Näin pääset sijoittamisessa alkuun

Liian moni suomalainen makuuttaa rahojaan pankkitilillään. Sijoittaminen ei ole mitään rakettitiedettä, vakuuttaa Alexandrian aluejohtaja Jani Kangasaho.

Oli tarkoituksena sitten säästämisen aloittaminen tai jo olemassa olevan rahasumman sijoittaminen, tärkeintä on selvittää itselleen perustavoitteet.

− Mihin haluat käyttää olemassa olevia tai tulevia säästöjäsi? Millaista tuottoa tavoittelet? Entä missä mittakaavassa siedät stressiä siitä, että tuotot voivat välillä myös laskea, Jani Kangasaho kehottaa pohtimaan.

Kun sijoittajaksi mielivä on selvittänyt itselleen nämä peruslähtökohdat, oikeanlaisen tuotteen löytäminen on helppoa.

Sijoittajan ei tarvitse olla lähtökohtaisesti varakas. Sijoitetuilla rahamäärillä ei ole merkitystä.

− Yhdelle sata euroa kuussa on iso raha, toinen pystyy laittamaan likoon viisi tonnia. Sijoittamisen perustavoitteet ovat kaikille samat: raha laitetaan tuottamaan, Kangasaho selittää.

Säästöt pois pankkitileiltä

Syitä säästämiseen löytyy monia. Rahaa laitetaan sivuun yhtä lailla matkoja, autonvaihtoa, kesämökkiä kuin asuntoakin varten.

− Säästämisestä puhuttaessa kannattaa aina miettiä pidemmän aikavälin tavoitteita. Nuoremmilla edessä voi olla kriisitilanteita esimerkiksi lomautusten muodossa. Iäkkäämmillä eläkepäivät lähenevät vääjäämättä, Kangasaho muistuttaa.

Monelle säästäminen on yhtä kuin rahan kerryttäminen omalle pankkitilille. Tämä on yhä usean suomalaisen kompastuskivi.

− Raha kannattaa aina laittaa kasvamaan korkoa muualle kuin omalle tilille. Tällöin rahalle tulee parempaa tuottoa, ja voimme jo puhua sijoittamisesta, Kangasaho avaa termin yksinkertaista logiikkaa.

Suomalaiset sijoittajat tekevät virheitä myös siinä, että huonojen vuosien myötä moni vetää rahojaan takaisin omille tileilleen.

− Silloin kannattaisi päinvastoin ostaa lisää halventuneita osakkeita, Kangasaho sanoo.

Ammattilainen tarjoaa vaihtoehtoja

Entä jos en ymmärrä mitään sijoittamisesta? Mistä tiedän, mihin minun kannattaa rahani laittaa?

− Tässä vaiheessa on aika kääntyä ammattilaisen puoleen. Kun perustavoitteet ovat kunnossa, ammattilaisen on helppo esittää ehdotuksia asiakkaalle parhaiten sopivista sijoituskohteista, Kangasaho vakuuttaa.

Sijoitusammattilainen osaa selittää eri vaihtoehdot selkeästi, vaikka ei mitään sijoittamisesta tietäisikään. Ei kannata ostaa sellaista, mitä ei itse ymmärrä.

Palveluntarjoajissa on eroja sen suhteen, miten paljon asiakas saa jatkossa apua sijoitustensa seuraamiseen.

− Joissain diileissä asiakkaan tulee seurata itse aktiivisesti osakemarkkinoita ja päättää omatoimisesti mahdollisista muutoksista sijoituskohteisiinsa. Reaaliaikaista neuvontaa on yhtä lailla tarjolla. Mieti, miten pitkälle omalla kohdallasi aika, mielenkiinto ja ymmärrys riittävät, Kangasaho neuvoo.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat