Näin törkeää on laiton norsunluukauppa!

Laiton norsunluukauppa rehottaa Egyptissä valvonnan puutteen takia, kertoo WWF. Egypti on yksi maailman suurimmista laittoman norsunluun markkina-alueista.

Tuoreen WWF:n TRAFFIC:n raportin mukaan Kairosta löydettiin maalis-huhtikuussa yli 8300 norsunluutuotetta, mutta yhtään takavarikkoa ei ole tehty vähittäiskaupassa Egyptissä vuoden 2003 jälkeen. Raportin siteeraamien nimettömien kauppiaiden mukaan norsunluun vieminen Egyptin ulkopuolelle ei ole ongelma, sillä osa kauppiaista suostuu kirjoittamaan ostajalle todistuksen, jonka mukaan norsunluu on antiikkia tai tehty kamelin luusta.

– Viranomaisten valvonnalla on ratkaiseva asema kaupan kitkemisessä. Resurssit ovat lähes poikkeuksetta vajaamitoitettuja tarpeisiin nähden. WWF Suomi tukee paikallisyhteisöjä salametsästyksen ja laittoman kaupan tyrehdyttämiseksi, mikä täydentää viranomaisten roolia, mutta ei korvaa sitä, WWF Suomen Kansainvälinen kehitys -ohjelman päällikkö Sami Tornikoski sanoo.

Kiinaan yli puolet Egyptin norsunluutuotteista

Raportin mukaan kiinalaiset ostavat yli puolet kaikista Egyptin norsunluutuotteista. Espanjalaiset, italialaiset ja amerikkalaiset ostivat eniten norsunluuta vuonna 2005, mutta myös yhä useammat egyptiläiset ja arabit ostavat norsunluisia rukousnauhoja ja kävelykeppejä.

– Ulkomaiset turistit, jotka ostavat norsunluuta, tekevät pilkkaa uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevista sopimuksista. Samalla he edistävät Afrikan elefanttien salametsästystä, TRAFFIC:n norsunluukauppa-asiantuntija Tom Milliken sanoo.

TRAFFIC on WWF:n ja Maailman luonnonsuojeluliiton IUCN:n perustama uhanalaisten lajien tilaa tarkkaileva kansainvälinen asiantuntijaorganisaatio.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja