Näin Kuopion bussiturmasta epäilty kuski muistelee kohtalokasta päivää: ”Seuraava muistikuva on, että minua revitään ikkunasta ulos”

5:17
Kuopion bussiturman oikeuskäsittely alkaa – tältä onnettomuuspaikalla näytti vuonna 2018

Kuopiossa puidaan tänään vuoden 2018 elokuussa tapahtunutta traagista linja-autoturmaa. Parinkymmenen hengen matkaseuruetta kuljettanut bussi ajoi ulos tieltä pudoten junaraiteille. Neljä matkustajaa kuoli ja useita loukkaantui.

Rikoksista epäillään vuonna 1951 syntynyttä miestä, joka kuljetti linja-autoa.

Ensimmäisessä kuulustelussaan sairaalassa mies kertoi matkan menneen ”ihan sopivasti” ”humalaisia vitsejä kuunnellessa”. Mies oli muistikuviensa mukaan ajanut rajoitusten mukaisesti ja oli hyvinvoiva tapahtumahetkellä.

”Luulen, että olin jo melkein pysähtynyt. Sitten auto tipahti”

Itse onnettomuushetkeltä muistikuvat olivat kuitenkin heikohkot.

– Minulla ei ole lainkaan muistikuvia siitä ramppia pitkin ajamisesta. Seuraava muistikuva on se, että olen siinä risteyksessä ja näin punaiset liikennevalot ja en ehtinyt enää jarruttaa, mies kertoo.

Hän oli kertomansa mukaan yrittänyt jarrutusta ja kääntää autoa tyhjälle kaistalle siinä onnistumatta. Hänestä jarru ei toiminut.

– Seuraava muistikuva on se, että roikuin autolla siinä reunalla ja se oli kiikunkaakun, että tippuuko se vai ei. Luulen, että olin jo melkein pysähtynyt. Sitten auto kuitenkin tipahti. Linja-auto tipahti etuperin eli keula edellä. Tämän jälkeen muistan seuraavaksi, kun minua otetaan tuulilasin kautta ulos autosta.

Mieheltä kysyttiin myös hänen kantaansa siihen, miksi onnettomuus tapahtui.

– Olen tätä pohtinut. Minun vikaani tässä on mielestäni se, että en ole tarpeeksi paljon tiputtanut nopeutta koko matkalla ramppia ylös, hän sanoo.

”Silmäni olivat kyyneleissä”

Seuraavissa kuulusteluissa kuljettaja toi esille, että hänen ajokykyynsä oli voinut onnettomuustilanteessa vaikuttaa läheisen sukulaisen poismeno. Sukulaisen kanssa oli hänen mukaansa vietetty paljon aikaa Kuopion suunnalla, miksi tämä oli mielessä kaupunkiin saapuessa.

– Ajaessani ramppia ylös juuri ennen onnettomuutta silmäni olivat kyynelissä, hän kertoo.

Seuraava muistikuva on, kuinka hän ei saa autoa pysähtymään. Hänellä ei myöskään enää ollut muistikuvaa putoamisesta tai sen tarkemmasta tapahtumisesta.

– En osaa sanoa, onko bussi mennyt suoraan sillan kaiteesta läpi vai onko se ensin keikkunut siinä reunalla.

Sen jälkeen hän muistaa vain, kuinka häntä revitään ulos auton ikkunasta ja jonkun huutavan paikalla haisevan diesel.

Syyttäjä vaatii miehelle yli 2 vuoden vankeusrangaistusta muun muassa kuolemantuottamuksista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja