Näin päätös asunnon hankkimisesta helpottuu

Isännöintiliitto muistuttaa, että asuntokauppa onnistuu helpommin, kun isännöinti ja kiinteistönvälitys tekevät yhteistyötä.

Isännöintiliiton mukaan asuntokauppa onnistuu parhaiten isännöinnin ja kiinteistönvälityksen yhteistyöllä.

– Asunnonostajan ei tarvitse asuntokaupassa olla yhteydessä isännöitsijään, vaan se on kiinteistönvälittäjän tehtävä, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm huomauttaa.

Isännöitsijällä ei ole oikeutta eikä velvollisuutta luovuttaa asunnon tietoja ostajaehdokkaalle. Tärkeimmät tiedot asunnosta ja taloyhtiöstä löytyvät isännöitsijäntodistuksesta, joka on asuntokaupan tärkein dokumentti ja helpottaa päätöstä asunnon ostamisesta.

– Asunnonostajan on voitava luottaa siihen, että tiedot ovat isännöitsijäntodistuksessa oikein, Furuhjelm jatkaa.

Isännöintiyritys laatii isännöitsijäntodistuksen, ja sen vähimmäissisältö on määritelty laissa. Jos isännöitsijäntodistuksesta ei käy ilmi riittäviä tietoja, kiinteistönvälittäjä ottaa yhteyttä isännöitsijään.

– Kun kiinteistönvälittäjä on selvittänyt puuttuvat tiedot isännöitsijältä, hän kertoo ne ostajalle. Ostajaehdokas ei ole missään vaiheessa suoraan yhteydessä isännöitsijään, Furuhjelm painottaa.

Faktat asuntokaupasta Suomessa

  • Vuonna 2012 Suomessa tehtiin runsaat 76 200 vanhojen asunto-osakehuoneistojen kauppaa.
  • Vuonna 2012 asunto-osakekauppojen kauppasumma oli 11,2 miljardia euroa.
  • Asuntojen neliöhinta on tällä hetkellä keskimäärin 2 245 euroa.
  • Isännöitsijäntodistus on asuntokaupan tärkein dokumentti.
  • Isännöitsijäntodistus on maksullinen dokumentti, sillä siinä on useita työvaiheita, ja sen tekeminen vaatii asiantuntemusta.


LUE MYÖS:


MTV3/Jokakoti

Lähde: Isännöintiliitto/Tilastokeskus

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat