Mainos

Näin "tyhmä kuva" leviää netissä

Jos vahingossa tai tahallaan levität "Tyhmän kuvan" nettiin, se on pian valtakunnan uutisissa ja alkaa elää omaa elämäänsä. Tämän todistaa imatralainen asianajotoimisto, joka laittoi eilen "Tyhmän kuvan" nettiin ja sitä jaettiin muutamassa tunnissa kymmeniä tuhansia kertoja.

– Pienet lapset ovat lähellä sydäntäni, minullakin on eka- ja tokaluokkalainen kotona, kertoo nettikampanjan liikkeellepanija, asianajaja ja toimitusjohtaja Liisa Pellinen asianajotoimisto Röyti & Ruokonen Oy:stä.

– Kiusaamisen ja nuorten rikosten tekijöiden kanssa olen tekemisissä työni takia. Usein tulee esille juuri some eli Facebook ja WhatsApp eli se, kuinka nopeasti esimerkiksi seksuaalirikokset leviävät siellä.

Otollista materiaalia nettipedofiileille

– Lapset eivät oikein ymmärrä somea ja sitä, kuinka nopeasti vitsillä laitettu kuva leviää netissä. Jos vaikka laitetaan kaverista kuva hillumassa alushousuissaan, voi se olla otollista materiaalia nettipedofiileille, Pellinen sanoo MTV Uutisille.

MTV Uutisten tavoitettua Pellisen hän oli matkalla Korvenkylän kouluun Joutsenossa juttelemaan somekäyttäytymisestä lasten kanssa. Hän ei aikonut pitää luentoa, vaan jutella lasten kanssa. Hän on menossa myös toiseen kouluun puhumaan asiasta.

– Ensin juttelen 1–3-luokkalaisten kanssa ja iltapäivällä 4-6-luokkalaisille. Pienemmät ovat myös aktiivisia muun muassa WhatsAppissa ja voivat liittää ryhmiin keitä vain, ja kiusaaminen voi muuttua pahaksikin. Osa viesteistä ja jaetuista kuvista on tietysti ihan kilttejä, mutta porukassa aletaan usein myös kiusata toisia.

"Tyhmä kuva" Sipilän kädessä

"Tyhmä kuva" -plakaatti leviää nopeasti. Entä jos kuva olisikin oikeasti arvelluttava?

Nettiin laitetut kuvat myös alkavat elää täysin omaa elämäänsä, niitä jaetaan ja muokataan. Myös tämä asianajotoimiston Facebookiin laittama kuva on jo kuvamanipuloitu pääministeri Juha Sipilän käteen.

–Tämä on juuri hyvä osoitus siitä, että miten kuva muuttuu, leviää ja elää omaa elämäänsä. Ja tämä meidän laittamamme kuva on levinnyt myös Instagramiin. Tämä on esimerkki siitä, että nettiin laitettu kuva leviää täysin hallitsemattomasti.

Miksi asianajotoimisto sitten on kampanjan lanseerannut?

–Jos yksikin koulukiusaaminen tai nettipedofiili saadaan tällä estettyä, tämä kampanja on onnistunut, kertoo Pellinen MTV:lle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.