Näin saat enemmän omaa aikaa – 3 helppoa askelta

Onko arkesi niin kiireistä, ettei sinulla tunnu olevan koskaan aikaa itsellesi? Oletko jatkuvasti kiireinen, väsynyt ja pistät usein muiden tarpeet ja menot omiesi edelle? Opi järjestämään arkeesi omaa aikaa, ja tee elämästäsi mielekkäämpää.

Näiden kolmen helpon askeleen avulla opit raivaamaan itsellesi aikaa arjen kiireiden keskeltäkin!

1. Mieti mikä mättää – ja laadi sotasuunnitelma

Mieti mitkä asiat edustavat sinulle rakkainta tekemistä. Mistä asioista saat energiaa, nautintoa tai mielenrauhaa. Kirjoita nämä asiat paperille, ja aseta ne tärkeysjärjestykseen mieluisimmasta hieman vähemmän mieluisimpaan. Näin hahmotat mitkä asiat ovat sinulle oikeasti tärkeitä, ja mitä aktiviteetteja voit karsiessa ajan ollessa tiukoilla.

Pohdi seuraavaksi mihin oikeasti käytät päivittäisen aikasi ja listaa myös nämä asiat paperille. Aseta sitten listat vierekkäin, vertaile niitä, ja päätä mitä ajankäytöllisiä asioita voit arjestasi karsia jotta voit tehdä jotain itsellesi mieluista. Jos haluaisit käydä joogaamassa säännöllisesti, karsi aikaa pois esimerkiksi televisionkatselusta tai internetissä surffaamisesta.

2. Ole hieman itsekäs oman ajan suhteen

Useiden tutkimusten mukaan onnellinen ja rentoutunut ihminen on tehokkaampi ja motivoituneempi työntekijä kuin väsynyt ja huonotuulinen ihminen. Ole siis rohkeasti hieman itsekäs oman aikasi suhteen, ja pidä huoli ettet luovu harrastuksistasi jonkun toisen vuoksi. Kun saat tehdä asioita jotka tuottavat sinulle nautintoa, olet paremmalla tuulella, motivoituneempi ja energisempi niin kotona kuin työelämässäkin.

Jos sinulla on vaikeuksia löytää omaa aikaa, opettele delegoimaan tehtäviäsi muille. Muista, että sinun ei tarvitse suorittaa kaikkea aina itse! Opeta jälkikasvusi tiskaamaan omat tiskinsä, siivoamaan omat huoneensa ja auttamaan muutenkin kotitöiden teossa. Näin sinä saat tarvitsemaasi aikaa itsellesi mieluisten asioiden harrastamiseen. Vältä myös jäämästä jatkuvasti ylitöihin, ja pidä huoli siitä että kollegasi ovat yhtä ahkeria ja vastuuntuntoisia kuin sinä. Ettet joudu yksin suorittamaan usean hengen töitä.

3. Järjestele aikataulusi uudelleen

Valitse yksi tai kaksi itsellesi tärkeää asiaa joista et halua arjessa luopua. Kun olet päättänyt mitkä nämä kaksi harrastusta ovat, järjestele aikataulusi uudestaan "oman aikasi" ympärille. Kirjoita jokaiselle päivälle suunnitelma suoritettavista asioista, ja sisällytä suoritettaviin tehtäviin myös oma aikasi. Tämä takaa sen, ettet kiireessäkään joudu luopumaan itsellesi tärkeästä omasta ajasta.

Jos et ehdi tehdä kaikkea suunnittelemaasi yhden päivän aikana, suorita ensin kiireellisimmät asiat, ja siirrä vähemmän kiireelliset tehtävät suosiolla huomiselle. Ota oppia miehistä, sillä miehet tunnetusti osaavat pistää harrastuksensa etusijalle, ja jättää kotityöt myöhemmäksi. Muista, että maailma ei lakkaa pyörimästä vaikka siirtäisit kodin siivouksen tai pyykkien pesun huomiseen!

Lähde: Real Simple

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja