Näin valmistat herkullisempaa ruokaa – 10 helppoa kikkaa

Haluaisitko, että valmistamiasi ruokalajeja suitsutettaisiin päivällispöydässä? Yllätä ruokailijat ensi kerralla ja lisää makua annoksiisi näillä helpoilla konsteilla.

Pienilläkin asioilla voi saada aikaan valtavia muutoksia myös ruokapöytään. Yleinen syy ruoan mauttomuuteen tai tylsyyteen on usein sen vähäinen maustaminen, maistaminen tai hutiloiden valmistaminen. Jos seuraat alla olevia Listversen ohjeita, saatat parantaa ruokasi makua dramaattisesti.

10. Älä käytä mikroa

Ruoanvalmistuksessa mikro kelpaa vain ruoan sulatukseen, sillä se ei paranna ruoan makua alkuunkaan. Uunissa valmistettuihin ruokiin taas tulee maukkaan rapea pinta, eikä liedelläkään haudutetuista ruoista makua puutu.

9. Tutustu reseptiin

Jos valmistat ruokaa reseptin mukaan, lue se ainakin kahdesti ennen valmistuksen aloittamista. Yleinen ongelma reseptin kanssa kokatessa nimittäin on se, että jotkin tärkeät kohdat saattavat unohtua kiireen keskellä. Lukemalla reseptin kahdesti saatat välttää katastrofiin johtavat virheet.

8. Tee lista

Monia erilaisia raaka-aineita sisältävän ruoan valmistukseen loistava niksi on kirjoittaa ylös kaikki vaiheet, joita ruoan valmistus vaatii. Näin pysyt varmasti kartalla esimerkiksi siitä, koska mitkäkin vihannekset ja mausteet tulee lisätä ruokaan – ja tarjoilet ruoan ajallaan.

7. Käytä viiniä

Paljon herkullista makua ruokaan saat lisäämällä joukkoon tilkan viiniä. Ruoan kuumuus haihduttaa suurimmat alkoholit annoksesta, joten viinillä maustettua ruokaa voi tarjoilla turvallisesti myös perheen nuoremmille ruokailijoille. Punaviini sopii hyvin punaisen lihan maustamiseen, ja valkoisella lisää aromia saavat esimerkiksi kana- ja kalaruoat.

6. Käytä tuoreita yrttejä

Kuivayrteissä ei ole läheskään niin hyvä maku kuin tuoreena ostetuissa, ja pelkästään yrteillä voit muuttaa ruokasi suoranaiseksi makujen sinfoniaksi. Erinomaisia ruokayrttejä ovat esimerkiksi korianteri, timjami, laakerinlehdet ja persilja.

5. Muista suola

Liika suola ruoassa voi olla epäterveellistä, mutta sitä tulisi lisätä ruokiin ainakin makua tuomaan. Keitit sitten perunoita, kasviksia tai vaikkapa pastaa, keitinveteen olisi hyvä lisätä hieman suolaa. Myös liemikuutiot tuovat yllättävää makua esimerkiksi riisiin.

4. Käytä voita

Herkullisimman pihvin saat paistamalla sen voissa, ja kasviksiinkin saat lisää makua pyöräyttämällä sekaan pienen voikimpaleen. Suosi suolaamatonta voita, jolloin voit itse päättää ruokasi suolapitoisuuden. Älä myöskään sekoita voita margariiniin, sillä ne ovat kaksi täysin eri asiaa.

3. Valmista kastike

Kastikkeen valmistus on helpompaa kuin uskotkaan. Kun olet paistanut pihvit pannulla, lisää pannulle hieman punaviiniä, sekoita hyvin ja anna kiehahtaa. Lisää rakennetta ja makua kastikkeeseen saat sekoittamalla joukkoon hieman lihalientä ja voita.

2. Käytä laadukkaita raaka-aineita

Mikäli mahdollista, pyri ostamaan kaikki raaka-aineet mahdollisimman tuoreina – maistuvathan tuoreet vihannekset huomattavasti paremmilta kuin pakastimesta kaivetut. Myös lähiruoka saattaa olla markettien valikoimia herkullisempaa.

1. Tarkasta maku

Totta se on – maistelu on tärkein vaihe ruoanlaitossa. Tällä tavalla olet jatkuvasti kartalla siitä, onko ruoassasi tarpeeksi maustetta, onko se riittävän kypsää ja onko maku muutenkin kohdillaan. Useat huippukokit eivät valmista ruokaa raaka-aineista, joista he eivät pidä. Se johtuu juuri siitä, että he maistavat ruokaansa niin usein!

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja