Uutta tietoa: Näin Kalasataman murhaepäilty onnistui pakenemaan vankilasta

Helsingin Kalasataman murhasta epäilty nainen karkasi vankilasta lokakuussa. Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) mukaan nainen pääsi pakenemaan kesken ulkoilun.

28-vuotias nainen on epäiltynä Helsingin Kalasatamassa viime elokuussa paljastuneesta murhasta. Jutussa on myös kolme muuta epäiltyä. 

Nelikko passitettiin tutkintavankeuteen lokakuun 19. päivä. Vajaata viikkoa myöhemmin 28-vuotias nainen pakeni Hämeenlinnan vankilasta. 

Pako tapahtui 25. päivä. Kello oli noin 14 iltapäivällä. 

Rikosseuraamuslaitoksen operatiivisen toiminnan vastuualueen johtaja Riitta Kari kertoo MTV Uutisille, että nainen oli paon aikaan ulkoilemassa yhdellä vankilan ulkoilupihoista.

– Tämä vanki pääsi sitten pakenemaan vankilan sisäpuolelta. Hän kiipesi aidan ylitse.

Pako havaittiin nopeasti

Kari kieltäytyy avaamasta paon yksityiskohtia tarkemmin, sillä poliisi tutki asiaa parhaillaan vangin karkaamisena. 

Hän ei ota kantaa esimerkiksi siihen, käyttikö nainen paossa apuvälineitä tai siihen, oliko ulkoilupihalla tapahtumien aikaan muita vankeja tai vankilan henkilökuntaa. 

Kari ei kommentoi myöskään sitä, millaisen aidan nainen onnistui ylittämään tai miten pako huomattiin.

– Se havaittiin nopeasti, ja nopeasti saimme poliisille tiedon asiasta. Myös poliisi toimi tässä sangen nopeasti, hän toteaa.

Etsinnöissä oli mukana useita poliisipartioita. Nainen otettiin kiinni läheisen teollisuusalueen maastosta vain noin reilua tuntia myöhemmin. 

Viranomaisten mukaan kiinniottoon ei liittynyt dramatiikkaa.

"Oppimistilanne"

Karin mukaan vangin pako on rikosseuraamuslaitokselle "oppimistilanne".

Risessä on paon jälkeen ryhdytty paitsi selvittämään, miten vastaavat tilanteet voitaisiin jatkossa estää, myös konkreettisiin korjausliikkeisiin.

– Tämän tyyppisissä tilanteissa vankiloissa ryhdytään välittömästikin korjaaviin toimenpiteisiin. Toimintakäytäntöjä muutetaan samoin tein ja tarkastellaan laajemminkin vankilan rakenteita, prosesseja ja toimintamalleja. 

Kari ei kerro, millaisia konkreettisia toimia Hämeenlinnan vankilassa on paon jälkeen tehty. Hänen mukaansa kyse on vankilan turvallisuudesta. 

Kaikki neljä Kalasataman surman epäiltyä vangittiin – tämä tapauksesta tiedetään nyt 4:27
Kaikki neljä Kalasataman surman epäiltyä vangittiin murhasta epäitynä. Näin tutkinnanjohtaja kommentoi tapausta vangitsemisistunnon jälkeen.

Tästä rikosepäilyssä on kyse

Vankilasta paennutta naista epäillään 20. elokuuta Helsingissä tapahtuneesta henkirikoksesta. 

29-vuotias mies löydettiin surmattuna Helsingin Kalasatamasta. Mies makasi kuolleena keskellä ajorataa Capellan puistotie 10:n kohdalla varhain sunnuntaiaamuna.

Poliisi tutki henkirikosta ensin tappona, mutta kovensi rikosnimikkeen myöhemmin murhaksi.

Teosta epäillyt otettiin kiinni vasta kaksi kuukautta myöhemmin uhrin löydyttyä.

Poliisi epäilee, että miehen kuoleman takana on noin kolmekymppisistä naisista ja miehistä koostuva nelikko. Poliisin mukaan epäillyt ja uhri tunsivat toisensa jollain tasolla entuudestaan. 

Poliisi on pysytellyt vaitonaisena tapauksen yksityiskohdista. Poliisin arvion mukaan henkirikos saattaa liittyä tavalla tai toisella huumausaineisiin.

Lue myös:

    Uusimmat