MTV selvitti: Aselupien haku yleistynyt lähes koko Suomessa – yhdellä alueella jopa 25 prosentin kasvu

Aselupien määrä kasvussa - lisääkö ase turvallisuudentunnetta? 10:29
Aselupien määrä kasvussa - lisääkö ase turvallisuudentunnetta?

Poliisin tilastojen mukaan viime vuonna aselupia myönnettiin kaikkiaan yli 60 000.  Elokuuhun mennessä koko maassa lupia on myönnetty tänä vuonna yli 40 000, joka tarkoittaa reilun viiden prosentin kasvua edellisvuoden vastaavaan aikaan. Tämän hetken tilastoissa korostuu Hämeen alue.

Suomessa on väkilukuun nähden paljon metsästäjiä ja muita aseharrastajia. Sisäministeriön mukaan luvallisia ampuma-aseita on yli 1,5 miljoonaa ja luvanhaltijoita satoja tuhansia.

Esimerkiksi viime vuonna riistanhoitomaksun maksoi Luonnonvarakeskuksen mukaan 306 000 metsästäjää, joista noin 195 000 kävi viime vuonna metsällä.

Aselupahakemusten määrä on hienoisessa kasvussa lähes koko maassa tänä vuonna, eli kiinnostus ei ole ainakaan vähenemään päin.

Poliisi on aselupia myöntävä viranomainen ja lupamäärät on tilastoitu poliisilaitosten toimialueiden mukaan.

(Tässä artikkelissa käsitellyissä tilastoissa ei eritellä aseiden tyyppiä eli sitä, onko kyseessä kivääri tai haulikko vai pienempi käsiase, eli pistooli tai revolveri. Toim. huom.)

Poliisihallituksen julkisten tilastojen mukaan viime vuonna aselupia myönnettiin kaikkiaan 60 503 kappaletta.  Tämän vuoden tammi–elokuun aikana koko maassa lupia on myönnetty jo 40 612, kasvua edellisvuoden vastaavaan aikaan on 5,39 prosenttia.

Aseella oltava hyväksyttävä käyttötarkoitus

Voimassa olevan aselain mukaan: ”Aselupa on ampuma-aseen, tehokkaan ilma-aseen tai aseen osan hallussapitoon oikeuttava lupa, johon voidaan liittää oikeus ampuma-aseen tai aseen osan hankkimiseen (hankkimisoikeus) taikka valmistamiseen tai muuntamiseen yksityistä tarkoitusta varten (yksityinen valmistamisoikeus). Aseluvan antaa ja peruuttaa poliisilaitos. Aseluvan erityisen vaarallisen ampuma-aseen ja sen osan hankkimiseen tai valmistamiseen tai muuntamiseen yksityistä tarkoitusta varten antaa ja peruuttaa kuitenkin Poliisihallitus tai sen määräämä poliisiyksikkö.”

Saadakseen aseluvan, henkilöllä on oltava hankittavalle aseelle hyväksyttävä käyttötarkoitus.

Poliisin mukaan hyväksyttäviä käyttötarkoituksia ovat muun muassa: Metsästys, ampumaurheilu ja -harrastus, asetta vaativa työ, esitys tai kuvaus.

Aseluvan voi saada vain sellaiselle aseelle tai aseen osalle, joka soveltuu hyvin ilmoitettuun käyttötarkoitukseen. Hankittava ase ei myöskään saa olla tarpeettoman tulivoimainen tai tehokas.

Häme ja Itä-Suomi korostuvat

Lähes jokaisella alueella lupamäärät ovat kasvussa viime vuoteen verrattuna.

Poikkeuksen tekevät Pohjanmaa: 3 317 lupaa, laskua reilut neljä prosenttia (4,19), sekä Lappi: 3 374 lupaa, jossa laskua reilut viisi (5,06) prosenttia.

Määrällisesti eniten lupia on myönnetty Itä-Suomen alueella: 6 049. Suhteessa määrät ovat kuitenkin kasvaneet eniten Hämeessä, noin 25 prosenttia.

Aiheesta keskustellaan torstaina 21. syyskuuta kello 16.58 alkavassa Viiden jälkeen -lähetyksessä.
 

Lue myös:

    Uusimmat