Näin paljon kaloreita jouluruoat sisältävät – katso lista

Tunnetko huonoa omaatuntoa täyttävästä jouluillallisesta? Selvitä, kuinka paljon kaloreita elimistöön aterian aikana kertyy.

Jouluna tulee tavallisesti ahdettua vatsaansa normaalia enemmän täytettä. Perinteisen jouluruoan nauttija voi kuitenkin valinnoillaan vaikuttaa huomattavasti paisuvan joulumahan kokoon. Myös annoksia ja santsikierroksia säätelemällä pystyy vähentämään kilojen kertymistä pyhien aikaan.

Varsinkin jälkiruokien ja makeiden herkkujen kalorimääriin on helppo vaikuttaa valitsemalla kevyempiä vaihtoehtoja. Maustaminen ja lisukkeet taas tuovat niin lämpimiin kuin kylmiin ruokiin lisää kaloreita.

Valitse kevyempiä ruokia

Annoksen kinkkua, laatikoita, perunaa ja alkupaloja syövä saa aterialtaan kevyitä vaihtoehtoja valitsemalla vaivaiset 862 kaloria. Ateriaan kuuluu sata grammaa Suomisen harmaasuolattua joulukinkkua, Atrian lanttulaatikkoa, Kartanon porkkanalaatikkoa, HK:n imellettyä perunalaatikkoa ja keitetty peruna. Alkupaloista lautaselle päätyy Atrian rosollia, Pirkan graavisuolattua siikaa, lohta ja Vitakronen sillirullia.

Kaloririkkaimman joulumenun valitseva saa annoksestaan 1388 kaloria. Illalliseen sisältyy sata grammaa HK:n harmaasuolattua joulukinkkua, Saarioisen lanttu- ja porkkanalaatikkoa, Stockmannin imellettyä perunalaatikkoa ja keitetty peruna. Lisänä Atrian perinteinen rosollia, Pirkan tai Apetitin graavisuolattua siikaa, uunissa paistettua lohta ja silliä valkosipuli- tai sinappikastikkeessa.

Syömisen tuomista kiloista ei kuitenkaan tarvitse niin paljoa huolehtia, jos muistaa myös liikkua. Jo jouluaskareisiin osallistumalla kuluu osa aterioinnin tuomista kaloreista.

Katso taulukosta, miten paljon energiaa saat jouluherkuista. Arvot on laskettu sadalle grammalle. Jälkiruokien keskimääräiset kalorimäärät ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.

Pääruoat

Joulukinkku: 128–220 kcal
Lanttulaatikko: 70–120 kcal
Porkkanalaatikko: 81–121 kcal
Imelletty perunalaatikko: 106–120 kcal
Kalkkuna: 124–196 kcal
Keitetty peruna: 60–76 kcal

Alkuruoat

Rosolli: 23–45 kcal
Graavisiika: 115–134 kcal
Lohi: 166–234 kcal
Silli: 113–319 kcal

Jälkiruoat

Joulutorttu: 343–456 kcal, keskim. 450 kcal
Pipari: 46–556 kcal, keskim. 403 kcal
Luumukiisseli: 87–97 kcal, keskim. 88 kcal
Riisipuuro: 51–197 kcal, täysmaitoon tehtynä keskim. 98 kcal
Suklaakonvehti: 52–575 kcal, keskim. 423 kcal

Lähteet: Kalorilaskuri, Fineli

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja