Näin tutkit rintasi – ota säännölliseksi tavaksi!

Lähes joka kahdeksas suomalaisnainen sairastuu jossain elämänsä vaiheessa rintasyöpään. Rintoja kannattaa tutkia säännöllisesti, jotta mahdolliset muutokset voidaan huomata tarpeeksi varhaisessa vaiheessa.

Rintasyöpään sairastuu Suomessa vuosittain noin 4700 naista. Ennuste rintasyövästä selviytymiseen on kuitenkin hyvä, sillä Suomessa naiset ovat valveutuneita ja he hakeutuvat tutkimuksiin ajoissa. Rintasyöpään sairastumisen , mutta jokaisen naisen kannattaa kuitenkin tutkia rintansa säännöllisesti.

Rintojen omatarkkailun tekniikassa on kaksi vaihetta: rintojen katselu ja tunnustelu. Omatarkkailu aloitetaan niin, että aluksi tutkit rintasi kerran viikossa. Näin opit tuntemaan ne kuukauden eri aikoina.Kun rinnat ovat sinulle tutut, tutki rintasi kerran kuukaudessa kuukautisten jälkeen.

Näin tutkit rintasi

Katsele ensin rintojasi peilistä. Seiso suorassa, kädet vartalon sivuilla. Tarkkaile rintojen kokoa ja muotoa. Katso ihon, nännien ja nännipihojen väriä. Onko rinnoissa kuoppia, poimuja tai pullotusta? Näkyykö ihossa tai nännissä sisäänvetäymiä? Nosta sitten kätesi ylös niin, että näet myös rinnan alle. Tarkastele sen jälkeen sivuprofiilisi samalla lailla molemmilta puolilta.

Kokeile varovasti puristamalla tuleeko nänneistä eritettä ja onko niiden väri muuttunut viime kerrasta.

Tunnustele molempia rintojasi makuuasennossa. Makaa ensin selinmakuulla. Painele rintaa napakasti koko kämmenellä kehämäisesti, aloita esimerkiksi nännin kohdalta ja painele kädelläsi yhä isompaa kierrosta rinnan ympäri. Kokeile tuntuuko kyhmyjä tai kovettumia. Tuntuvatko rintasi samalta kuin aiemmin?

Ojenna käsi suoraksi pään alle, kun olet kylkiasennossa. Toista rinnan tunnustelu vapaalla kädellä. Toista tunnustelu myös, kun olet ojentanut käden sivulle ja käden ollessa vartalonmyötäisesti.

Kainaloiden ja soliskuoppien tunnustelu on paras jättää terveydenhoitajan tai lääkärin tehtäväksi. Niissä tuntuvat imusolmukkeet voivat olla suurentuneet hyvin monesta eri syystä – muun muassa nielun alueen tulehdukset ja fyysinen voimakas rasitus käsivarsien ja rintakehän alueella voivat aiheuttaa imusolmukkeiden suurentumisen.

Kyhmy on rintasyövän tavallisin oire. Rinnassa tuntuvista muutoksista 90 prosenttia on hyvänlaatuisia. Maitorauhaset ja -käytävät tuntuvat kuukautiskierron eri vaiheissa erilaisilta.

Hyvälaatuinen kyhmy on yleensä pinnaltaan tasainen ja vähän liikkuva. Ennen kuukautisia kyhmy on iso, kova ja aristava ja kuukautisten jälkeen pehmeä, pieni ja aristamaton.

Pahalaatuinen kyhmy puolestaa on pinnaltaa sileä tai rosoinen, kiinni ympäröivässä kudoksessa ja kasvaa vähitellen. Kyhmy on usein myös kova ja aristava.

Jos löydät mielestäsi poikkeavan muutoksen, käänny välittömästä oman lääkärisi tai gynekologisi puoleen.


AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat