Näin luot lunta vaarantamatta selkääsi: kolme askelta lumitöihin

Eilen ja tänään ympäri maata on pyryttänyt jälleen suuria määriä lunta. Koska lumentulolle ei näy loppua, suomalaiset joutuvat jatkamaan työlästä taisteluaan lunta vastaan. Helpota lumenluontiurakkaasi ja opi miten lunta luodaan tehokkaasti ja selkää rasittamatta.

Näin teet lumityöt oikeaoppisesti ja ergonomisesti etkä satuta ahertaessa selkääsi:

1. Nosta lumilasti ylös reisilihaksia ja koukistettuja polvia apuna käyttäen, sen sijaan että käyttäisit liikkeseen pelkästään selkääsi. Pidä lastia nostaessasi selkä suorana ja jännitä samalla vatsalihaksia ja pakaralihaksia. Näin lataat lumen painon alavartalosi varaan, etkä rasita selkääsi painavalla lastilla.

2. Lunta viskoessasi vältä tekemästä selällä kiertoliikkeitä.Heittäessäsi lunta lapiolla, suorita liike niin kehonläheisesti kuin mahdollista. Älä siis tee riuhtovia liikkeitä, heiluta vartaloasi puolelta toiselle tai kurkota lumilastia lapiolla kauas itsestäsi.

3. Luo lunta rauhalliseen tahtiin, äläkä lastaa lapioon liian paljon lunta kerralla. Muista että lumi on raskaampaa kuin uskotkaan.

Mikäli sinulla on ollut aiemmin selkäongelmia, lunta luodessa on viistainta käyttää selkää tukevaa vyötä. Muista myös että jos lumi on tarpeeksi irtonaista ja kevyttä aurattavaksi, selkäsi kannalta turvallisempaa on hankkiutua lumesta eroon sitä työntämällä, nostamisen sijaan.

Tehtyäsi lumityöt, muista verytellä kehoasi kunnolla selkäongelmien välttämiseksi. Mikäli saat lumenluonnista kuitenkin selkävaivoja, hae apua lääkäriltä tai fysioterapeutilta.

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja