Mainos

Näin suunnittelet unelmien kylpyhuoneen

Vastaako kylpyhuoneesi nykyisiä tarpeitasi, vai olisiko sinnekin jo aika saada pirteämpi ilme ja toimivammat kalusteet? Lue ammattilaisten remonttivihjeet!

Kylpyhuoneremontista koituu väistämättä kuluja, mutta hyvin suunniteltu ja hyvin toteutettu, toimiva ja viihtyisä pesutila nostaa asunnon arvoa enemmän kuin remontti maksaa. Kulut on hyvä suhteuttaa laskelmissa pitkälle aikavälille: nykyaikaiset kylpyhuonekalusteet ja kodinkoneet merkitsevät myös säästöä myöhemmin veden ja energiankulutuksen osalta.

Kiinnitä suunnittelussa huomiota siihen, että kylpyhuonetilat ovat sekä peseytymistä että rentoutumista varten. Niinpä visuaalisilla seikoilla on yhtä paljon merkitystä kuin käyttömukavuudella.

Muista myös tulevaisuuden muutosten ennakointi: riittävän väljäksi suunnitelluissa tiloissa mahtuu hoitamaan vauvaa ja pesemään lapsia. Kaksi pesuallasta tai suihkua helpottaa aamukiireitä. Ikääntyvien perheenjäsenten käyttämille apukahvoille ja apuvälineille tarvitaan ehkä myöhemmin tilaa.

Anna ammattilaisen mitata

Mikäli mahdollista, wc-istuin tulisi sijoittaa erilliseen tilaan varsinkin jos pesutiloissa hoidetaan myös pyykinkäsittely. Erilliseksi tilaksi riittää 1,6–2 neliömetriä. Muussa tapauksessa wc:n voi erottaa muusta tilasta esimerkiksi laatoitetulla seinäkkeellä. Varmista, että paperirullaan yltää vaivattomasti.

Materiaalien helppo puhtaanapito on tärkeää. Kalusteiden joka mutkaan olisi hyvä ylettyä hyvin: käden tai mopin tulisi mahtua kalusteiden alle, etulevyjen alle (ainakin jos ne irrotetaan) sekä kalusteiden väliin.

Suihkutilaan on syytä hankkia suihkuseinä, -kulma tai -kaappi, jottei vettä tarvitse kuivata kylpyhuoneen joka nurkasta suihkun jälkeen.

Naulakoita ja pistorasioita on nykyisin harvoin liikaa! Kun samaan aikaan halutaan pestä pyykkiä, ladata sähköhammasharjaa, käyttää partakonetta ja lämmittää kiharrusrautoja, tarvitaan myös laskutilaa.

Anna ammattilaisen kuitenkin tehdä mittaustyöt, sillä nurkat ja seinät eivät ole koskaan täysin suorat, ja mahdolliset oikaisut saattavat vaikuttaa mittoihin ratkaisevasti. Ammattilainen osaa myös varmistaa, että esimerkiksi pesukoneelle jää riittävä ilmanvaihtotila.

Viisaasti väreillä

Kirkkaanväriset kalusteet saattavat olla pienessä tilassa liian hallitsevia. Jos haluat käyttää reilusti värejä, mikset valitsisi esimerkiksi uutta kirkkaansinistä tai punaista hanaa (esimerkiksi Gustavsbergin Coloric), hehkuvia mattoja ja muhkeita, värikylläisiä pyyhkeitä – tai jopa hanaa, josta tuleva vesi näyttää vaihtavan väriä valaistuksen mukaan?

Varsinkin keltainen ja punainen väri piristävät unisia aamuja. Varo kuitenkin tekemästä tilaa liian levottomaksi, eli pidättäydy vain parissa kirkkaassa värissä yhtenäisten vaaleiden värien vastapainona. Lopputulos on raikas. Pystyraitakuviot esimerkiksi laatoituksessa pienentävät, vaakaraitakuviot suurentavat.

Vaaleat värit ja suuret peilit kasvattavat tilan tuntua, mutta laajat yksiväriset laattapinnat ovat tylsiä. Tummat värit puolestaan pienentävät tilaa. Diagonaalinen eli vinottainen laatoitus antaa pinnoille uutta, modernia ilmettä. Matan ja kiiltävän pinnan yhdistäminen tekee tilasta mielenkiintoisen. Laattapiste Collectionin ja Pukkilan valikoimissa on loputtomasti herkullisia vaihtoehtoja!

Jos lattiassa on voimakkaita kaatoja, pienikokoinen mosaiikkilaatta on helpoin valinta. Tilan voi jakaa eri toimintoihin esimerkiksi lasitiilisillä seinäkkeillä, jolloin kukin saa kylpyhuoneessa asiointiin oman rauhansa, mutta tila ei tule turhan pimeäksi.

Yhtenäisyys luo tyylikkyyttä

Uudet, siistit tilat ansaitsevat kunnon valaistuksen. Mieti valopisteiden tarvetta jo suunnitteluvaiheessa. Peilikaapin valo ei välttämättä riitä laajaan tilaan. Usein on parempi sijoittaa tilaan useita kohdevaloja kuin yrittää valaista joka nurkkaa yhdellä tehokkaalla yleisvalolla.

Jo pelkästään tekstiilien ja pientavarasäilytystarvikkeiden yhtenäistäminen tuo kylpyhuoneeseen tyyliä. Pikkutavarakorien on puolestaan syytä olla tarpeeksi suuria, jottei niiden sisältö kurkistele epäsiististi reunojen yli.

Kosteisiin tiloihin sopivat esimerkiksi siistit yksiväriset tai hillitysti kuvioidut muovipunoskorit. Kaiken irtotavaran voi myös piilottaa ovien taa.

Kun kylpypyyhkeet ja käsipyyhkeet ovat paksut ja samaa sarjaa, kylpyhuoneeseen saadaan myös ripaus ylellisyyttä. Vanha, hiutunut matto kannattaa myös vaihtaa uuteen paitsi ulkonäön vuoksi myös siksi että liukas matto on myös turvallisuusriski.

Teksti: Hanna Myllys / Mediafocus

Kuvat: Laattapiste Collection ja Pukkila Oy Ab

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.