemaan kotoa töihin.

Turussa yksilölliseen juhlapukeutumiseen erikoistunutta Butik Lilian -putiikkia pitävä Riikka Mellin on yksi niistä onnekkaista, joka tekee töitä rakastamiensa vaatteiden parissa. Mellin on tyypillinen vaatetusalaa opiskellut, sillä hän työllistää itse itsensä. Butik Lilian on Mellinin lapsuudenunelma, jota kohti nainen on suunnistanut koko elämänsä ajan. Vaatetusalan opinnot Turun ammattikorkeakoulussa ovat vain osa siitä työstä, jota Mellin on intohimonsa parissa tehnyt.

– Käytännössä olen imenyt itseeni informaatiota vaatteista koko ikäni. Ilman muodin historian ja materiaalien tuntemista olisi vaikea kuvitella tekevänsä töitä esimerkiksi vintage-vaatteiden parissa, Mellin sanoo.


Mellinin päättäväisyys oli yksi syy sille, miksi hän avasi viime syksynä oman vaateliikkeen. Putiikissa myydään niin ulkomailta tilattuja vintage-aarteita kuin Mellinin omia luomuksia. Tämän lisäksi Mellin suunnittelee vaatteita asiakkaiden toiveiden mukaan. Päivät pysyvät kiireisinä, sillä ulkomailta tilattuihin vaatteisiin täytyy tehdä usein muutoksia. Vanhat vaatteet eivät välttämättä käy sellaisenaan nykynaiselle ja vintagevaatteissa pientä korjaamista on usein. Putiikinpitäjän yksikään työpäivä ei ole samanlainen, mutta yksi asia tulee ennen muita.

– Asiakas on aina ykkönen, eli heidän palvelunsa ohittaa esimerkiksi omat suunnittelutyöt. Asiakastyöt ovat aina yhteisiä projekteja, joissa tärkeää on asiakkaan toiveiden ja mieltymysten tarkka kartoitus ja hänen persoonansa esille tuominen, Mellin kertoo.

Luovuus on Mellinin työn kantava voima, jota tarvitaan niin liikkeen somistamisessa, vaatteiden suunnittelussa kuin asiakkaiden stailaamisessakin. Inspiraatiota Mellin hakee monesta eri lähteestä.

– Voin lähteä liikkeelle materiaalista tai saada inspiraatiota ihmisestä, esimerkiksi Hollywood-töhdestä. Myös eri taiteenlajit, niin kuvataide, arkkitehtuuri kuin eri tyylisuuntauksetkin, inspiroivat. Ennen kaikkea etsin työhöni oikeaa fiilistä. Suunnittelen yksinkertaisen klassisia vaatteita, joissa on kuitenkin aina jokin juttu, Mellin selittää.

Harjoittelu on opiskelijalle näytön paikka

Esteettistä Melliniä on vaikea kuvitella tekemässä töitä muualla kuin vaatteiden parissa, niin intohimoisesti hän työhönsä suhtautuu. Mutta minkälainen ihminen pärjää alalla, jossa kilpailu on kovaa ja työpaikat kiven alla?

– Tekemisen palosta on hyötyö, Mellin vinkkaa.


Innon lisäksi vaatesuunnittelija tarvitsee suunnitelmallisuutta. Työllistymistä helpottaa, kun keskittyy jo opintojen aikana miettimään tulevaisuuttaan.

– Harjoittelu on äärimmäisen tärkeä työllistymisen kannalta. Kannattaa miettiä hyvissä ajoin, mihin aikoo suuntautua: haluaako tehdä töitä esimerkiksi teatterin parissa vai lähteä tekemään omaa juttuaan tai vaikkapa asiakastöitä. Vaatesuunnittelijan työ on myös elämäntapa, joten asiasta täytyy olla kiinnostunut niin, että jaksaa seurata asioita - myös niitä, jotka eivät henkilökohtaisesti niin kauheasti kiinnosta. Itse olen opetellut seuraamaan erilaisia tapahtumia ja trendejä, koska asiakkaat ovat niistä joka tapauksessa kiinnostuneita, Mellin sanoo.

Yksilöllisyys on päivän sana

Oma juttu on vienyt myös Melliniä eteenpäin urallaan. Yksilöllisyys on päivän sana, jota asiakkaatkin arvostavat.

– Ekologiset arvot ovat minulle tärkeitä. Teen vaatteita kierrätysmateriaaleista, mutta perinteiset retrokuosit eivät ole minun juttuni, vaan klassisempi tyyli moderneilla vaikutteilla. Myös asiakkaat arvostavat vaatteissa laadukkaita materiaaleja, ajattomuutta ja istuvuutta. Putiikkiin tullaan myös sen tähden, että täältä saa yksilöllistä palvelua. Ihmiset ovat kyllästyneitä siihen, että heitä kohdellaan massana, Mellin sanoo.

Yrittäjyyteen ei Mellinin mukaan kannata suhtautua turhan pelokkaasti, sillä apua on tarjolla.

– Aktiivinen täytyy olla, mutta apua saa, kun vain osaa pyytää. Uusyrityskeskuksista saa hyviä neuvoja ja netistä löytyy hyvin tietoa. Yrittäjänä aloittaminen on alkuun tiukkaa, mutta alalla pärjää, kun on vähän hullu ja optimisti, Mellin rohkaisee.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Teksti ja kuvat: Maarit Rasi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja