Mainos

Näin vältyt pahimmilta piparimokilta

Leivontanurkan Arja kertoo, miten joulupiparit onnistuvat parhaiten.

Joulupiparien kanssa voi mokata monella tapaa: omatekoinen taikina voi epäonnistua ja piparit kärähtää uunissa. Miten pahimmilta piparimokilta voi sitten välttyä?

– Muista kaulia piparitaikina hyvin ohueksi. Se onnistuu parhaiten kun taikina ei ole ollut liian kauaa huoneenlämmössä (eli liian lämmintä). Paistamisessa pitää olla tosi tarkka, vain muutama minuutti ja sitten pitää olla jo tarkkailemassa uuniluukun edessä, Leivontanurkan Arja Savela vinkkaa.

Perinteinen piparkakkutaikina

2 dl siirappia
2 dl sokeria
4 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl pomeranssia
1/2 tl maustepippuria
300 g margariinia
2 munaa
11 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa

1. Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet.

2. Lisää kuumaan seokseen rasva ja anna sen sulaa välillä sekoittaen.

3. Lisää jäähtyneeseen seokseen muna ja vehnäjauhot, joihin sooda on sekoitettu.

4. Jaa taikina heti neljään osaan. Taputtele taikinapalat kelmun tai muovipussien välissä litteiksi paketeiksi ja pane ne jääkaappiin jähmettymään. Ohueksi taputeltuna taikina jähmettyy nopeammin ja sitä on ohuena levynä myös helpompi kaulia.

5. Voit leipoa taikinan pipareiksi heti, kun se on jähmettynyt, tai halutessasi seuraavana päivänä. Kauli taikina osa kerrallaan ohueksi levyksi jauhoja apuna käyttäen. Pienempiä taikinanmääriä on helpompi kaulia, eikä taikina ehdi pehmetä.

6. Ota taikinasta haluamillasi muoteilla piparkakkuja pellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa uunin keskiritilätasolla 6-10 minuuttia paksuudesta riippuen.

Lue myös:

    Uusimmat