Haluaisitko, että valmistamiasi ruokalajeja suitsutettaisiin päivällispöydässä? Yllätä ruokailijat ensi kerralla ja lisää makua annoksiisi näillä helpoilla konsteilla.
Pienilläkin asioilla voi saada aikaan valtavia muutoksia myös ruokapöytään. Yleinen syy ruoan mauttomuuteen tai tylsyyteen on usein sen vähäinen maustaminen, maistaminen tai hutiloiden valmistaminen. Jos seuraat alla olevia Listversen ohjeita, saatat parantaa ruokasi makua dramaattisesti.
10. Älä käytä mikroa
Ruoanvalmistuksessa mikro kelpaa vain ruoan sulatukseen, sillä se ei paranna ruoan makua alkuunkaan. Uunissa valmistettuihin ruokiin taas tulee maukkaan rapea pinta, eikä liedelläkään haudutetuista ruoista makua puutu.
9. Tutustu reseptiin
Jos valmistat ruokaa reseptin mukaan, lue se ainakin kahdesti ennen valmistuksen aloittamista. Yleinen ongelma reseptin kanssa kokatessa nimittäin on se, että jotkin tärkeät kohdat saattavat unohtua kiireen keskellä. Lukemalla reseptin kahdesti saatat välttää katastrofiin johtavat virheet.
8. Tee lista
Monia erilaisia raaka-aineita sisältävän ruoan valmistukseen loistava niksi on kirjoittaa ylös kaikki vaiheet, joita ruoan valmistus vaatii. Näin pysyt varmasti kartalla esimerkiksi siitä, koska mitkäkin vihannekset ja mausteet tulee lisätä ruokaan – ja tarjoilet ruoan ajallaan.
7. Käytä viiniä
Paljon herkullista makua ruokaan saat lisäämällä joukkoon tilkan viiniä. Ruoan kuumuus haihduttaa suurimmat alkoholit annoksesta, joten viinillä maustettua ruokaa voi tarjoilla turvallisesti myös perheen nuoremmille ruokailijoille. Punaviini sopii hyvin punaisen lihan maustamiseen, ja valkoisella lisää aromia saavat esimerkiksi kana- ja kalaruoat.
6. Käytä tuoreita yrttejä
Kuivayrteissä ei ole läheskään niin hyvä maku kuin tuoreena ostetuissa, ja pelkästään yrteillä voit muuttaa ruokasi suoranaiseksi makujen sinfoniaksi. Erinomaisia ruokayrttejä ovat esimerkiksi korianteri, timjami, laakerinlehdet ja persilja.
5. Muista suola
Liika suola ruoassa voi olla epäterveellistä, mutta sitä tulisi lisätä ruokiin ainakin makua tuomaan. Keitit sitten perunoita, kasviksia tai vaikkapa pastaa, keitinveteen olisi hyvä lisätä hieman suolaa. Myös liemikuutiot tuovat yllättävää makua esimerkiksi riisiin.
4. Käytä voita
Herkullisimman pihvin saat paistamalla sen voissa, ja kasviksiinkin saat lisää makua pyöräyttämällä sekaan pienen voikimpaleen. Suosi suolaamatonta voita, jolloin voit itse päättää ruokasi suolapitoisuuden. Älä myöskään sekoita voita margariiniin, sillä ne ovat kaksi täysin eri asiaa.
3. Valmista kastike
Kastikkeen valmistus on helpompaa kuin uskotkaan. Kun olet paistanut pihvit pannulla, lisää pannulle hieman punaviiniä, sekoita hyvin ja anna kiehahtaa. Lisää rakennetta ja makua kastikkeeseen saat sekoittamalla joukkoon hieman lihalientä ja voita.
2. Käytä laadukkaita raaka-aineita
Mikäli mahdollista, pyri ostamaan kaikki raaka-aineet mahdollisimman tuoreina – maistuvathan tuoreet vihannekset huomattavasti paremmilta kuin pakastimesta kaivetut. Myös lähiruoka saattaa olla markettien valikoimia herkullisempaa.
1. Tarkasta maku
Totta se on – maistelu on tärkein vaihe ruoanlaitossa. Tällä tavalla olet jatkuvasti kartalla siitä, onko ruoassasi tarpeeksi maustetta, onko se riittävän kypsää ja onko maku muutenkin kohdillaan. Useat huippukokit eivät valmista ruokaa raaka-aineista, joista he eivät pidä. Se johtuu juuri siitä, että he maistavat ruokaansa niin usein!
(MTV3)
Uusimmat
-
12:15
Iskikö Ukraina Valko-Venäjälle? – Pekka Toveri Twitterissä: osoittaisi Ukrainan kykyä ja vaikuttaisi Venäjän kykyyn käyttää ilmavoimiaan Ukrainaa vastaan
-
12:13
Elinikäinen kilpailukielto: Perheväkivaltatutkinnassa paljastui lisää asioita – ex-tyttöystävän kylmäävä viesti julki
-
12:04
Hoksaatko heti, mitä tässä tapahtuu? Kelli kuvasi kahta villihevosta joella, mutta näky hämmentää
-
12:03
Matti Mattsson kauhoi jatkoon EM-uinneissa
-
11:59
Venäjän käyttämällä kentällä Valko-Venäjällä kerrottu räjähdyksistä: "Mielenkiintoista nähdä, oliko Ukrainan isku ja mikä on Venäjän reaktio" – MTV seuraa sotaa
-
11:43
Angry Birds lennossa – Rovion tulos ja liikevaihto kasvoivat
-
11:41
Valtava rahapanos: HJK:lle miljoonia euroja tappiollakin – näin tie aukeaa vielä suurempiin summiin
-
11:40
Fortum seisottaa Meri-Porin voimalaa pitääkseen sähkön hintaa korkealla, väittää sähkönkäyttäjien toimitusjohtaja IL:lle
-
11:37
Kim Jong-un: Pohjois-Korea kukisti koronan – "Kansamme saavuttama voitto on historiallinen tapaus"
-
11:21
Salkkarit-hahmoja uhkaillaan vankilassa: "Katsokin, että hoidat sen illaksi"
-
11:15
Yle: Presidentti Halonen ja ex-pääministerit lensivät virkamatkoja venäläispankkien koneilla – tietämättään
-
10:46
Sääennusteessa pätsiyllätys! Kesän viimeinen helleputki jatkuu jopa viikon – lämpö nousee lähes koko Suomeen
-
10:26
Posti keskeyttää henkilötietojen rohmuamisesta syytetyn Neonomicsin käytön
-
10:06
Kovia kokeneen ex-F1-kuskin talo paloi – vietiin sairaalaan
-
10:05
Brittitiedustelu: Venäjän aseteollisuus ei pysty toimittamaan kaikkia tilauksia – "Aseiden uskottavuus kärsinyt"
-
10:01
Mitä suomalaiset joivat kesällä? Suosikkijuoman myynti sakkasi – tässä syyt
-
10:00
Lontoon jätevedestä löytyi poliovirusta – miljoonalle lapselle tarjotaan ylimääräistä poliorokotetta
-
09:42
Mikä suloisuus! Tässä on Johanna ja Renny Harlinin vauva – pienokainen esiintyi ensi kertaa suorassa lähetyksessä
-
09:42
Mediat: Robert Helenius huippuotteluun!
-
09:40
Vanhan Porvoon tulipalo sammutettu – video paljastaa ravintolakiinteistön merkittävät vahingot
-
Lataa lisää