Näin ehkäiset lapsen allergioita jopa raskausaikana – älä karsi mitään "varmuuden vuoksi"!

Allergiataipumus on periytyvä ominaisuus, mutta lapsen allergioiden ilmaantuvuuteen on silti mahdollista vaikuttaa ennaltaehkäisevästi. Vain "varmuuden vuoksi" ei mitään ruoka-aineita kannata karsia. Aiheesta kertoo lastentautien, lasten allergologian ja keuhkosairauksien erikoislääkäri Ove Mickelsson Mehiläisestä.

Allergisille vanhemmille syntyy usein allergisia lapsia, sillä allergiataipumus on geneettisesti määräytyvä ja periytyy sukupolvesta toiseen.

– Allergioiden ilmaantuvuuteen vaikuttaa kuitenkin moni tekijä, kuten elinympäristö tai ruokavalio. Näihin tekijöihin voidaankin vaikuttaa ja jossain määrin siten vähentää allergioiden syntyä, Ove Mickelsson kertoo.

Altistuminen ja toleranssin kehittyminen alkavat jo kohdussa

Allergioiden ilmaantuvuuteen voi siis vaikuttaa – ehkä jopa jo raskauden aikana.

Aiemmin on pyritty välttelemään allergeenejä. Nykykäsityksen mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, että altistuminen alkaa varhain ja toleranssin eli sietokyvyn kehittyminen käynnistyy jo kohdussa.

Aikaisemmin suosittu välttämisruokavalio ei pysty ehkäisemään allergioiden syntyä, ei raskauden eikä imetyksen aikana. Allergioiden ehkäisymielessä ei näin ollen suositella turhia ruokarajoituksia.

Tutkimusnäyttö viittaa päinvastaiseen suuntaan eli siihen, että varhainen altistuminen vähentää allergiaa lisäämällä toleranssia eli sietokykyä. Tämä tapahtuu rintaruokinnan aikana ja mahdollisesti jopa sikiökauden aikana kohdussa.

3 vinkkiä – näin voit ehkäistä lapsen allergioita

  1. Anna lapsen maistella ruokia ja kokeile eri ruokia melko varhain.
  2. Varmuuden vuoksi ei kannatta ehkäisymielessä vältellä mitään.
  3. Elä normaalia elämää ja pidä maalaisjärki mukana tekemisissä.

Ensisijaisesti pitää kuitenkin huomioida odottavan tai imettävän äidin turvallisuus. Jos äiti on itse kovin herkkä joillekin allergeeneille, hänen ei pidä altistaa itseään niille edes raskauden tai imetyksen aikana.

Siedätysmielessä allergeenien kohtaaminen sopivissa määrin on yleensä turvallista. Allergioiden vaikeusaste vaikuttaa kuitenkin aina siihen, miten paljon allergeeneille kannattaa itsensä altistaa.

Älä karsi ruoka-aineita varmuuden vuoksi

Synnytyksen jälkeenkään ei riskiryhmiin kuuluvien vauvojen eli allergisten vanhempien lasten kannata noudattaa erityistä välttämisruokavaliota ”ihan vain varmuuden vuoksi”.

Allergeenien aikainen kohtaaminen sopivissa määrin voi toimia ikään kuin siedätyshoitona silloin, kun lapsen toleranssi on vasta kehittymässä.

Mickelssonin mukaan välttämisen hyödyistä riskiryhmissä ei ole näyttöä, pikemminkin liiallisesta välttämisestä saattaa olla joskus jopa haittaa.

Milloin allergiatutkimuksiin?

Allergioiden syntyä voidaan vähentää, mutta ei valitettavasti estää kokonaan. Lääkäriin kannattaa hakeutua sellaisten oireiden takia, jotka haittaavat merkitsevästi lapsen ja perheen normaalia elämää. 

– Aina silloin, jos allergiaa epäilee, on mahdollista tulla tarkistamaan tilanne, vaikka oireet eivät olisikaan kovin vakavia. Asiantuntija arvioi tilanteen perusteella, mitä tutkimuksia tai jatkotoimenpiteitä mahdollisesti tarvitaan, Mehiläisen lastentautien erikoislääkäri Leena Kujala muistuttaa.

Vauvoilla ja hieman vanhemmillakin lapsilla esiintyy etenkin iho- ja suolisto-oirein ilmeneviä ruoka-allergioita. Leikki-iästä alkaen lisääntyvät siitepöly- ja eläinallergiat, jotka aiheuttavat usein silmä-nenäoireita ja astmaa.

Allergian hoidossa vaihtoehtoja ovat allergeenin välttäminen eli ruokavalio tai sen saneeraus, lääkehoito ja jopa allergian siedätyshoito.

Lähde: Mehiläinen

Asentovinokalloisuus yleistyy

Vauvojen selällään nukuttaminen on vähentänyt kätkytkuolemien määrää ja tehnyt asentovinokalloisuudesta yleisempää.

8:08

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja