Mainos

Näin monta euroa lapsilisät putoavat – lue esimerkit

20:00

Lapsiperheiden etujärjestö ry:n puheenjohtaja Roberta Fabritius on pettynyt hallituksen päätökseen kurittaa lapsilisiä. 

Kehysriihen päätöksien mukaan lapsilisiä leikataan 7 prosenttia. Tällä saadaan aikaan 100-150 miljoonan euron säästöt.

– Tässä lyödään jo lyötyä. Hallitus on jo aiemminkin kurittanut kovalla kädellä lapsiperheitä: lapsilisiin ei ole tehty indeksikorotuksia ja kotihoidontukea on jo leikattu, Fabritius muistuttaa.

Hallituksen tuoreet päätökset vaikuttavat muiltakin osin lapsiperheisiin. Monen lapsiperheen arjessa tuntuu tyttömyysturvan leikkaus, asuntojen korkovähennysten pienennys ja työmatkakulujen verovähennyksen kutistus. Fabritiuksen mielestä nyt tehtyjä lapsiperheisiin kohdistuvia leikkauksia voisi verrata jo 1990-luvun lama-ajan leikkauksiin .

– Ollaan täällä ihmetelty, että miten on mahdollista, ettei historiasta ole opittu mitään. Pelkään, miten käy perheille, jotka ovat kaikkein tiukimmalla. Siellä on jo nyt perheitä, jotka ovat toimeentulotuen rajoilla. Lapsilisien leikkauksesta kärsivät etenkin pienituloiset, keskituloiset ja monilapsiset perheet. Perheiden köyhyydestä aiheutuvia ongelmia korjaillaan vielä pitkään tulevaisuudessa, Fabritius maalaa.

Lapsiperheiden etujärjestön mielestä lapsia ei pitäisi laittaa ylipäätään kestävyysvajeen maksumiehiksi. Asia on sanottu jo YK:n lastenoikeuksien perussopimuksessa.

– Emme kannata leikkauksia lapsilta lainkaan, mutta onhan se selvää, että suurituloisimpien perheissä tällä leikkauksella on vähemmän merkitystä jokapäiväisen elämän kannalta.

Fabritius muistuttaa, että on olemassa laskelmia, joiden mukaan suomalainen keskituloinen perhe maksaa jo nyt lapsilisänsä kovan verotuksen kautta.

Hallituksen toimet ovat Fabritiuksen mielestä hyvin ristiriitaisia.

– Hallitus leikkaa lapsiperheiltä ja samaan aikaan puhutaan kestävyysvajeesta, joka johtuu suurelta osin siitä, että syntyvyys on jatkunut jo pitkään matalana.

– Näillä hallituksen päätöksillä syntyvyys ei ainakaan jatkossakaan ole nousussa, Fabritius sanoo. 

 

Tiesitkö muuten, että ahvenanmaalaisperheet saavat jo lähtökohtaisesti enemmän lapsilisiä kuin mannersuomalaiset? Tämä johtuu siitä, että lapsilisä etuutena kuuluu Ahvenanmaan omaan lainsäädäntövaltaan. Kansaneläkelaitos ainoastaan toimeenpanee lain eli käytännössä maksaa lapsilisän ahvenanmaalaisperheille. Lapsilisän määrästä päättää Ahvenanmaan maakuntahallitus.

– 1990-luvun alussa laman aikana Ahvenanmaa ei leikannut lapsilisistä toisin kuin tehtiin manner-Suomessa. Tästä johtuu, että Ahvenanmmaalla on vielä nykyäänkin manner-Suomea korkeammat lapsilisät. Ahvenanmaa saa nytkin itse päättää, leikkaako se lapsilisistä. Todennäköisesti ei, selvittää etuuspäällikkö Suvi Onninen Kelasta. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.