Allergiataipumus on periytyvä ominaisuus, mutta lapsen allergioiden ilmaantuvuuteen on silti mahdollista vaikuttaa ennaltaehkäisevästi. Vain "varmuuden vuoksi" ei mitään ruoka-aineita kannata karsia. Aiheesta kertoo lastentautien, lasten allergologian ja keuhkosairauksien erikoislääkäri Ove Mickelsson Mehiläisestä.
Allergisille vanhemmille syntyy usein allergisia lapsia, sillä allergiataipumus on geneettisesti määräytyvä ja periytyy sukupolvesta toiseen.
– Allergioiden ilmaantuvuuteen vaikuttaa kuitenkin moni tekijä, kuten elinympäristö tai ruokavalio. Näihin tekijöihin voidaankin vaikuttaa ja jossain määrin siten vähentää allergioiden syntyä, Ove Mickelsson kertoo.
Altistuminen ja toleranssin kehittyminen alkavat jo kohdussa
Allergioiden ilmaantuvuuteen voi siis vaikuttaa – ehkä jopa jo raskauden aikana.
Aiemmin on pyritty välttelemään allergeenejä. Nykykäsityksen mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, että altistuminen alkaa varhain ja toleranssin eli sietokyvyn kehittyminen käynnistyy jo kohdussa.
Aikaisemmin suosittu välttämisruokavalio ei pysty ehkäisemään allergioiden syntyä, ei raskauden eikä imetyksen aikana. Allergioiden ehkäisymielessä ei näin ollen suositella turhia ruokarajoituksia.
Tutkimusnäyttö viittaa päinvastaiseen suuntaan eli siihen, että varhainen altistuminen vähentää allergiaa lisäämällä toleranssia eli sietokykyä. Tämä tapahtuu rintaruokinnan aikana ja mahdollisesti jopa sikiökauden aikana kohdussa.
