Näin selätät siitepölyallergian! Asiantuntija neuvoo

Tällä viikolla Suomessa vietetään Allergia- ja astmaliiton järjestämää allergiaviikkoa. Maaliskuun loppu ja huhtikuun alku ovat myös siitepölyallergioiden alkamisen aikaa. Lue allergianeuvojan vinkit siitepölykaudesta selviytymiseen.

Allergia-ja astmaliiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaan mukaan siitepölykausi on varsinkin Etelä-Suomessa parhaillaan hyvässä vauhdissa, ja ensimmäiset siitepölyallergiatapaukset tänä keväänä tulivat ilmi jo kolme viikkoa sitten. Useimmin suomalaiset ovat Vuorenmaan mukaan allergisia koivulle, mutta myös muut lehtipuut kuten leppä ja pähkinäpensas aiheuttavat paljon siitepölyallergiaa. Allergian oireet ovat Vuorenmaan mielestä suhteellisen hyvin tunnistettavissa.

– Monet ihmiset ovat kärsineet allergiaa jo niin monena keväänä, että tunnistavat oireet heti siitepölyallergiaksi. Mikäli allergiaa ei ole aiemmin ollut, ilmestyneen allergian tunnistaa sangen helposti. Oireita ovat esimerkiksi vuotava nenä, aivastelu ja silmien kutina, Vuorenmaa kertoo.

Kuinka lääkitä oireita

Ensihätään allergian oireiden hoidossa Vuorenmaa suosittelee apteekista ilman reseptiä saatavaa antihistamiinia. Antihistamiinitabletit auttavat hyvin useimpiin lieviin allergian oireisiin, kuten nuhaan, aivasteluun ja tukkoisuuteen.

– Muiden allergiaoireiden, kuten tukkoisen nenän ja hankalien silmäoireiden ilmestyessä kannattaa käyttää paikallishoitoina apteekista ilman reseptiä saatavia silmätippoja ja nenäsumutetta, Vuorenmaa neuvoo.

Mikäli allergia alkaa häiritä arkielämää, tulee apua hakea lääkäristä. Vakavammissa allergiatapauksissa allergiaa voidaan hoitaa siedätyshoidolla, joka tähtää allergianoireiden pitkäaikaiseen ehkäisyyn.

Apua siivouksesta

Siitepölyallergian oireita voi helpottaa myös huolehtimalla kodin siisteydestä. Imurointi ja pölyjen pyyhkiminen tulisi muistaa säännöllisesti, ja pahimpaan siitepölyaikaan etenkin eteisen siivousta tulisi tehostaa, sillä siitepöly kulkeutuu ulkoa eteisen kautta myös kotiin. Vuorenmaa kehottaa hankkimaan kotiin myös siitepölysuodattimet.

– Asunnon tuulettamista varten kannattaa hankkia siitepölysuodattimet ikkunoihin. Niitä voi ostaa tavallisista rautakaupoista, ja ne on myös helppo itse asentaa. Suodattimet ehkäisevät siitepölyn pääsyn asuntoon, ja voivat näin helpottaa oireita, Vuorenmaa selittää.

Väsymys liittyy allergiaan

Allergiaa sairastavan tulisi tietää myös se, että siitepölyallergia voi aiheuttaa näkyvämpien paikallisoireiden lisäksi myös väsymystä. Vaikka tietyt allergialääkkeetkin saattavat aiheuttaa väsymystä, ei väsymys siis välttämättä johdu aina syödyistä allergialääkkeistä.

– Ihmisten olisi hyvä tiedostaa, että allergian oireina voi ilmetä myös väsymyksen tunnetta ja lamaantunutta oloa, sillä allergia on käytännössä kehon immuunijärjestelmän käymistä ylikierroksilla, Vuorenmaa lopettaa.

Riika Nykänen/MTV3

Katso kilpailu:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja