Näin yksinkertaista se on: Säästä ruokamenoissa satoja euroja

Elintarvikkeiden hinnat nousevat tasaiseen tahtiin ja kotitalouksien ruokamenot kasvavat. Ruokamenoissa voi kuitenkin säästää pitkän pennin, jos näkee hieman vaivaa päivittäisen leipänsä eteen.

Pysähdy hetkeksi miettimään, miten sinä toimit ruokaostoksilla: Voisitko muuttaa tapojasi niin, että ruokalasku pienenee? Pienillä muutoksilla kotitaloudessa voidaan säästää satoja tai jopa tuhansia euroja vuodessa.

1. Kokkaa kotiruokaa ja suunnittele ruokalista

Vaikka elintarvikkeet käyvätkin kukkarolle raskaaksi, on ruokien valmistaminen itse silti edullisempaa kuin ravintoloissa syöminen. Neljän hengen perhe saa tavallisessakin ruokaravintolassa helposti kulumaan 50-100 euroa. Samalla hinnalla saat ostettua kaupasta melko paljon peruselintarvikkeita. Kun vielä suunnittelet viikon ruokalistan etukäteen, pystyt hyödyntämään raaka-aineet tehokkaasti

2. Parasta ennen ei ole viimeinen käyttöpäivä

Parasta ennen -merkintä on monelle kuluttajalle kuin tuomiopäivä. Todellisuudessa elintarvike ei pilaannu kellon lyödessä minuutin yli puolenyön, vaan tuote voi olla syömäkelpoinen pitkään parasta ennen -merkinnän jälkeenkin. Luota omaan makuaistiisi ja käytä tuotteita rohkeasti pidempään. Tutki kauppojen ale-laarit, joista voit löytää esimerkiksi lihatuotteita puoleen hintaan. Säästät näin pitkän pennin ja parasta ennen -päiväys ei ehdi edes umpeutua, jos kokkaat tuotteesta samana iltana koko perheelle aterian, ja pakastat vielä osan.

3. Pakasta, älä heitä roskiin

Valmista ruokia, jotka sopivat myös pakastettaviksi. Tee kerralla enemmän ruokaa ja pakasta suosiolla ylimääräinen osa. Monilla perheillä jää illallisen jämät jääkaappiin homehtumaan, koska kukaan ei jaksa enää seuraavana päivänä syödä samaa ruokaa. Nämä ruoat päätyvätkin usein roskiin. Pakastamalla osan ruoasta ja jättämällä illallispöytään vain tarvittavan määrän varmistat, että ruokaa ei mene hukkaan.

4. Vältä kauppaa nälkäisenä

Nälkäisenä ruokakauppaan meno voi olla turmiollista kukkarolle. Herkullisen näköiset tuoretiskit houkuttelevat nälkäistä kuluttajaa ja heräteostokset löytävät tiensä ostoskärryihin. Syö siis aina pieni välipala ennen kauppaan menoa. Vaihtoehtoisesti voit myös toki suosia kauppoja, joista saa paljon maistiaisia.

5. Hyödynnä Suomen luonto

Vaikka sinulla ei olisikaan omaa pihaa, voit silti kasvattaa kotonasi monenlaisia vihanneksia ja yrttejä. Parveke luo entistä enemmän mahdollisuuksia ja voit loihtia sinne jopa pienen perunamaan esimerkiksi ämpäriin. Sijoita pieneen sisäpuutarhaan ja voit pidentää esimerkiksi kaupasta ostetun salaatin ikää viikoilla.

Suomen luonnon antimet kannattaa myös ehdottomasti hyödyntää. Älä ryntää torille ostamaan herkkuja kalliiseen kilohintaan, vaan näe itse hieman vaivaa ja lähde metsään poimintapuuhiin. Säilö kesän ja syksyn marjat sekä sienet ja nautiskele niistä koko talven yli.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja