Näin kuluttajaa johdetaan harhaan: ”Terveysmuroissa” jopa 34 prosenttia sokeria!

Kuluttajaliiton vuonna 2011 tekemä tuotevertailu paljastaa, kuinka paljon murot pitävät todellisuudessa sisällään sokeria.

Kaupan murohyllyillä on helppo astua terveellisyysansaan. Värikkäissä muropaketeissa seikkailevat lapsiin vetoavat piirroshahmot ja usein paketeissa piilee vielä mukava kylkiäislelu. Aikuiset nappaavat hyllyltä tietenkin mieluiten hoikistavia ”terveysmuroja”, jotka sisältävät paljon täysjyvää, vitamiineja ja probiootteja. Houkuttelevien ja terveyttä huokuvien pakettien takana piilee kuitenkin valitettavan usein melkoinen sokeripommi, jota kuluttaja ei ehkä ensisilmäyksellä huomaa. Karkkipäivät menettävät äkkiä merkityksensä, kun lasten päivittäin syömät suosikkimurot koostuvatkin jopa 40 prosenttisesti sokerista. Sokerin lisäksi monet murot sisältävät myös runsaasti suolaa ja rasvaa.

– Muroja tarjotaan lapsille osana arkiruokailua. Tällaisten peruselintarvikkeiden käyttötiheys voi olla suurikin, jolloin niiden ravitsemuksellisella laadulla on merkitystä. Syödyn ruuan määrä ratkaisee kuinka paljon ruuasta saadaan energiaa ja erilaisia ravintoaineita. Muropakkauksissa annoskooksi määritellään n. 30 g (murosta riippuen n. 1,5 dl), mutta erityisesti isommilla lapsilla syödyt annokset ovat todellisuudessa huomattavasti suurempia, Kuluttajaliitosta muistutetaan

Näin muroteollisuus rikastuu

Muroteollisuuden toimintamalli on yksinkertainen: hankitaan halpoja raaka-aineita, kuten riisiä tai maissia, laitetaan ne läpikäymään yksinkertainen teollinen valmistusprosessi ja myydään lopullinen tuote kovalla katteella.

Teollisen valmistusprosessin ongelma on, että se poistaa raaka-aineista suuren osan niiden luonnollisista ravintohyödyistä. Kun maissin tai riisin palaset murskataan tai ne täytetään ilmalla, on lopullinen tuote itsessään useimmiten pahvinmakuinen. Tämän vuoksi tuotteisiin lisätäänkin suuret määrät sokeria, rasvaa ja suolaa. Muroja ei tietenkään voi markkinoida lapsille tällaisenaan, vaan tuotteet täytyy naamioida terveelliseksi. Siispä muroihin pumpataan synteettisiä vitamiineja, jotta paketin kylkeen voidaan lätkäistä monta lausetta houkuttelevaa terveellisyyslöpinää. Samalla saadaan ovelasti peitettyä se fakta, että tuote sisältää 35 prosenttia sokeria. Käytännössä tämä tarkoittaa, että 40 gramman muroannoksesi pitää sisällään 3,5 teelusikallista sokeria.

Enemmän sokeria kuin karkeissa

Kuluttajaliiton vertailussa oli helppo erottaa ravitsemuksellisesti parhaat tuotteet, sillä hyviä tuotteita on valitettavan vähän. Huonoimpien tuotteiden valinta oli vaikeaa, sillä valikoima on valtava suurin osa tuotteista sisältää huomattavasti sokeria, suolaa ja vain vähän kuitua. Tuotevertailu paljasti, että eniten sokeria sisältävät tuotteet sisältävät saman verran tai jopa enemmän sokeria kuin jotkin makeiset!

Kuluttajaliitto on saanut tiedot tuotepakkauksista sekä yritysten internetsivuilta ja kuluttajapalveluista.

Sokeripitoisimmat murot (sokeria/100g)

Honni Korn Smacks Kellogg’s (43 g)

Lucky Charms General Mills (41 g)

Golden Puffs Crownfield LIDL (39 g)

Frost Rice Krispies Kellogg’s (38 g)

Nesquik Duo Nestlé (36g)

Pirkka Viidakkomuro (35g)

Nesquik Kaakaomuro Nestlé (35 g)

Lion Nestlé (35g)

Honey Cheerios Nestlé (35 g)

Coco Pops Kellogg's (35g)

Fitness & Fruits Nestlé (34g)

Pirkka Suklaatasku (34 g),

Flakers Choco Crownfield LIDL (34 g)

Coco Pops Rocks Kellogg’s (32 g)

Pirkka Suklaamuro (32 g)

Nougat Pillows Crownfield LIDL (32 g)

Choco Moons Crownfield LIDL (31 g)

Hyvät vaihtoehdot:

Kuluttajaliitto suosittaa valitsemaan kaupassa muroja, joissa on:

- Kuitua vähintään 6 g /100 g

- Sokeria korkeintaan 16 g / 100 g

- Suolaa korkeintaan 1 g / 100 g

- Rasvaa enintään 5 g / 100 g

Murot, jotka täyttävät yllä olevat kriteerit ovat:

Råg Fras Quaker, Minifras Quaker, Weetabix Original Weetabix, Weetabix Chocolate , Röllimurot Taivalkosken Mylly, Tak Muru Taivalkosken Mylly, Elovena Kauramuro Raisio.

Lähteet: Kuluttajaliitto

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja