Näin Raahen kaksoismurhasta syytetty hiv-mies kuvaili äitinsä surmaa: "Itkin, karjuin äitiä ja kuristin"

0:35

Raahessa kaksi naista vuosi sitten syyskuussa surmannut hiv-positiivinen mies pysytteli hiljaa poliisikuulusteluissa koko viime syksyn ja kieltäytyi vastaamasta poliisien kysymyksiin. Mies vastasi kaikkeen, ettei hänellä ole asiasta kerrottavaa ja hän käyttää oikeuttaan pysyä vaiti.

Tänä vuonna elokuun alkupuolella asiaan tuli muutos, kun mies ilmoitti haluavansa puhua. Miestä kuulusteltiin 8. elokuuta, vain pari viikkoa ennen nyt pidettyä oikeudenkäyntiä. Tuolloin hän tunnusti henkirikokset.

Hän myöntää teot tappoina, mutta ei murhina.

Syytetty mielentilatutkimukseen

Murhasyytteitä käsiteltiin tällä viikolla Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa, mutta mies ei ollut istunnossa paikalla, vaan seurasi sitä videoyhteyden välityksellä Turun psykiatrisesta vankisairaalasta.

Oikeus päätti eilen miehen lähettämisestä mielentilatutkimukseen. Sen jälkeen oikeus ottaa kantaa siihen, syyllistyikö mies murhiin vai tappoihin.

Myöhemmin miestä vastaan alkaa toinen oikeudenkäynti hi-viruksen levittämiseen liittyen.

Seurasi naista baarista ja veti puiden alle

Mies surmasi 25-vuotiaan naisen 13. syyskuuta aamuyöllä sen jälkeen, kun hän poistui naisen perässä Raahen keskustassa sijaitsevasta yökerhosta.

Mies väitti kuulusteluissa, että nainen lähestyi häntä yökerhossa ja halusi jatkoille hänen luokseen. Valvontakamerakuvista kuitenkin näkyi, että naisen poistuessa ravintolasta hän pyrki miehestä eroon eikä halunnut mennä tämän mukaan.

Mies lähti seuraamaan naista ja surmasi hänet Raahen keskustan tuntumassa tyhjällä tontilla.

– Sitten se vain tapahtui. Minä vedin hänet sinne puiden alle ja kuristin ja löin veitsellä. Nainen oli mahallaan. Se oli semmoinen taittoveitsi, mies kertoi kuulusteluissa.

– Totuus oli, että halusin hänet seuraksi omalle kämpälleni.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Palasi teon jälkeen takaisin baariin

43-vuotias mies ei tuntenut nuorta naista entuudestaan. Hän ei osannut kertoa tarkkaa syytä teolleen, mutta hän kuvaili kokeneensa painetta ulkoapäin.

– Koin painostusta, olin kokenut jo pitkään tällaista painostusta, hän kuvaili.

Mies kertoi, että ajatukset eivät olleet hänen omiaan, vaan ne tulivat ulkoapäin.

– Elin tavallaan kaksoiselämää. Teon jälkeen en ajatellut mitään. Halusin sulkea sen pois, joten menin takaisin baariin. Veitsi oli minun taskussani.

Mies palasi yökerhoon vain parikymmentä minuuttia henkirikoksen jälkeen.

Meni äidin luo saunomaan

Neljä päivää myöhemmin mies surmasi oman 65-vuotiaan äitinsä tämän omakotitalossa Raahen Piehingissä.

Mies oli ilmoittanut äidilleen haluavansa käydä saunomassa piharakennuksessa ennen lähtöään Uuteenkaupunkiin.

Miehellä oli mukanaan pullo vodkaa, jota hän joi piharakennuksessa lähes tunnin ennen tekoa.

– Äidillä oli ovi lukossa ja minä menin koputtamaan. Se tuli aukaisemaan ja minä kävin sen päälle veitsen kanssa. Se juoksi sinne tupaan ja kaatui vatsalleen ja minä kuristin sitä. En tiedä, olenko lyönyt sitä vielä uudelleen sen kuristamisen jälkeen.

– Kun kävit äidin päälle, kun hän aukaisi oven, sanoiko hän mitään? poliisi kysyi.

– Älä (miehen nimi), mies vastasi.

Miehen mukaan äiti pakeni ensimmäisen puukoniskun jälkeen, mutta kaatui tuvan lattialle maahan, missä mies puukotti naisen kuoliaaksi.

– Mää itkin ja karjuin äitiä siinä ja kuristin sitä. Lyöntien jälkeen kuristin, kuristin ja itkin, olin pitkään siinä päällä. Sitten keräsin kamppeet, astiat, joita olin käyttänyt, sen veitsen ja ajoin Ollinsaareen. Järvelänjärvellä pysähdyin ja heitin ne kamat sinne.

Veitsi löytyi järvestä

– Olin jonkin aikaa raivon vallassa. Pysähdyin Järvelänjärven kioskin taakse ja heitin sen veitsen järveen, hän kertoi kuulusteluissa.

Sukeltajat löysivät tavarat järven pohjasta kaksi viikkoa ennen oikeudenkäynnin alkua.

Mies kuvaili oloaan "suhteellisen normaaliksi" teon jälkeen. Tavaroiden hävittämisen jälkeen mies lähti baariin.

Poliisitutkinnassa miehen käyttämästä piharakennuksesta hänen äitinsä luota löytyi useita veitsiä miehen jäljiltä.

Ei osannut selittää syytä surmaan

Mies ei osannut selittää tarkasti syytä äitinsä surmaamiseen.

– No sama järjettömyys. Koin, että minun täytyy tehdä se, että se on yleinen etu. Olen aina uskonut jälleensyntymään, että se menee johonkin parempaan paikkaan. Mun taakkaana piti vain olla se, että saan sen tehtyä. Mikä on minulle aivan järjenvastaista ja mun moraalin vastaista.

– Niin minä sen koin, että minun pitää ylittää se raja. Kaikki muu soti minussa sitä vastaan. Minulle oli selitetty, että se menee parempaan paikkaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vodka lievensi ahdistusta

Mies kertoi juoneensa vodkaa ennen tekoa, koska häntä ahdisti paineen takia.

– Enhän minä ihan normaalielämää ole elänyt. Minä halusin vain töitä ja normaalielämää.

Syytetty kertoi käyttäytyneensä äitään kohtaan normaalisti henkirikokseen saakka. Äiti taas oli kertonut kahdelle tyttärelleen pelänneensä poikaansa.

Mies myönsi kuulusteluissa, että hänen mielessään oli käynyt äidin tappaminen.

– Kävin kahdesti siellä aiemmin siinä tarkoituksessa. Selvinpäin, eikä mitään mahdollisuutta, että olisin voinut tehdä sen. Se tuntui ihan järjettömältä. Sitten koin, että minuun ollaan hirveän pettyneitä, se ei taaskaan pystynyt. Kyllä se vodka oli rohkaisuksi.

"Kuolemantuomio olisi kohtuullinen"

Kuulusteluissa mies kertoi katuvansa tekojaan.

– Minä kadun syvästi ja pyydän anteeksi, haluan pyytää anteeksi kaikilta, jotka ovat kärsineet näistä teoista. Minä en ole ollut järjissäni, kun nämä ovat tapahtuneet. En voi enää niille mitään.

– Toivon, että minut suljetaan loppuelämäksi laitokseen, koska kuolemantuomiota ei Suomessa ole. Mun mielestä se olisi kohtuullinen, tällä omalla järjellä ajateltuna.

Koneella erikoisia tekstejä

Esitutkinnassa miehen tietokoneelta löytyi erikoisia ja raakojakin tekstejä.

Vuoden 2016 lopulla mies oli listannut 12 asiaa, joita hän haluaisi kokeilla seuraavan kuukauden aikana. Yksi niistä oli "jonkin moraalisäännön rikkominen, jotta tuntisi olevansa elossa".

– En tiedä, miten kaivaisin itsestäni esiin sadismin, jotta voisin tehdä sen, mies oli kirjoittanut.

Heinäkuun lopussa 2017 mies kirjoitti väkivaltaa ihannoivan tekstin koneelleen.

– Kaikki tuntuvat vain haluavan kuolla kätteni kautta, lapset, vanhukset, myös nuoret ja kauniitkin ihmiset. Olen tunnollinen mies, ja hoitanut aina velvoitteeni, mutta ajatus tappamisesta tuntuu mahdottomalta. Raivon vallassa se kävisi helposti, mutta velvollisuuden tunnosta ja vailla vihaa se on vaikeaa.

– En pelkää omaa enkä muidenkaan kuolemaa. Siedän kyllä nähdä ihmisen pelkoa, kipua ja kärsimystä, mutta itse teko on kuin se ovi, jota en uskaltanut avata. Olen hukannut lukuisia minulle tarjottuja mahdollisuuksia, tajuten vasta jälkeenpäin, että minun olisi pitänyt toimia, mies kirjoitti.

Mies kertoi kuulusteluissa saaneensa idean kirjoituksiinsa luettuaan Mika Waltarin Sinuhe egyptiläistä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja