Näin naapurit kertovat Hämeenlinnan poliisiammuskelusta: Ensin kuului laukauksia, sitten maassa makasi verinen mies: "Pelotti hemmetisti"

0:52
Video kertoo: Tältä näyttää Hämeenlinnan ammuskelupaikalla – poliisi ampui miestä, jota epäillään poliisimurhan yrityksestä

Poliisioperaatio Hämeenlinnan Kettumäessä Karhuntiellä valvotti ja säikäytti naapurustoa perjantain ja lauantain välisenä yönä.

MTV:n haastattelema kerrostalon asukas kertoo havahtuneensa yön tapahtumiin, kun kuuli pihaltaan kajahtavan kaksi laukausta. Ensimmäisessä kerroksessa asuva nainen luuli ensin, että joku olisi lyönyt vasaralla talon ulkoseinään.

Tässä vaiheessa paikalla oli hänen mukaansa vasta yksi poliisipartio.

– Kaikki tämä tapahtui makuuhuoneeni ikkunan alla. Näin kaiken mitä tapahtui. Kuulin ensin kaksi laukausta, jotka osuivat tähän poliisin kohdehenkilöön. Näin, että tämän miehen puoliso painoi pitkin pihaa, ja poliisi käskytti häntä menemään rappukäytävään. Nainen yritti kuitenkin toistuvasti mennä miehensä luokse. Miehen selässä ja pohkeessa näkyi ampumahaavat. Poliisi osoitti miestä lampulla ja näin, että varsinkin jalasta pulppusi paljon verta, nainen kertoo.

Ampumavälikohtaus tapahtui kerrostalon piha-alueella noin kello 23.30 aikaan perjantaina. Poliisin kertoman mukaan mies oli ampunut poliisia ja poliisi miestä. Poliisin ampumaa miestä epäillään poliisiin kohdistuneesta murhan yrityksestä.

Hän on sairaalahoidossa ampumavammojen takia. Poliisi on jo päässyt pois sairaalasta.

Kypärät ja kilvet mukana

Naapurin mukaan paikalle tuli tovi poliisin ampumien laukausten jälkeen lisää partioita, joista osa oli varustautunut kypärin ja kilvin. Kaikkiaan paikalla oli hänen mukaansa lopulta viisi poliisiautoa ja kaksi ambulanssia. 

Nainen kiinnitti huomiota siihen, että poliisin luodeista haavoittunut mies makasi hänen havaintojensa perusteella maassa verta vuotavana melko pitkään yksinään. Mies ei naapurin mukaan vaikuttanut tässä vaiheessa uhkaavalta tai aseistetulta. 

– Poliisi pyöri siinä aseen kanssa, mutta ei mennyt hänen luokseen ollenkaan. Mies viittoili maasta apua ja huuteli "täällä, täällä". Hän näytti olevan vähän oman onnensa nojassa siinä maassa, naapuri kertoo. 

– Hetken päästä tuli ambulanssi, joka vei miehen kyydissään pois pillit päällä. Mies ei haavoistaan huolimatta näyttänyt siinä tilanteessa olevan mitenkään henkihieverissä, vaan tajuissaan. Näin, että hänet nostettiin istumaan ja laitettiin paareihin selälleen makaamaan. 

Toistaiseksi tiedossa ei ole, mitä hämeenlinnalaisella kerrostalolla tapahtui ennen poliisin ampumia laukauksia.

Tapauksen tutkinnanjohtaja ei aamupäivällä MTV:n haastattelussa ottanut kantaa siihen, millaisen hälytystehtävän poliisi oli saanut Karhutielle lähtiessään.

Naapuri ei ikkunastaan havainnut tilannetta, jossa poliisia olisi ammuttu. Hänen arvionsa mukaan tällainen tilanne onkin todennäköisesti tapahtunut ennen, kuin hän huomasi operaation olevan käynnissä ja poliisin ampuneen miestä.

Toistaiseksi tapahtumien kulusta ei ole poliisin vahvistamaa tietoa. 

Muuttivat taloon kesällä

Naapurin mukaan poliisin luodista vahingoittunut mies ja hänen puolisonsa ovat muuttaneet kyseiseen kerrostaloon kesällä.

Naapurin arvion mukaan mies ja nainen ovat iältään noin kolmekymppisiä. Nainen asuu eri rapussa kuin pariskunta, eikä osaa arvioida, onko pariskunnan toimista aiheutunut aiemminkin jonkinlaista häiriötä.

Naapurinnainen on asunut Kettumäessä pari vuotta. Hän pitää aluetta viihtyisänä ja rauhallisena, eikä ole aiemmin kokenut vastaavaa. 

– Kyllä minua pelotti silloin yöllä hemmetisti. 

Virkavalta viipyi naisen mukaan paikalla ainakin yökolmeen saakka. Hänen mukaansa talon pihaa kiersi poliisin eristysnauha ja poliisi kuvasi tapahtumapaikkaa numerokylttejä apunaan käyttäen.

Tänään iltapäivällä naapuri oli havainnut, että poliisi kiersi koiran kanssa pihapusikoita ja tarkisti roskiksia. Poliisi ei aamupäivällä vahvistanut, onko epäillyssä murhan yrityksessä käytetty ampuma-ase poliisin hallussa.

Naisen havaintojen mukaan myös dronea oli lennätetty talon yllä. 

Naapuritalossa asuvat mies ja nainen olivat tehneet samankaltaisia havaintoja kuin MTV:n haastattelema rappunaapuri.

Pariskunta oli kuullut puolen yön tietämillä asuinalueelta huutoa ja kiljuntaa. He tulkitsivat, että käynnissä olisi ollut jonkinlainen riitatilanne. He huomasivat myös, kuinka paikalle alkoi lipua poliisin ja pelastuslaitoksen ajoneuvoja. 

– Emäntä huusi, että joku ampuu. Hän oli kuullut noin 5–6 laukausta. Minä sanoin, että kattotaan lisää aamulla. Netistä sitten luimme, että siellä oli poliisia ammuttu, pariskunnan mies kertoo MTV:lle.

Lain mukaan syyttäjä johtaa poliisin virka-aseen käytön tutkintaa. Keskusrikospoliisi puolestaan johtaa epäillyn murhan yrityksen tutkintaa. Tapahtumien kulusta ei poliisin mukaan voida tutkinnallista syistä kertoa tässä vaiheessa enempää.

1:33
KRP tutkii Hämeenlinnan poliisiammuskelua murhan yrityksenä – tutkinnanjohtaja MTV:n haastattelussa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja