Näin loihdit nuorekkaan erilaiset ylioppilasjuhlat

Ylioppilasjuhlien vakiokattauksessa nähdään usein voileipäkakkuja, keksejä ja perinteisiä täytekakkuja. Makuja-sivujen resepteillä saat aikaan trendikkäitä kokonaisuuksia: leikittele etnisillä mauilla, tee tapastarjoilu tai ihastuta upeilla salaattiannoksilla.

Perinteisiä tarjoiluja vierastavan ylioppilaan vanhemmilla riittää muun puuhastelun ohella miettimistä myös juhlapöydän antimien osalta: miten tehdä näyttävät mutta erilaiset tarjoilut?

Perinteisiin luottavan valkolakinkin toivelistalla saattaa olla jokin eksoottisempi herkku. Helppo tapa luoda kansainvälistä tunnelmaa on tarjota muodikkaita tapaksia.

Mikäli vieraslistalta löytyy kasvisruokavaliota noudattavia vieraita, on heille hyvä tarjota vaikkapa helposti valmistuvia ja suussa sulavia feta-paprikatapaksia. Kalan ystäville pöytään voi laittaa esille kylmäsavulohi-avocadotapaksia, joiden pehmeä maku viettelee vaativankin herkkusuun.

Espanjalaishenkiset tapakset voivat ollla myös sopivan tulisia, kuten Sara la Fountainin resepti osoittaa. Seuraksi voit nopeasti pyöräyttää pannulla rapsakat maalaisleipäviipaleet.

Espanjalaiset tonnikalatapakset tuovat tuulia maailmalta

2 purkkia tonnikalaa öljyssä
4 rkl majoneesia
2 rkl chilikastiketta
3 rkl punasipulia, silputtuna
2 rkl minikapriksia
mustapippuria
suolaa
40 g chorizomakkaraa, ohuiksi suikaleiksi leikattuna
4 viipaletta maalaisleipää
oliiviöljyä
2 kpl valkosipulinkynttä

Laita tonnikala, majoneesi, chilikastike, punasipuli ja kaprikset kulhoon. Sekoita massa tasaiseksi ja mausta hieman suolalla ja pippurilla.

Ruskista leipäviipaleita tilkassa oliiviöljyä paistinpannulla. Hiero leipäviipaleita halkaistulla valkosipulin kynnellä, jotta ne saavat hieman valkosipulin makua.

Lisää tonnikalatäytettä leipäpalojen päälle ja koristele leivät suikaloidulla chorizomakkaralla.

Suolaisia suupaloja

Tapasten rinnalle käy mainiosti tortillasalaatti. Kontrastia kansainväliseen tarjoiluun saat lisäämällä salaattivalikoimaan perisuomalaisen ja ruokaisan lämpimän varhaisperunasalaatin. Mikäli kotimaisia uusia perunoita ei ole tarjolla tai ne ovat kovin hintavia, voit hyvin käyttää esimerkiksi kyproslaisia uusia perunoita. Kukaan ei huomaa eroa ja maku on mitä parhain!

Mikäli haluat näyttää osaamistasi ja luoda pitopöytään ravintolan tuntua, voit tehdä salaattien rinnalle ihania lohinyyttejä ja mätiä. Vieraat ovat taatusti aivan myytyjä!

Parmankinkku-grissinit ja pestokastike tuovat pöytään hauskaa vaihtelevuutta. Omanlaisesi kattauksen saat, kun asettelet leipätikut pöydän yleisilmeeseen sopivaan maljakkoon tai muuhun korkeaan astiaan. Dippaamalla nautittavat grissinit ovat helppoa mutta kaunista syötävää.

Täyteläinen hummus maistuu sellaisenaan tai lisukkeena. Kokeile dippinä, levitteenä tai vaikka lammaskebabin rinnalla. Myös tässä tarjottavassa voit hyödyntää dipattavia grissineitä.

Makeaa unelmaa

Suolaisten herkkujen rinnalle on hyvä ottaa maikeita ja näyttäviä tarjottavia. Juustokakut ovat aina suussasulava vaihtoehto juhlaan kuin juhlaan, ja niillä on helppo korvata perinteiset kermakakut. Esimerkiksi mangojuustokakku sopii raikkautensa puolesta loistavasti kevään juhliin.

Kirsikka-suklaatorttu valkosuklaarahkalla on erilainen vaihtoehto, jos et ole täytekakkujen ystävä.Valkosuklaa antaa herkullisen maun tortun täytteeseen, ja jotta vaikutelma olisi ihanan suklainen, myös pohja on cookiestaikinaa. Täytteeksi ja koristeeksi sopivat kirsikat, lakat, tyrni, persikat tai luumu.

Mikäli olet valinnut pöydän antimiksi eksoottisempia herkkuja, sopivat mantelikeksit ja vadelma-wasabikastike loistavasti kattaukseen. Sopivan tulinen ja trendikäs herkku on kahvipöydän puheenaihe.

Jäädytetty vadelma-tiramisu

Kesäisistä vadelmista syntyy myös italialaishenkinen tiramisu. Tämä jälkiruoka on tehty jäätelöä apuna käyttäen, ja löytyypä reseptistä loraus amarettoakin. Ohjeen mukaan tehdessäsi saat aikaiseksi noin kahdeksan annosta.

Pohja:

1 pkt Myllyn Paras Kauramurotaikinaa (400 g)

Täyte:

3 dl espressokahvia
Amaretto-likööriä
1 litra vaniljajäätelöä
noin 1litra vadelmia

Vuoraa suorakaiteen muotoinen noin 1,5 litran leipävuoka leivinpaperilla. Sulata taikinalevyt ja nosta leivinpaperoidulle uunipellille.

Kauli molempia levyjä hieman, vuoan pohjan kokoisiksi levyiksi. Paista levyt 225-asteisen uunin keskitasolla 15–18 minuuttia. Jäähdytä ritilällä.

Valmista kahvi ja terästä liköörillä makusi mukaan. Pehmennä jäätelö. Nosta vuoan pohjalle toinen murotaikinalevyistä. Kostuta levy kunnolla kahvilla.

Levitä puolet pehmenneestä vaniljajäätelöstä murotaikinalevyn päälle. Aseta pinnalle toinen levy ja kostuta myös se hyvin kahvilla. Asettele päälle puolet vadelmista.

Levitä päälle loput jäätelöstä ja asettele pinnalle loput vadelmat. Peitä huolella ja jäädytä pakkasessa vähintään 4 tunnin ajan tai mieluiten yön yli.

Kumoa jäätelökakku tarjolle ja anna pehmetä puolisen tuntia ennen tarjoamista.

Resepti:Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Hedelmärahkatorttu tai -leivokset

Raikas hedelmätorttu on leivottu rapeasta kauramurotaikinasta. Murotaikinassa oleva kaura ja hedelmät tekevät tortusta sallitun herkun. Käyttämällä täytteeksi tuoresosetta – vauvan ruokaa tai itse soseutettua survosta – saat tortusta vielä raikkaamman.

Kauramurotaikina-pohja:

1 pkt Myllyn Paras Kauramurotaikinaa (400 g)
Kypsälle Kauramurotaikinapohjalle:
1–2 dl kirsikka-, aprikoosi tai rypälemehua
1–2 dl kirsikka-, aprikoosi- tai hedelmäsosetta (tai hilloa)

Päälle:

1 tlk kuohukermaa tai vaahtoutuvaa kevyenpää (21%) kermavalmistetta (voi olla laktoositon)
½–1 dl sokeria
½–1 rkl vaniljasokeria
1 tlk maitorahkaa (voi olla laktoositon)
5–6 kpl luumuja tai satsumia
Noin 300 g viinirypäleitä tai kirsikoita
sitruunamelissan lehtiä

Sulata kauramurotaikina hieman levyt irralleen otettuina paketista; yhdessä paketissa on aina kaksi taikinalevyä. Painele taikinaa sormin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija noin 25– 28 cm).

Tai jaa kumpikin sulanut taikinalevy kahdeksaan osaan ja painele taikinapalat folio-leivosvuokien pohjille ja reunoille, saat yhteensä 16 kpl leivospohjia.

Kypsennä torttupohjaa 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 10 minuuttia, leivospohjia hieman lyhyemmän aikaa. Varo paistamasta liikaa! Jäähdytä pohjat.

Valmista täyte: vatkaa kerma vaahdoksi, mausta sokerilla ja lisää rahka. Kostuta torttu tai leivospohjat hyvin. Levitä päälle hillo tai sose ja sen päälle kermarahka. Koristele kauniisti hedelmillä ja tuorein yrtein.

Vinkki: Voit lisätä sulaneeseen kauramurotaikinaan noin 1 rkl kaakaojauhetta ja ½–1 dl suklaarouhetta, sekoita se hyvin taikinan sekaan, niin saat suklaista murotaikinaa.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Teksti: MTV3
Kuvat: MTV3, Lehtikuva ja Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat