Näin paljon suomalaisia aseet tappavat vuosittain – katso tilastot

Ampuma-aseisiin liittyvät kuolemat ovat vähentyneet Suomessa vuosien aikana, mutta kuolemia on siitä huolimatta yhä paljon. Suurin osa kuolemista liittyy itsemurhaan. Muunlaisia asekuolemia on vain murto-osa.

Näin aseita ja patruunoita säilytetään oikeaoppisesti 3:10
Katso myös: Näin aseita ja patruunoita säilytetään oikeaoppisesti.

Vantaan kouluampuminen on herättänyt huolta ja järkytystä suomalaisissa. Samalla se on synnyttänyt pohdintaa ampuma-aseiden riskeistä. Tilastojen valossa henkirikoksiin liittyy edelleen harvoin ampuma-ase.

Valtaosa aseisiin liittyvistä kuolemantapauksista on itsemurhia, joita Suomessa tehdään suhteessa väestöön enemmän kuin EU:ssa keskimäärin.

Tilastot paljastavat todellisuuden

MTV Uutiset pyysi Tilastokeskukselta tietoja kuolemantapauksista, joihin liittyvät aseet. 

Viimeisimpänä tilastoituna vuotena, vuonna 2022, ampuma-aseen aiheuttamiin vammoihin kuoli yhteensä 119 henkeä. Luku on laskenut tasaisesti: vertailun vuoksi vuonna 2002 luku oli 228 ja vuonna 2012 yhteensä 157 henkeä. 

Itsemurhat

Asekuolemista valtaosa on tosiaankin itsemurhia. 

Vuonna 2022 tilastoihin kirjattiin yhteensä 107 itsemurhaa, joissa oli käytetty välineenä asetta. Vuodesta 1998 alkavan tilaston synkin vuosi on 1999, jolloin ampuma-aseella tehtiin yhteensä 268 itsemurhaa.

Aseilla tehtyjen itsemurhien määrät ovat synkkää katsottavaa pidemmältäkin ajalta, vaikka ampuma-aseella tehtyjen itsemurhien määrä on onneksi laskenut muiden itsemurhien tapaan. 

Kaikkiaan itsemurhia tehtiin Suomessa vuonna 2022 yhteensä 740. Tilastokeskuksen mukaan itsemurhien määrä on kuitenkin laskenut tasaisesti vuodesta 1990, jolloin Suomessa tehtiin vielä yli 1 500 itsemurhaa.

Rikokset

Tilastojen perusteella vuonna 2022 kymmenen henkilöä kuoli murhaan, tappoon tai tahalliseen pahoinpitelyyn, jossa välineenä oli ampuma-ase. 

Se pieni luku verrattuna 2000-luvun vaihteeseen, jolloin useampana vuonna ampuma-asekuolemia oli kolmisenkymmentä.

Henkirikoksissa aseiden aiheuttamat kuolemat ovat pysyneet suurin piirtein samalla tasolla jo useita vuosia. 

Tapaturmat

Lisäksi ampuma-aseisiin liittyvissä tapaturmissa kuolee vuosittain keskimäärin jotakin henkilöitä.

Eniten tapaturmaisia asekuolemia oli vuonna 1999 eli kuusi kappaletta. Vuosina 1998-2022 vain neljänä vuonna on selvitty ilman yhtään kuolemaan johtanutta asetapaturmaa. 

Aselupien määrä kasvussa - lisääkö ase turvallisuudentunnetta? 10:29
Aselupien määrä kasvussa - lisääkö ase turvallisuudentunnetta?

Lue myös:

    Uusimmat