Saako parvekkeelle asentaa ilmalämpöpumpun? Yksi asia pitää muistaa

7:35imgLupiinit, ilmalämpöpumput ja Airbnb-toiminta teettävät päänvaivaa taloyhtiöissä. Haastattelussa Isännöintiliiton lakiasiantuntija Sara Rintamo.
Julkaistu 24.07.2025 12:50
Toimittajan kuva
Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Lakiasiantuntija vastaa ajankohtaisiin taloyhtiökysymyksiin. 

Huomenta Suomessa keskusteltiin siitä, millaiset asiat tuottavat päänvaivaa taloyhtiössä.

Esimerkiksi ilmalämpöpumput ovat kasvattaneet suosiotaan. Jos on oma parveke, jonne ulkoyksikön saa, ei taloyhtiöllä lähtökohtaisesti ole mitään syytä kieltää sitä. 

Lakiasiantuntija Sara Rintamo Isännöintiliitosta kertoo, että siitä pitää kuitenkin tehdä muutostyöilmoitus hyvissä ajoin. 

– Jos tänä aamuna herää niin, että miettii, että haluaisi ilmalämpöpumpun, menee hetki, ennen kuin muutostyöilmoitus käsitellään, Rintamo kertoo.

– Eri asia, jos ei ole parveketta, ja ulkoyksikkö pitäisi asentaa eteläeurooppalaiseen tapaan julkisivuun, siihen sitten tarvitsee jo ehkä kunnaltakin lupia.

Lue myös: Ilmalämpöpumppu voi aiheuttaa kalliin laskun – tämä ratkaisee, korvaako vakuutus 

Vaikka parvekkeessa ei olisi kunnollista näkösuojaa ja ulkoyksikkö näkyisi ulospäin, ei tästä RIntamon mukaan tule julkisivuongelmia. 

– Sinullahan voi olla siellä mitä tahansa sisustuksia, jotka eivät välttämättä ole yleisesti katsottuna niin esteettisiä, että kyllä se ulkoyksikkö sinne sopii.

Lue myös: Näitä tuotteita suomalaiset hamuavat helteellä, voivat loppua

Ilmalämpöpumpusta pitää huolehtia

Rintamo kertoo myös, että ilmalämpöpumpun asennuttaneelle osakkaalle tulee muita velvollisuuksia: pitää hallita kondenssivedet ja ilmalämpöyksikön mahdollinen huolto.

– Sitä ei voi vain iskeä sinne kiinni ja unohtaa.

Osakkaan ja taloyhtiön vastuun raja

Missä menee taloyhtiön ja osakkaan vastuiden raja? Rintamo kertoo, että taloyhtiöiltä voi yleensä pyytää kunnossapitovastuuseen liittyvän taulukon, ja niitä on saatavilla myös netissä.

– Käytännössä vesieristeestä pintaa kohden on osakkaalla ja samoin seinistä sisäänpäin. Rakenteet kuuluvat taloyhtiölle.

– Esimerkiksi ikkunankarmit sisäpuolelta osakkaalle ja ulkopuolelta taloyhtiölle, jos sitä esimerkiksi haluaa maalata, mutta eihän se nyt tarkoita sitä, että voin irrottaa sisemmän ikkunalehden ilman kenenkään lupaa.

Esimerkiksi ulko-ovi puolestaan kuuluu taloyhtiölle.

Mitä taloyhtiö voi Airbnb-toiminnalle? Entä kenen vastuulla on lupiinin torjuminen? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Lue myös: Kova helle lisää kuolleisuutta – he ovat erityisvaarassa

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Asuminen