Näin paljon suomalaiset tarkkailevat painoaan

AVAn kysely paljastaa, että suurin osa suomalaisnaisista tarkkailee painoaan säännöllisesti ja käy vaa'alla vähintään viikoittain.

AVAn kyselyyn vastanneista suurin osa eli 31 prosenttia paljasti käyvänsä vaa'alla viikoittain.

"Käyn vaa'alla ainakin pari kertaa viikossa. Seuraan sitä, ettei painoni putoa liikaa. Etenkin vaikeassa ja stressaavassa elämäntilanteessa saatan laihtua liian paljon."

"Kerran viikossa tai harvemmin. Yritän laihduttaa hallitun hillitysti ja käyn vaa'alla vain kun on "hoikka" olo. Tällä tavoin vältän ylimääräisen morkkiksen ellei projekti sujukaan toivotusti. Painon junnaaminen paikallaan ei motivoi, mutta pienentynyt lukema auttaa tsemppaamaan enemmän. "

"Kun 20 vuotta sitten pudotin painoani runsaasti, päätin että takaisin en enää niitä kiloja itselleni ota ja viikottaisen seurannan avulla olen siinä onnistunut. "

Päivittäin punniten

Neljäsosa vastaajista puolestaan myönsi tarkkailevansa painoaan niinkin usein kuin joka päivä. Moni kokee, että tällä taktiikalla ei paino pääse nousemaan huomaamatta.

"Punnitsen itseni joka aamu. Näin tiedän onko painoni lasku- vai noususuunnassa. Jos paino alkaa nousemaan niin voin heti tarkistaa ruokavaliotani kevyempään suuntaan ja lisään liikuntaa. Katson myös suurinta pudottajaa Avalta päivittäin. Olenkin tällä tarkkailulla saanut pudotettua painoa pikkuhiljaa vuoden aikana 11 kg."

"Punnitsen itseni joka ilta ja aamu. Näin voin kontrolloida, että paino ei lähde nousemaan huomaamatta. Olen myös huomannut, että tämä konsti on hyvä painonpudotuksen aikana."

"Teini-iässä kärsitty syömishäiriö vaikuttaa. Painoa seuraan hullun lailla! Ruoan kanssa viha-rakkaussuhde ja jokainen 100 grammaakin, mitä tulee lisää, kirpasee. Ei niin hyvä! Tiedetään! "

"Päivittäin suunnan tarkistuksella motivaatiota painon pudotukseen. -16 kiloa ja jatkuu."

"Ei se ole mikään pakkomielle, mutta päivittäin tulee käytyä vaa'alla. Minulla on taipumusta sekä lihoa että laihtua todella nopeasti, helposti ja lähes huomaamatta, joten on kai vain tullut tavaksi tarkkailla painoa. "

22 prosenttia tarkistelee painon mahdollisia muutoksia vain kuukausittain.

"Nuoruudessani sairastin mm. syömishäiriöitä yhdistettyinä pakonomaiseen liikkumiseen ja huippu-urheilijan kunto-ohjelmaan, josta seurasi paha vitamiini- kivennäis- ja hivenainevaje ja "marssimurtumia"... Tämä vain ihannepainossa pysymiseksi. Enää en välitä, mutten halua lihoa sairaalloiseksikaan. Tämä nykyinen välimuoto ja kohtuullisuus elämäntavoissa sopii minulle parhaiten. "

"Harvemmin vaa'alla käyn, mutta hyvä on välistä käydä katsastamassa tilanne. "

"En välttämättä kuukausittainkaan, sama paino ollut viimeset 15 vuotta, niin mitäpä sitä vaa'alla hyppimään.... "

"Käyn kuukausittain, koska treenaan jatkuvasti ja joidenkin mukaan liikaakin, vaikken ole samaa mieltä. Punnitsen itseni lähinnä siksi, koska en halua laihtua/pudottaa painoa vaan kiinteyttää itseäni, jolloin vaaka auttaa kertomaan mm. olenko syönyt liian vähän, treenaanko liian paljon, jne. "

Ei koskaan vaa'alle!

21 prosenttia vastaajista tyrmäsi idean painon kyttäämisestä. Nämä vastaajat kertoivat, etteivät koskaan punnitse itseään.

"Sama vaatekoko ollut 17 vuotta."

"Miks ihmeessä kävisin, kun vaatekoko kertoo kaiken."

"Käyn vaa'alla hyvin harvoin, sillä painoni ei ole muutamaan vuoteen juurikaan muuttunut (olen 18-vuotias nuori nainen). Syömistottumukseni eivät ole kovinkaan hyvät, mutta painoni ei muutu. Joka tapauksessa minua ei liikuta se numero, joka vaakaan heilahtaa, vaan se, että tunnen oloni hyväksi vartalossani. "

"Joskus, jos ajatus sattuu mieleeni, saatan käydä nopeasti katsomassa, onko painoni muuttunut, mutta painoni ei ole oikeastaan koskaan ollut minulle mikään suuri murhe. Kunhan peilin muotokuva miellyttää. "

"Miksi kävisin vaa'alla, kun näen suoraan peilistä olenko normaalimitoissa?"

"Turha itsensä syynääminen on vain pahasta.Normimitoissa pysyminen on äärettömän helppoa.Kun vaatteet alkavat tuntua pieniltä ja ahdistavat, on kiloja kertymässä liikaa ja silloin voi keventää ruokavaliota hiukan ja liikkua vähän enemmän. "

"Ahdistun liikaa, jos punnitsen itseäni! Kontrollifriikin aineksia minusta jo löytyy muutenkin. "

Kyselyyn vastasi 771 lukijaa.

AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja