Mainos

Näin valmistuu legendaarisen RMJ:n pikkuveli — katso kuvat

Rauman Unajan idyllisessä maalaismaisemassa käy pieni tohina juhannusaattopäivänä. Trukki pörisee lasteineen edestakaisin ja muutama mies häärii suurella esiintymislavalla. Pöydät, tuolit ja bajamajat ovat hassu näky keskellä maaseutua.

Toista oli vielä vuonna 2007, jolloin Raumalla järjestettiin viimeistä kertaa legendaariseksi muodostunut Raumanmeren juhannus. Silloin festivaali keräsi reilut 30 000 kävijää samanaikaisesti Otanlahden merenrannalle. Esiintymislavoja oli parhaillaan kuusi ja esiintyjiä sata.

Vuonna 1999 perustettu juhannusjuhla pursui yli mittasuhteittensa ja sen tarina raumalaisfestarina päättyi vuonna 2007. 2008 ravintoloitsija Seppo "Sedu" Koskinen järjesti juhlat Porissa, jossa festarin elämänkaari osoittautui varsin lyhyeksi.

Festarin kotiinpaluu

Viime kesänä festari palasi takaisin kotiin, mutta paljon on vuosien mittaan muuttunut. Nyt rantamaisemat ovat vaihtuneet peltoidylliin ja kolmen päivän hurjat hulinat yksipäiväiseksi kesäjuhlaksi. Telttailijoita ei alueella näy ja muutenkin tunnelma on juhannusaattona lähes unelias. Lauantaina Unajaan odotetaan noin 2 500 kävijää. Ennakkolippuja on myyty tuhat.

– Kai tätä voi RMJ:n pikkuveljeksi kutsua. Täällä on yksi lava ja kuusi esiintyjää, joten aika paljon pienemmät kisat, naurahtaa festivaalijärjestäjä Toni Järvinen.

– Emme ole edes mainostaneet tapahtumaa Rauman ulkopuolella. Tarkoitus on enemmänkin järjestää sellaiset mukavat kyläjuhlat paikallisille.

Järvinen oli mukana järjestämässä myös alkuperäistä tapahtumaa, joten juhannussuunnitelmia ei ole vuosiin paljon tarvinnut tehdä.

– En mä taida oikein osata muutakaan tehdä. Yksi vuosi tässä taisi olla välissä ja silloin oli vähän omituinen olo, Järvinen hymyilee.

Raumanmeren juhannusta ei kokonaan kuopattu

Kaupungilla Järvistä usein kiskaistaan hihasta ja kysellään alkuperäisen juhannusfestarin paluusta. Monet kaipailevat megajuhannusta takaisin Otanlahteen.

– Toistaiseksi RMJ on hyllyllä ja nyt kuljetaan nimellä Unajan juhannus. Kyllä RMJ:n paikka on Otanlahdessa ja ehkä vielä tulevaisuudessa juhlat nähdään siellä, ei tiedä. Ei koskaan voi sanoa ei koskaan, Järvinen toteaa.

Järvinen pohtii myös bändikulttuurin muuttuneen Suomessa festarin alkuajoista. Nyt jyllää erityisesti erilaiset rap- ja reggaeartistit.

– Ehkä sellainen Suomi-rokki on vähän jämähtänyt ja on ne kymmenen ykkösartistia, jotka ovat tosi kovia. Mutta niiden saaminen samaan aikaan on haasteellista.

– RMJ ja suomalainen musiikki kasvoivat samaa tahtia. Menestys oli monen asian summa ja samoin myös festareiden päättyminen. Nyt on hieno katsoa vanhoja Youtube-klippejä 2000-luvun alusta. Mun mielestä ei ole ollut toista samantyylistä festaria. RMJ:ssä panostettiin asiakasviihtyvyyteen ja rahoille haluttiin antaa vastinetta. Palveluihin satsattiin kunnolla, mikä useissa festareissa on unohtunut.

RMJ:n paluuta odotellessa voi juhannuslauantaista nauttia mukavassa kesäjuhlahengessä Rauman Unajassa.

– Viihtyisä, sympaattinen juhannusjuhla on tarkoitus järjestää, Järvinen summaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.