Näin ruokavalio vaikuttaa ulkonäköön – asiantuntija opastaa

Miten suklaan syöminen vaikuttaa ulkonäköön? Entä mitä hyötyä on runsaasti juodusta vedestä kauneudenhoidossa? 68 prosenttia Kauneusvinkit-sivuston lukijoista oli muuttanut ruokavaliotaan ulkonäkönsä vuoksi. Pyysimme ravitsemusterapeutti Anette Palssaa kommentoimaan kyselyyn osallistuneiden väitteitä ruoasta ja ulkonäöstä.

Kauneusvinkit-sivusto kysyi lukijoiltaan, ovatko he muuttaneet ruokavaliotaan ulkonäkönsä vuoksi. Suurin osa vastaajista, 68 prosenttia, kertoi tehneensä näin. Pyysimme ravitsemusterapeutti Anette Palssaa kommentoimaan kyselyyn vastanneiden tarinoita: Onko totta, että suklaan jättäminen pois ruokavaliosta tekee hyvää iholle? Entäpä miten avokado vaikuttaa ulkonäköön? Lue lukijoiden kertomukset ruokavaliomuutoksesta ja asiantuntijan kommentit!

Voi ja merisuola käyttöön

"Muutin margariinin voiksi ja pöytäsuolan käsittelemättömäksi merisuolaksi. Iho ja koko kroppa voi näillä luonnollisemmilla vaihtoehdoilla paremmin."

– Niin merisuola kuin pöytäsuolakin on natriumkloridia – niillä ei ole juurikaan eroja. Pöytäsuola ei välttämättä ole merestä, mutta on sekin lähtöisin luonnosta. Merisuolan ottamisella käyttöön ei siis ole vaikutusta ihoon. Runsas suola ruokavaliossa ei tee hyvää ulkonäölle, vaan voi aiheuttaa vaikka turvotusta, Palssa kertoo ja jatkaa:

– Voi maistuu paremmalta, joten ehkä sitä tulee syötyä enemmän kuin margariinia. Jos vaikkapa kärsii oikeasti rasvavajeesta, voi voin käyttöönotto tehdä hyvää. Voita tulee sipaistua myös enemmän leivän päälle. Rasvan laadulla ei kuitenkaan ole merkitystä, vaan sillä, että kokonaisrasvansaanti on lisääntynyt ja tämä on parantanut samalla ihoa – liian vähäinen rasvansaanti tekee ihosta kuivan ja hilseilevän. Välttämättömät rasvahapot on helpompi saada muualta kuin voista, jonka runsas käyttö ei muuten ainakaan heleytä!

Vähensin suolaa

"Suolan vähentäminen, sillä se kerää nestettä. Juon paljon vettä, koska se nopeuttaa aineenvaihduntaa ja kirkastaa ihoa. Syön salaatteja ja muutenkin suht selkeää, itse valmistettua ruokaa, ja näin nukkuminenkin onnistuu parhaiten. Näin 51-v. nainen."

– Vähemmän suolaa, enemmän nestettä ja kasviksia – vaikuttaa varmasti siihen, että elimistö voi paremmin. Kasviksissahan on muutakin hyvää kuin vettä: antioksidantteja, flavonoideja ja kaikkea ihon kannalta sisäisesti nautittuna merkityksellistä, Anette Palssa kertoo.

Ei sokereille ja alkoholille!

"Olen nyt 50 v. Huomaan, että näytän huomattavasti paremmalta heti aamusta alkaen, jos en käytä sokeria, vaaleita hiilareita, enkä missään nimessä ota alkoholia. Yksikin lasillinen alkoholia pöhöttää ihoa – samoin kuin sokerikin!"

Mitä mieltä Palssa on tästä?

– Sokerilla ja muilla vaaleilla hiilihydraateilla on ehdottomasti vaikutusta. Myös alkoholi näkyy hirveän helposti. Tämän allekirjoitan täysin!

Vettä, marjoja ja hedelmiä

"Yritän juoda paljon vettä päivän aikana, koska kuivuus näkyy ihossa nopeasti. Olen lisännyt marjojen ja hedelmien syöntiä, jotta saan paljon hyviä vitamiineja sekä antioksidantteja."

– Sisäinen tankkaus on tärkeää ihon hyvinvoinnin kannalta. Marjoissa on tosiaan antioksidantteja ja flavonoideja, asiantuntija kertaa.

Suklaa ja juustot saavat kasvot kukkimaan

"Yleisesti terveellisen ja monipuolisen ravinnon vaikutuksesta mieli on virkeämpi ja se vaikuttaa positiivisesti siihen, miten itseään tuo esiin. Yksittäisistä jutuista sitten suklaa ja rasvaiset juustot on harvoin syötyjen listalla, koska niiden jälkeen naamani kukkii."

– Moni syö suklaata ennen kuukautisia tai niiden aikana, koska hormonitoiminnan ansiosta tulee mielitekoja. Silloin suurempi vaikutus on hormonitoiminnalla kuin suklaalla. Tämä on minun mielipiteeni. Niin ei käy, että jos tänään syö suklaata, huomenna on naama näppylöillä. Toki runsas rasvan syöminen – jos sitä oikeasti syö paljon ja usein – voi vaikuttaa.

– Mutta varmasti kannattaa miettiä, jos syö jatkuvasti paljon rasvaa ja sokeria, miten se vaikuttaa itseensä, Palssa jatkaa.

Avokadoa, kaurapuuroa ja teetä – täsmähoito kauneuteen?

"En ole muuttanut ruokatottumuksiani esimerkiksi lopettamalla suklaansyöntiä siksi että laihtuisin, vaan olen lisännyt ruokavaliooni avokadot, kaurapuuron ja Rooibos-teen :) Olen huomannut, että iho sekä hiukset säteilevät. Kaurapuuro on varsin nannaa aamupalaa teen kanssa ja kahvin juontia pystyin näin vähentämään – tulee nukuttuakin paremmin, kunnon kauneusunet! Monta kärpästä yhdellä iskulla. Ja avokadokin osaa yllättää: oikein hyvää ja voi tehdä monenmoista lisuketta riisille."

– Avokadosta tulee ihon kannalta hyviä rasvoja. Se vaikuttaa varmasti niin laihtumiseen kuin ihoon ja kauneuteenkin. Kaurapuurossa on hitaita hiilihydraatteja, hitaita kuituja ja hyviä rasvoja, mutta ... Minun on vaikea uskoa, että juuri avokado, kaurapuuro ja tee ovat jonkinlainen täsmälääke. Elimistöä kuivattava kahvi on kuitenkin varmasti hyvä vaihtaa vaikkapa Rooibos-teehen. Millainenkohan ruokavalio vastaajalla on ennen ollut? Se, mistä lähdetään liikkeelle, merkitsee.


Eräs Kauneusvinkit-lukijoista tiivisti ruokavalion vaikutuksen ulkonäköön oivallisesti: "Terveys on kauneutta. Monipuolinen ruokavalio on hyvä alku kaikelle." Tätä mieltä mekin olemme!

Noin 32 prosenttia vastaajista ei ollut muuten muuttanut ruokavaliotaan – miksei? Muun muassa näin päätöstä perusteltiin:

"En ole pystynyt – tahdonvoima puuttuu..."

"En perusta turhamaisuuksista. Pärjään tällä ulkonäöllä enkä koe millään tavoin tarpeelliseksi tehdä yhtään mitään sen eteen, normaalia siisteyden ylläpitoa lukuun ottamatta."

"Olen tyytyväinen ulkonäkööni näin liki 60-vuotiaana. Monet luulevat nuoremmaksi. En käytä meikkiä lainkaan ja syön sekaruokaa, ei ole vielä ollut mihinkään muutokseen tarvetta."

"En voi sanoa muuttaneeni ruokavaliotani, koska olen aina syönyt terveellisesti. Lihaa en ole syönyt kuuteentoista vuoteen, en myöskään välitä makeasta. Suolaa en itse käytä kuin pakottavissa tilanteissa, kuten leivonnassa, mutta valitettavasti muualta sitä saa liikaakin, esim. "ulkona" eli yliopistolla lounastaessa. Jotain parantamisen varaakin toki on; viinin ja siiderin kulutusta voisin vähentää."

Lue myös:


AVA / Jenni Junkala

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat