Näin paloittelumurhaajana tunnettu Markus Pönkä otettiin kiinni uusista rikosepäilyistä – huomasi kurkistelivat poliisit ja lukittautui kylpyhuoneeseen

Uutta tietoa paloittelumurhasta tuomitun Markus Pöngän kiinniotosta – lukittautui ruotsissa asuntonsa pesuhuoneeseen 0:41

Uudet rikossyytteet paljastavat uusia tietoja muun muassa paloittelumurhasta tuomitun Markus Pöngän kiinniotosta Ruotsissa.

Pönkä otettiin kiinni Ruotsin Gustavsbergissä elokuussa 2017.

Pönkää syytetään tällä hetkellä erinäisistä talousrikoksista. Tapauksen esitutkintamateriaalissa käydään läpi Pöngän pakomatkan viimehetket. Pönkä oli tuolloin Ruotsin Gustavsbergissä.

Pönkä on tunnettu Tallinnan paloittelumurhaajana.

Kuvan julkaisu toi tiedon Pöngän sijainnista

Pönkä oli etsintäkuulutettu, kun ei ollut palannut ajallaan Riihimäen vankilaan vankeusrangaistusta suorittamaan. Lisäksi häntä epäiltiin erinäisistä petosrikoksista.

Pöngästä oli tehty eurooppalainen pidätysmääräys, ja Suomen viranomaiset pyysivät ruotsalaiskollegoita tavoittamaan ja pidättämään hänet. Kun miestä ei yrityksistä huolimatta löytynyt, päätettiin Pöngän nimi ja valokuva julkaista ruotsalaisissa tiedotusvälineissä vihjeiden toivossa.

Jo saman iltapäivän ja illan aikana yleisöltä tulikin Ruotsin poliisille useita luottavaksi katsottuja vihjeitä, jotka viittasivat Pöngän oleskeluun Gustavsbergin alueella Tukholman ulkopuolella.

Pöngän käyttämä auto löytyi erään talon autotallista, ja samalla löydettiin myös Pöngän vuokraama asunto. Asunnosta kuului suomenkielistä miehen puhetta, mikä vahvisti epäilyjä.

Pönkä huomasi poliisit ja lukittautui asuntoon

Syyttäjä määräsi asuntoon kotietsinnän. Koska eräiden tietojen mukaan Pöngällä saattoi olla aseita, paikalla oli myös Tukholman taktinen ryhmä.

Talon ulkopuolella asemiinsa asettautuivat muun muassa helikopteri, neuvottelijat ja teiden sulkemiseen varautuneet yksiköt.

– Klo 15.56 taktinen yksikkö ilmoitti näkevänsä kohteen, kun verryttelyasuun pukeutunut Pönkä oli avannut asunnon etuoven, nähnyt porraskäytävistä kurkistelevat poliisit ja sen jälkeen sulkenut ja lukinnut oven.

– Taktinen yksikkö syöksyi ovelle ja hakkasi ovea huutaen "poliisi" sekä ruotsiksi että suomeksi, mutta se ei saanut päällystöltä toimintakäskyä murtaa ovea auki, Tukholman poliisin toiminnan kuvaileva raportti kertoo.

Poliisi aloitti neuvottelut saadakseen Pöngän antautumaan. Mies oli sulkenut ikkunoihinsa verhot, eikä häneen saatu puhelinyhteyttä useista yrityksistä huolimatta.

Pönkä napattiin kylpyhuoneesta

Runsaan kolmen tunnin päästä neuvottelut todettiin epäonnistuneiksi ja asunnon etuovi murrettiin. Ovi murrettiin kello 19.22 Ruotsin aikaa ja Pönkä pidätettiin minuuttia myöhemmin kylpyhuoneesta lukitun oven takaa.

Tarkkailun perusteella asunnosta ei tullut ulos mitään esineitä, mutta viemäreiden kautta pieniä esineitä on raportin perusteella voitu hävittää.

Pönkä vastaa petossyytteisiinsä vapaalta.

Lue myös:

    Uusimmat